TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Vad är det för konstigt på väggen hos Joe Rogan?

Ventilation? Konst? Eller har det med akustik att göra? Vi har svaret!

forfatter
Publicerad 2020-10-06 - 10:01

Joe Rogan är i ropet. Den före detta standup-komikern har etablerat sig som kommentator i MMA-cirkusen Ultimate Fighting Championship. Men de flesta känner nog igen honom från podcasten The Joe Rogan Experience, som ses och hörs av miljoner personer över hela världen. JRE-showen är känd för att ha många kända gäster, bland annat ingen mindre Elon Musk. Och podcasten har blivit en stor affär: showen såldes nyligen till Spotify för inte mindre än 100 miljoner – dollar!

Ny studio i Texas

Rogan berättade nyligen att han flyttat från Kalifornien till Texas och i samband med det har han fått en ny studio. Och inredningstemat är … knallrött!

Inte alla Rogan-fans är lika imponerade av Rogans nya krypin: det hangar-liknande rummet är målat i röda, pråliga färger och på väggen bakom värden och gästerna skymtar märkliga mönster.

Joe Rogans nya studio ser vekligen annorlunda ut. Bakom ryggen på gästerna syns ett par märkliga plattor som sitter där för att dämpa akustiken i rummet. (Skärmdump: YouTube / PowerfulJRE)

Dämpar akustiken

De iögonfallande plattorna ingenting annat än akustiska absorbenter, som är gjorda för att dämpa ekon och efterklang i rummet. Sådana akustiska paneler är ett ”måste” i studiosammanhang för att åstadkomma klart och tydligt ljud i sändningarna. Dessutom bidrar det förhoppningsvis till en varmare atmosfär i det hangarliknande rummet som Joe Rogan har låtit bygga.

Impression Pro-serien från GIK består av akustiska paneler i olika storlekar och former. Plattorna kan kläs med tyg och utrustas med olika dekorationer på ytan, vilket ger ett mer elegant uttryck. (Foto: GIK Acoustics)

Akustiska paneler är vanligtvis gjorda av mjuka, rörliga material som stenull eller skum, som absorberar ljudvågorna genom att omvandla dem till värme. Sådana paneler har ofta ett tråkigt, industriellt utseende, men det finns de som försöker göra dem snyggare.

GIK Acoustics

Efter en närmare koll visar det sig att dämpningsplattorna som Joe Rogan har kommer från amerikanska GIK Acoustics, som specialiserat sig på den här typen av produkt för studio- och scenanvändning, samt för privata hemmabio- och lyssningsrum.

Tycker du att du har mycket efterklang och missljud hemma? Då kan det helt enkelt bero på dålig akustik. Hårda ytor som gips, glas och betong reflekterar mycket ljud och bidrar till en ansträngande ljudkaraktär. En liten dos dämpmaterial kan göra underverk i en sådan miljö.

Läs också Jobba hemifrån? Så får du bättre ljud från rummet Nu när många är hemma på dagarna så är det kanske dags att ägna lite tid åt att fixa rumsakustiken? Här är 5 enkla tips.

Här är en lista över välkända tillverkare av akustiska produkter:

Auralex
GIK Acoustics
Dreamscreen
Vicoustic

https://youtu.be/Kv3dsPkTvhY

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
Teslas 4680-batterier: tämligen ordinära På batteridagen lovade Elon Musk nya batterier med helt ny teknik och banbrytande kapacitet. Nu är batterierna här... och de är helt vanliga.
Teslas hemliga vapen: en superdator Superdatorn Tesla Dojo är deras vapen i kampen om att ha de säkraste, mest självkörande bilarna.
Ikonisk studiomikrofon är tillbaka Neumanns ikoniska rörmikrofon M 49 är tillbaka. Men den är långt ifrån billig.
Robotgräsklippare firar Curiositys födelsedag Curiosity Rover har idag varit på Mars i 10 år. Det firas av 100 000 robotgräsklippare.
EU vill övervaka alla dina chattar Förslag från EU-kommissionen, som avser att införa omfattande chattkontroller för att skydda barn från övergrepp, innebär i praktiken en skrämmande total övervakning av oss alla.
Följ Ljud & Bild