Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Tivoli Model One Digital 2 gen

Tivoli i hela huset

Den klassiska Tivoli Audio-radion i digital version har äntligen uppdaterats. Till det bättre.

Skrivet av / 2021-11-04 - 09:00
Tivoli Model One Digital 2 gen
Lasse Svendsen

Den välkända Tivoli-radion har för länge sedan blivit digital, på gott och ont, mest gott. Åtminstone nu när barnsjukdomarna är borta och radion har fått fler funktioner.

För med AirPlay 2 och Chromecast inbyggt är Tivoli Model One Digital i 2:a generationen genast blivit intressantare för ännu fler.

Den kompakta bordsradion har fortfarande FM- och DAB+-radio, med Bluetooth för streaming – men med streaming över Wi-Fi blir ljudet ännu bättre. Bordsradion har inte ändrat utseende, man måste vända på den för att läsa texten på baksidan för att vara säker på att det är den uppgraderade generation 2.

Med kombinationen av radio och streaming kan du lyssna på dina favoritstationer och byta till Spotify, Tidal, Apple Music eller andra tjänster som TuneIn-nätradio.

AirPlay 2 och Chromecast gör det möjligt att inkludera bordsradion i antingen Apples eller Googles universum, så att man kan streama till flera enheter i huset samtidigt. Inklusive Tivoli-radion.

Tivoli Model One Digital 2 gen remote
Fjärrkontrollen styr allt utom streaming från mobilen. Foto: Lasse Svendsen

Användning

Radion ser fortfarande modern och stilren ut. Den varma valnötsfaneren i kombination med en grå front är den mest klassiska och liknar originalet mest. Den svarta, som vårt testexemplar, eller den vita glider kanske in lättare i en vit köksinredning, men man har åtminstone tre alternativ.

Det är fortfarande en 3,5-tums fullregisterhögtalare som sitter under tygfronten och bredvid den hittar man det åtminstone av oss utskällda justeringshjulet som omger skärmen.

Inställningsratten används för att växla mellan stationer, lagring och mycket annat, medan den lilla potentiometern bredvid är på/av, källval och volym. En fjärrkontroll ingår också.

Tidigare har vi retat oss på att allting tar så lång tid. Byta källa, radiokanal, logga in på nätet osv, men bortsett från att det fortfarande tar en halv minut att få liv i radion när man sätter på den så går allting mycket snabbare nu. Trögheten är eliminerad för det mesta och med mobilen i handen styr man enkelt avspelning från de streamingtjänster man har.

Ingång för en extern ljudkälla. Foto: Lasse Svendsen

Fyllig ljudbild

Som vanligt med streaming är ljudet bäst via Wi-Fi. Även en radiokanal med smal bandbredd och komprimerad dataström låter bättre över nätverket än över Bluetooth.

Ljudet blir allra bäst med Tidal över nätverket, då öppnar sig ljudet från det lilla högtalarelementet mer, klanger kommer fram bättre och det blir mer tryck i basen.

Ljudbilden är fortfarande lite för mörk, men i gengäld är basen fyllig och väldefinierad. Det går faktiskt att spela relativt högt och få en engagerande ljudbild ur den lilla radion. Bo Kaspers orkester svängde fint i rummet, trots den lilla högtalaren. Och Black Cow från Steely Dans senaste album var i allra högsta grad lyssningsvänlig och tillräckligt dynamisk för att man ska skulle ryckas med.

Det fungerade alldeles utmärkt med Keith Jarretts trio, eftersom det varma ljudet från kontrabasen bar mycket av rytmen i ljudbilden, och pianoklangen måste sägas vara godkänd. Ljudet är lite bättre fokuserat och mer öppet med en Pinell Supersound 301, men inte lika fylligt.

Andra generationen av Model One Digital kan förresten inte anslutas till den första generationens Cube-högtalare, eller någon av de andra trådlösa Tivoli-produkterna ur första generationen.

En liten detalj avslöjar att detta är en 2:a generationens Model One Digital. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Den andra generationen av Tivolis Model One Digital har blivit ännu mer relevant tack vare AirPlay 2 och Chromecast. Det gör den lättare att integrera i ett hem där man redan streamar med antingen Apple- eller Android-enheter. Det verkar inte ha gjorts något med ljudet, som fortfarande är lite mörkt, men på samma gång både fylligt och riktigt engagerande. De flesta barnsjukdomar är borta och radion känns förtroendeingivande byggd. Hade det inte varit för det höga priset hade Tivoli Model One Digital 2 gen fått vår oreserverade rekommendation.

Karakter
Tivoli Model One Digital 2 gen
Premium

Ljud & Bild tycker

Kompakt och snygg design, AirPlay2 och Chromecast inbyggt. Ljudet är fortfarande lite för mörkt och priset är högt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

dCS Lina Network DAC 2.0: Om du har råd kan du få det här!

Konservöppnaren

Trådlös vinylsvarv

Bästa köpet i klassen

Spelar musik med glödande engagemang

Modern nostalgi

Musikstreamern som krossar alla fördomar

Ljud & Bild
Rulla till toppen