Vad är det för konstigt på väggen hos Joe Rogan?

Ventilation? Konst? Eller har det med akustik att göra? Vi har svaret!
Annons
Annons
forfatter

Joe Rogan är i ropet. Den före detta standup-komikern har etablerat sig som kommentator i MMA-cirkusen Ultimate Fighting Championship. Men de flesta känner nog igen honom från podcasten The Joe Rogan Experience, som ses och hörs av miljoner personer över hela världen. JRE-showen är känd för att ha många kända gäster, bland annat ingen mindre Elon Musk. Och podcasten har blivit en stor affär: showen såldes nyligen till Spotify för inte mindre än 100 miljoner – dollar!

Ny studio i Texas

Rogan berättade nyligen att han flyttat från Kalifornien till Texas och i samband med det har han fått en ny studio. Och inredningstemat är … knallrött!

Inte alla Rogan-fans är lika imponerade av Rogans nya krypin: det hangar-liknande rummet är målat i röda, pråliga färger och på väggen bakom värden och gästerna skymtar märkliga mönster.

Joe Rogans nya studio ser vekligen annorlunda ut. Bakom ryggen på gästerna syns ett par märkliga plattor som sitter där för att dämpa akustiken i rummet. (Skärmdump: YouTube / PowerfulJRE)

Dämpar akustiken

De iögonfallande plattorna ingenting annat än akustiska absorbenter, som är gjorda för att dämpa ekon och efterklang i rummet. Sådana akustiska paneler är ett ”måste” i studiosammanhang för att åstadkomma klart och tydligt ljud i sändningarna. Dessutom bidrar det förhoppningsvis till en varmare atmosfär i det hangarliknande rummet som Joe Rogan har låtit bygga.

Impression Pro-serien från GIK består av akustiska paneler i olika storlekar och former. Plattorna kan kläs med tyg och utrustas med olika dekorationer på ytan, vilket ger ett mer elegant uttryck. (Foto: GIK Acoustics)

Akustiska paneler är vanligtvis gjorda av mjuka, rörliga material som stenull eller skum, som absorberar ljudvågorna genom att omvandla dem till värme. Sådana paneler har ofta ett tråkigt, industriellt utseende, men det finns de som försöker göra dem snyggare.

GIK Acoustics

Efter en närmare koll visar det sig att dämpningsplattorna som Joe Rogan har kommer från amerikanska GIK Acoustics, som specialiserat sig på den här typen av produkt för studio- och scenanvändning, samt för privata hemmabio- och lyssningsrum.

Tycker du att du har mycket efterklang och missljud hemma? Då kan det helt enkelt bero på dålig akustik. Hårda ytor som gips, glas och betong reflekterar mycket ljud och bidrar till en ansträngande ljudkaraktär. En liten dos dämpmaterial kan göra underverk i en sådan miljö.

Läs också
Jobba hemifrån? Så får du bättre ljud från rummet Nu när många är hemma på dagarna så är det kanske dags att ägna lite tid åt att fixa rumsakustiken? Här är 5 enkla tips.

Här är en lista över välkända tillverkare av akustiska produkter:

Auralex
GIK Acoustics
Dreamscreen
Vicoustic

https://youtu.be/Kv3dsPkTvhY

 

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Laser ger starkt ljus i upp till 150 tum.
Steen har älskat biografteknik ända sedan barndomen. Men det skulle dröja 44 år innan han förverkligade sin dröm. Men då gjorde han det i desto större stil!
Marantz, Denon och Yamaha-receivrar med HDMI 2.1 får svart skärm med den nya Xbox genom HDMI.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Netflix har säkrat Gal Gadots nästa film.
Så mycket ljud som möjligt från små kabinett.