TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

7 trådlösa resehögtalare

Ta med dig musiken

Med en trådlös batteridriven högtalare kan du njuta av din musik på resan, ute i trädgården eller på utflykten. Vi har testat de bästa just nu.

forfatter
Publicerad 2014-04-09 - 06:00
Produkter i testet
 • Harman Kardon Esquire
 • Jabra Solemate
 • Cambridge Minx Go
 • LG NP3530
 • JBL Charge
 • Beats Pill 2.0
 • Sony SRS-X5
 • När solen tittar fram och temperaturen äntligen går upp så spritter det i benen av längtan att ge sig ut. Antingen det är till landstället eller om vi ger oss ut på resa med familjen. Och nog vill vi lyssna på favoritmusiken även om vi inte är hemma och har tillgång till stereoanläggningen. För privat lyssning är så klart ett par bra hörlurar det bästa valet. Men om man vill dela med sig av musiken så krävs det en praktisk och portabel högtalare.

  Det smidigaste tycker vi är en batteridriven högtalare som man kopplar trådlöst till mobilen eller surfplattan. Eller varför inte till den bärbara datorn om man är på hotellrummet eller i stugan. Lite avkopplande klassisk musik innan man går och lägger sig, cool jazz medan man tar sig en drink eller partymusik när man bjudit in grannarna.

  Vi har testat högtalare som vi tycker uppfyller alla krav. De är tillräckligt stora för att få plats med högtalarelement som kan ge ett hyggligt ljud. Batterikapaciteten är tillräckligt bra för att man ska kunna ha dem med sig hela dagen utan att behöva leta efter en elkontakt. De har ofta smarta funktioner som högtalartelefon och vissa kan till och med ladda din mobil om batteriet överraskande tagit slut. Och vi har med flit försökt hålla prislappen på en rimlig nivå.

  TRÅDLÖS ORDLISTA

  bluetooth-logo
  Bluetooth
  – En trådlös standard för att kommunicera på kortare avstånd, vanligen upp till 10 meter. Ett praktiskt sätt att koppla ihop mobilen med trådlösa hörlurar eller högtalare.

  NFC-N-Mark-Logo
  NFC
  – Near Field Communication. Ett enkelt sätt för apparater att kunna kommunicera utan att man behöver göra något annat än att röra dem vid varandra. För Bluetooth-enheter slipper du söka eller knappa in lösenord. De flesta nyare smartmobiler utom iPhone stöder NFC.

  Print
  aptX
  – En kompressionsstandard lämplig för trådlöst ljud som ger bättre ljudkvalitet än vanlig Bluetooth. Både ljudkällan (mobilen) och mottagaren (högtalaren) måste stödja aptX. Mobiler som stöder det är bland annat HTC One, Samsung Galaxy S och Sony Xperia Z Ultra.

  TESTKRITERIER
  Vi satte snäva kriterier för vad som skulle få kallas resehögtalare. De skulle inte vara så små att de går ner i fickan för då ger de inte tillräckligt bra ljud. Men de skulle inte vara så stora eller tunga att man tvekar att låta dem ta plats i väskan. Dessutom skulle de så klart ha batteridrift och kunna kopplas till smartmobilen med Bluetooth. För att kunna göra rättvisa jämförelser satte vi dessutom ett priskrav runt 1 500 kronor. Det sorterar bort de sämsta högtalarna utan att det för den sakens skull blir orimligt dyrt.

  Ska man ha med sig högtalaren måste den tåla att skaka runt i en väska. Vi bedömde därför byggkvalitet och stabilitet extra hårt. Användbarheten bedömdes utefter hur lätt det var att koppla den till mobiltelefonen och om knappar och reglage var begripliga. Slutligen spelade vi ett brett urval av musik av bra teknisk kvalitet och bedömde ljudkvaliteten. Slutbetyget är ett övergripande omdöme som även väger in priset.

  Produkter i testet

  Harman Kardon Esquire

  Imponerande och elegant

  En kvalitetshögtalare i påkostade material och med ett ljud som är lika elegant som utsidan.

  Robust byggd med utmärkta materialval. Enkel att koppla in och praktiska funktioner. Funkar mycket bra för de flesta musikgenrer.
  Begränsade volymresurser.

  Jabra Solemate

  Smart och trevlig

  En tålig och praktisk reskamrat som ger dig hyggligt ljud utan att ta för mycket plats.

  Smartmobil-app som förbättrar ljudet och ger fler möjligheter. Tåligt utförande och smart kabelförvaring. Bra ljud med tanke på storleken.
  Begränsat ljudtryck och basresurser.

  Cambridge Minx Go

  Prisvärd och välljudande

  Utmärkt ljudkvalitet och bra batteritid till ett överkomligt pris gör Minx till en favorit .

  Diskret utseende som inte avskräcker någon och fantastisk batteritid. Balanserat ljud som funkar till det mesta och har godkända basresurser.
  Laddar inte mobilen från batteriet och saknar NFC.

  LG NP3530

  Tekniktung men burkig

  Trots mängder av finesser och senaste tekniken räcker inte ljudet upp till samma nivå.

  Bra stöd för trådlösa standarder. Trevlig form som även gör att högtalaren står stadigt på underlaget.
  Appen ger inga direkta fördelar. Ljudet låter instängt och inte speciellt engagerande.

  JBL Charge

  Fulladdad och spelglad

  Charge fixar inte bara musiken på utflykten, den håller dessutom mobilen laddad.

  Bra batteritid och praktiskt att kunna ladda både mobiler och surfplattor.
  Få övriga finesser. Räcker inte till om man vill spela högt eller lyssna på annat än listmusik.

  Beats Pill 2.0

  Fiffig men klen

  Snygg design och smarta funktioner men doktorn verkar ha skrivit ut fel sorts piller.

  Enkel Bluetooth-hopkoppling och bra anslutningsmöjligheter. Praktiskt att kunna ladda mobilen och att använda den som högtalartelefon.
  Förvånansvärt klent batteri. Saknar både volymresurser och engagerande bas.

  Sony SRS-X5

  Elegans och kraft

  Med ett stilfullt yttre, praktiska funktioner och imponerande ljud är detta en vinnare.

  Sofistikerad design och praktisk mobilladdning. Mycket bra ljud för en resehögtalare.
  Känslig för fingeravtryck och ingen smartmobil-app.
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
  blank
  Danskt åskmuller Danska Vestlyd är ett nytt högtalarmärke med högljudda ambitioner. Vi har testat toppmodellen.
  blank
  Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.
  Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.
  Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
  Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
  Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
  Följ Ljud & Bild