Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Tivoli Audio Music System Home (2 gen)

Användbar bokhyllestereo

Tivoli Audio har uppdaterat sin bordsanläggning, men glömt något väsentligt.

Av / 2021-11-24 - 09:00
Tivoli Audio Music System Home (2 gen)
Lasse Svendsen

De små bordsradioapparaterna är trevliga att ha i köket eller på nattduksbordet, men i vardagsrummet behöver man något som ger mer och bättre ljud. Till exempel den snygga och retroinspirerade anläggningen från Tivoli Audio.

Det är en anläggning som vi faktiskt har testat tidigare, men nu är andra generationen av Music System Home här, med ett par viktiga uppgraderingar.

Den påminner om en miniatyrversion av svunna tiders radioskåp, med sluttande fötter i art deco-stil, och har fått både AirPlay 2 och Chromecast.

Det innebär att man enkelt kan streama musik över wifi-nätverket hemma, från en iPhone, iPad eller en Android-mobil, antingen direkt eller via appen.

Musikanläggningen har även FM, AM och DAB+, samt givetvis Bluetooth – och finns i en version med CD-spelare, men just den har inte AirPlay 2 eller Chromecast inbyggt – och styrs från gamla Tivoli Audio Wireless-appen.

Tivoli Audio Music System Home fyller enkelt ett vardagsrum med ljud. Foto: Lasse Svendsen

Den här versionen, som alltså är den senaste generationen, stöder streaming från Spotify, Tidal, Apple Music och andra tjänster, samt naturligtvis TuneIn-nätradio.

Tack vare AirPlay 2 och Chromecast kan Music System Home kopplas ihop med flera enheter i hemmet, oavsett om man har Apples eller Googles multiroom-system, sedan är det enkelt att streama musik till olika rum.

Användning och ljud

Tivoli Audio-systemet levereras med en billig fjärrkontroll i plast, men går utmärkt att manövreras från fronten, där man styr volym, val av källa, uppspelning och radiokanal samt de enklaste inställningarna. Till exempel alarmet.

Den runda kanten runt skärmen fungerar som ett tryckbart inställningshjul. Foto: Lasse Svendsen

Man kan växla från radio till Bluetooth med en lätt tryckning på ingångsväljaren, men det är med mobilen som man utnyttjar hela anläggningen ordentligt. I appen kan man nämligen välja musik från sin favoritstreamingtjänst, streama via Wi-Fi som ger bättre ljud samt välja vilken inkopplad enhet som ska spela.

Genom både en analog och en optisk ingång på baksidan går det att koppla in externa ljudkällor – som en skivspelare – och använda Music System Home som högtalare till TV:n i stället för en soundbar. Eller TV:ns inbyggda högtalare. Ethernet-kontakten används för att koppla in hemnätverket med nätverkskabel.

De flesta ingångar man behöver, utom HDMI. Foto: Lasse Svendsen

Tivoli-anläggningen kan dessutom kopplas trådlöst till Tivoli Model Sub, en platt och kompakt subwoofer som går att gömma undan under soffan.

Man kan säga mycket gott om anläggningen från Tivoli. För många täcker Music System Home alla behov, om det är en kompakt bordsanläggning man är ute efter. Ljudet är inte dumt heller, det är framför allt fylligt och kraftfullt. Anläggningen fyller utan ansträngning ett vardagsrum med mer än tillräckligt ljud för de flesta. Det går till och med att njuta av ljudet från filmer eller TV-serier.

Två 3,5-tums baselement med 20 watt effekt, och två 0,75-tums diskantelement, gör så gott de kan. Men det saknas en del finess. Det saknas lite detaljer i ljudbilden och de två diskanterna verkar inte särskilt levande i vad som känns som en mörk, lite luddig och ofokuserad ljudbild.

Instrument och sångröster saknar klang, och även om det är bra driv i basen så saknas det en del dynamisk kontrast i ljudbilden. Jämfört med Pinell Supersound 701, som ligger i samma prisklass, saknar vi luftighet och fokus.

Själva anläggningen ser riktigt bra ut, men fjärrkontrollen en trist historia. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Tivoli Audio Music System Home har blivit mycket mer användbar än sin föregångare. Med AirPlay 2 och Chromecast har den blivit ännu mer praktisk. Den kan fungera både som stereosystem och TV-högtalare, sedan kan man streama sin favoritmusik från mobilen och växla över till radio när man vill. Anläggningen ser bra ut på hyllan och är så kompakt att den är lätt att få plats med.

Karakter
Tivoli Audio Music System Home (2 gen)
Premium

Ljud & Bild tycker

Stort och fylligt ljud. Ingång för TV-ljud och streaming via Wi-Fi, AirPlay 2 och Chromecast. Mörk ljudbild med lite luddig klang.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Rulla till toppen