TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

TEST Tivoli Audio Music System Home (2 gen)

Användbar bokhyllestereo

Tivoli Audio har uppdaterat sin bordsanläggning, men glömt något väsentligt.

forfatter
Publicerad 2021-11-24 - 09:00
Karakter
Tivoli Audio Music System Home (2 gen)
L&B tycker
Stort och fylligt ljud. Ingång för TV-ljud och streaming via Wi-Fi, AirPlay 2 och Chromecast.
Mörk ljudbild med lite luddig klang.
Specifikationer
 • Radio: FM/DAB+/internet
 • Trådlöst: Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2, Chromecast
 • Tjänster: Spotify Connect
 • CD-spelare: Nej
 • Anslutning: Analog/optisk in, ethernet
 • Hörlursuttag: Ja
 • Radioförval: Ja
 • Skärm: Ja
 • App-styrning: Google Home
 • Fjärrkontroll: Ja
 • Färg: Vit/grå, svart, valnöt/grå
 • Mått: 41 x 16,5 x 22,1 mm
 • Vikt: 4,9 kg
 • Webb: tivoliaudio.eu

De små bordsradioapparaterna är trevliga att ha i köket eller på nattduksbordet, men i vardagsrummet behöver man något som ger mer och bättre ljud. Till exempel den snygga och retroinspirerade anläggningen från Tivoli Audio.

Det är en anläggning som vi faktiskt har testat tidigare, men nu är andra generationen av Music System Home här, med ett par viktiga uppgraderingar.

Den påminner om en miniatyrversion av svunna tiders radioskåp, med sluttande fötter i art deco-stil, och har fått både AirPlay 2 och Chromecast.

Det innebär att man enkelt kan streama musik över wifi-nätverket hemma, från en iPhone, iPad eller en Android-mobil, antingen direkt eller via appen.

Musikanläggningen har även FM, AM och DAB+, samt givetvis Bluetooth – och finns i en version med CD-spelare, men just den har inte AirPlay 2 eller Chromecast inbyggt – och styrs från gamla Tivoli Audio Wireless-appen.

Tivoli Audio Music System Home fyller enkelt ett vardagsrum med ljud. Foto: Lasse Svendsen

Den här versionen, som alltså är den senaste generationen, stöder streaming från Spotify, Tidal, Apple Music och andra tjänster, samt naturligtvis TuneIn-nätradio.

Tack vare AirPlay 2 och Chromecast kan Music System Home kopplas ihop med flera enheter i hemmet, oavsett om man har Apples eller Googles multiroom-system, sedan är det enkelt att streama musik till olika rum.

Användning och ljud

Tivoli Audio-systemet levereras med en billig fjärrkontroll i plast, men går utmärkt att manövreras från fronten, där man styr volym, val av källa, uppspelning och radiokanal samt de enklaste inställningarna. Till exempel alarmet.

Den runda kanten runt skärmen fungerar som ett tryckbart inställningshjul. Foto: Lasse Svendsen

Man kan växla från radio till Bluetooth med en lätt tryckning på ingångsväljaren, men det är med mobilen som man utnyttjar hela anläggningen ordentligt. I appen kan man nämligen välja musik från sin favoritstreamingtjänst, streama via Wi-Fi som ger bättre ljud samt välja vilken inkopplad enhet som ska spela.

Genom både en analog och en optisk ingång på baksidan går det att koppla in externa ljudkällor – som en skivspelare – och använda Music System Home som högtalare till TV:n i stället för en soundbar. Eller TV:ns inbyggda högtalare. Ethernet-kontakten används för att koppla in hemnätverket med nätverkskabel.

De flesta ingångar man behöver, utom HDMI. Foto: Lasse Svendsen

Tivoli-anläggningen kan dessutom kopplas trådlöst till Tivoli Model Sub, en platt och kompakt subwoofer som går att gömma undan under soffan.

Man kan säga mycket gott om anläggningen från Tivoli. För många täcker Music System Home alla behov, om det är en kompakt bordsanläggning man är ute efter. Ljudet är inte dumt heller, det är framför allt fylligt och kraftfullt. Anläggningen fyller utan ansträngning ett vardagsrum med mer än tillräckligt ljud för de flesta. Det går till och med att njuta av ljudet från filmer eller TV-serier.

Två 3,5-tums baselement med 20 watt effekt, och två 0,75-tums diskantelement, gör så gott de kan. Men det saknas en del finess. Det saknas lite detaljer i ljudbilden och de två diskanterna verkar inte särskilt levande i vad som känns som en mörk, lite luddig och ofokuserad ljudbild.

Instrument och sångröster saknar klang, och även om det är bra driv i basen så saknas det en del dynamisk kontrast i ljudbilden. Jämfört med Pinell Supersound 701, som ligger i samma prisklass, saknar vi luftighet och fokus.

Själva anläggningen ser riktigt bra ut, men fjärrkontrollen en trist historia. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Tivoli Audio Music System Home har blivit mycket mer användbar än sin föregångare. Med AirPlay 2 och Chromecast har den blivit ännu mer praktisk. Den kan fungera både som stereosystem och TV-högtalare, sedan kan man streama sin favoritmusik från mobilen och växla över till radio när man vill. Anläggningen ser bra ut på hyllan och är så kompakt att den är lätt att få plats med.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Växer med uppgiften Elipsons effektförstärkare verkar förrädiskt spinkig. Men i själva verket är den en tungviktare som får ut det bästa ur dina inspelningar.
McIntosh-luring Det finns många som drömmer om en fet McIntosh-rigg hemma i vardagsrummet, men den här produkten har en hemlighet inuti!
Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend