Vad är det för konstigt på väggen hos Joe Rogan?

Ventilation? Konst? Eller har det med akustik att göra? Vi har svaret!
Annons
Annons
forfatter

Joe Rogan är i ropet. Den före detta standup-komikern har etablerat sig som kommentator i MMA-cirkusen Ultimate Fighting Championship. Men de flesta känner nog igen honom från podcasten The Joe Rogan Experience, som ses och hörs av miljoner personer över hela världen. JRE-showen är känd för att ha många kända gäster, bland annat ingen mindre Elon Musk. Och podcasten har blivit en stor affär: showen såldes nyligen till Spotify för inte mindre än 100 miljoner – dollar!

Ny studio i Texas

Rogan berättade nyligen att han flyttat från Kalifornien till Texas och i samband med det har han fått en ny studio. Och inredningstemat är … knallrött!

Inte alla Rogan-fans är lika imponerade av Rogans nya krypin: det hangar-liknande rummet är målat i röda, pråliga färger och på väggen bakom värden och gästerna skymtar märkliga mönster.

Joe Rogans nya studio ser vekligen annorlunda ut. Bakom ryggen på gästerna syns ett par märkliga plattor som sitter där för att dämpa akustiken i rummet. (Skärmdump: YouTube / PowerfulJRE)

Dämpar akustiken

De iögonfallande plattorna ingenting annat än akustiska absorbenter, som är gjorda för att dämpa ekon och efterklang i rummet. Sådana akustiska paneler är ett ”måste” i studiosammanhang för att åstadkomma klart och tydligt ljud i sändningarna. Dessutom bidrar det förhoppningsvis till en varmare atmosfär i det hangarliknande rummet som Joe Rogan har låtit bygga.

Annons
Impression Pro-serien från GIK består av akustiska paneler i olika storlekar och former. Plattorna kan kläs med tyg och utrustas med olika dekorationer på ytan, vilket ger ett mer elegant uttryck. (Foto: GIK Acoustics)

Akustiska paneler är vanligtvis gjorda av mjuka, rörliga material som stenull eller skum, som absorberar ljudvågorna genom att omvandla dem till värme. Sådana paneler har ofta ett tråkigt, industriellt utseende, men det finns de som försöker göra dem snyggare.

GIK Acoustics

Efter en närmare koll visar det sig att dämpningsplattorna som Joe Rogan har kommer från amerikanska GIK Acoustics, som specialiserat sig på den här typen av produkt för studio- och scenanvändning, samt för privata hemmabio- och lyssningsrum.

Tycker du att du har mycket efterklang och missljud hemma? Då kan det helt enkelt bero på dålig akustik. Hårda ytor som gips, glas och betong reflekterar mycket ljud och bidrar till en ansträngande ljudkaraktär. En liten dos dämpmaterial kan göra underverk i en sådan miljö.

Läs också
Jobba hemifrån? Så får du bättre ljud från rummet Nu när många är hemma på dagarna så är det kanske dags att ägna lite tid åt att fixa rumsakustiken? Här är 5 enkla tips.

Här är en lista över välkända tillverkare av akustiska produkter:

Annons

Auralex
GIK Acoustics
Dreamscreen
Vicoustic

https://youtu.be/Kv3dsPkTvhY

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Lanserar bland annat nya tv-apparater med MiniLED-teknologi.
LG:s nya 2021-modeller har precis börjat dyka upp i butikerna. Kolla in de första priserna här!
Panasonic introducerar flera spännande TV-modeller 2021, inklusive 3 nya 48-tums OLED-TV!
Vet du inte hur du ska bli av med alla pengar? C Seed har gjort en 165 tum stor MicroLED-TV som viks ihop och förvaras i golvet när den inte används.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.