TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Jabra Solemate

Smart och trevlig

En tålig och praktisk reskamrat som ger dig hyggligt ljud utan att ta för mycket plats.

forfatter
Publicerad 2014-04-09 - 05:00
L&B tycker
Smartmobil-app som förbättrar ljudet och ger fler möjligheter. Tåligt utförande och smart kabelförvaring. Bra ljud med tanke på storleken.
Begränsat ljudtryck och basresurser.
Specifikationer
  • Anslutningar: BT 3.0, NFC
  • Batteri: 8 timmar
  • Finesser: Högtalartelefon, smartmobil-app
  • Storlek: 172 x 64 x 70 mm
  • Vikt: 610 gram
  • Pris: 1 300 kronor
  • jabra.com
Riktpris: 1300Pr. 2014-04-09 Produktsida

Jabra är nog mest kända för sina headset och numera även hörlurar, men de kommer nu starkt med tåliga trådlösa högtalare. De är stabilt byggda med ett gummihölje och en rejäl sula, därav namnet Solemate. Där hittar man en klurigt gömd sladd om man inte vill använda Bluetooth. Förutom mellanstorleken som passar bäst i detta test finns den även som max- och mini-modell (tidigare testad). Denna andra generation av Solemate finns förutom i svart och vitt även i rött, blått, gult och grått.

Andra nyheter är att den nu stöder NFC för enkel inkoppling, samt att man får Dolby Digital Plus ljudbehandling via smartmobil-appen. Överhuvudtaget känns Solemate bra integrerad med smartmobilen och appen. Man får till och med en batterimätare i statusraden. Högtalaren pratar även med dig för att underlätta inkopplingen. Som en extra bonus är det bara att trycka på den pedagogiska pratbubblan på ovansidan om det ringer så fungerar den som högtalartelefon.

I det lilla kabinettet har man lyckats klämma in tre högtalarelement på framsidan och en slavbas på baksidan. Det ger den ett ljudmässigt övertag mot minimodellen och i kombination med Dolby-behandlingen och equalizern så kan man skruva till ett riktigt tilltalande ljud för den genre man föredrar. Men de fysiska begränsningarna gör att basen är lite tunn och pressar man den så blir diskanten något vass. Med tanke på pris och storlek låter den dock större och bättre än förväntat.

Slutsats
Vill man ha en liten högtalare som tål att hänga med ut så är Solemate en trevlig reskamrat. Inkopplingen är enkel tack vare NFC och röstmeddelanden hjälper dig på vägen. Mobil-appen innehåller ljudförbättrande funktioner och låter dig ställa in ljudet som du vill ha det. Så länge man inte ställer orimliga krav på resurserna låter den så bra man kan begära av något i denna storlek. Den är dessutom gummiklädd och stabil vilket gör att man vågar ställa den på poolkanten.

Också i detta test:

Harman Kardon Esquire

Imponerande och elegant

En kvalitetshögtalare i påkostade material och med ett ljud som är lika elegant som utsidan.

Robust byggd med utmärkta materialval. Enkel att koppla in och praktiska funktioner. Funkar mycket bra för de flesta musikgenrer.
Begränsade volymresurser.

Cambridge Minx Go

Prisvärd och välljudande

Utmärkt ljudkvalitet och bra batteritid till ett överkomligt pris gör Minx till en favorit .

Diskret utseende som inte avskräcker någon och fantastisk batteritid. Balanserat ljud som funkar till det mesta och har godkända basresurser.
Laddar inte mobilen från batteriet och saknar NFC.

LG NP3530

Tekniktung men burkig

Trots mängder av finesser och senaste tekniken räcker inte ljudet upp till samma nivå.

Bra stöd för trådlösa standarder. Trevlig form som även gör att högtalaren står stadigt på underlaget.
Appen ger inga direkta fördelar. Ljudet låter instängt och inte speciellt engagerande.

JBL Charge

Fulladdad och spelglad

Charge fixar inte bara musiken på utflykten, den håller dessutom mobilen laddad.

Bra batteritid och praktiskt att kunna ladda både mobiler och surfplattor.
Få övriga finesser. Räcker inte till om man vill spela högt eller lyssna på annat än listmusik.

Beats Pill 2.0

Fiffig men klen

Snygg design och smarta funktioner men doktorn verkar ha skrivit ut fel sorts piller.

Enkel Bluetooth-hopkoppling och bra anslutningsmöjligheter. Praktiskt att kunna ladda mobilen och att använda den som högtalartelefon.
Förvånansvärt klent batteri. Saknar både volymresurser och engagerande bas.

Sony SRS-X5

Elegans och kraft

Med ett stilfullt yttre, praktiska funktioner och imponerande ljud är detta en vinnare.

Sofistikerad design och praktisk mobilladdning. Mycket bra ljud för en resehögtalare.
Känslig för fingeravtryck och ingen smartmobil-app.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
Vi testar Devialets första soundbar Devialet Dione ger TV-ljudet ett veritabelt lyft samtidigt som den fungerar utmärkt med musik. Men den kostar!
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Sonos mindre och billigare subwoofer försenad Sonos planerade Sub Mini verkar bli försenad i några månader.
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend