Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Tangent DAC II

Bra nybörjar-DAC

Tangent DAC II är inte dyr – och inte perfekt heller. Men den kan vara ett steg på vägen mot något ännu bättre.

Av / 2023-08-11 - 14:00
Tangent DAC II
John Hvidlykke

Danska Tangent Audio gör inte saker och ting på samma sätt som de flesta andra. I en tid där bara den dyraste och tyngsta utrustningen levereras som separata komponenter, erbjuder de kombinationer med för- och effektförstärkare till fickpengspriser – och i miniformat.

Vi har tidigare testat förstärkarkombinationen Tangent Preamp II/PowerAmpster II. Nu har turen kommit till seriens digitalomvandlare, Tangent DAC II.

Tangent DAC II är en kompakt enhet som enkelt får plats på skrivbordet. Och eftersom det finns förstärkare, CD och radio i samma storlek kan man bygga sig ett mini-racksystem. (Foto: Tangent)

DAC II har samma miniformat som förstärkarna, så att enheterna kan kombineras och staplas som man vill. Varje komponent är 19,5 cm bred, 19,4 cm i djup och 7 cm hög. I serien finns även en CD-spelare och en radio med FM och DAB, så det går att sätta ihop ett riktigt racksystem.

Kan användas på tre sätt

DAC II är ganska mångsidig. Den kan användas som en ren digitalomvandlare, men eftersom den har volymkontroll och kan ta emot upp till fem signalkällor så ligger det nära till hands att använda den som en förförstärkare eller hörlursförstärkare. På så sätt kan den bli ett alternativ till Preamp II, som får nöja sig med en enda digitalingång men däremot har tre analoga ingångar, inklusive en skivspelaringång.

Läs också Ja, du har också råd med en förstärkarkombination Ett förstärkarset med separata komponenter för samma pengar som en multiroom-högtalare? Det finns faktiskt!

Tangent DAC II har enbart digitala ingångar. Det finns två optiska, en koaxial och en USB-host-ingång, vilket innebär att omvandlaren kan användas som ett externt ljudkort för en dator. USB-portar håller på att bli sällsynta, så Tangent ska ha beröm för att ha tagit med en sådan. Men för de flesta skulle en HDMI-ingång vara mer användbar.

Det finns fyra fysiska digitala ingångar på Tangent DAC II. Plus Bluetooth. (Foto: Tangent)

AptX HD – men inte Lossless

Många kommer förmodligen aldrig att behöva de många ingångarna, utan i stället streama musiken trådlöst till omvandlaren från mobilen. I så fall blir det i komprimerad kvalitet med förluster via Bluetooth. Men åtminstone med det ganska hifi-vänliga AptX HD-protokollet. Det nyare AptX Lossless stöds tyvärr inte.

Nätverksfunktioner får du leta förgäves efter, så glöm allt om förlustfri streaming från mobil eller NAS-disk.

Ljudkvalitet

Eftersom Tangent DAC II kan fungera som en komplett förförstärkare fick den sättas ihop med effektförstärkaren NAD C298 i mitt system. Det är en tämligen orealistisk kombination eftersom NADen kostar nästan 10 gånger så mycket som Tangenten, men det gör det lättare att bedöma styrkor och svagheter eftersom slutsteget tillför mycket mindre färgning och påverkan.

Tangent DAC II är en av de billigaste digitalomvandlarna vi har testat på åratal. Och undantagen, till exempel Cayin RU6, har varit små omvandlare som stoppas in i USB-porten.

Läs också Ge högtalarna nytt liv med någon av de här Ta med dina favorithögtalare in i den moderna tidsåldern med någon av de här streamingförstärkarna.

Men det finns ingen anledning att oroa sig. Billiga DAC II låter riktigt bra. Första intrycket är en öppen och nära ljudbild som tar fin plats i rummet framför högtalarna. Och en känsla av ”det här kan jag leva med”!

I mer allmänna termer har Tangent DAC II en bra balans i ljudbilden, där inga tonregister dominerar eller verkar tillbakadragna. Basen är härligt slagkraftig och diskanten är tydlig utan att vara skarp.

DACII_back DACII_Face DACII_backside
<
>
Tangent DAC II har både balanserad utgång och vanliga RCA-kontakter (Foto: Tangent)

I takt med att lyssningen fortskrider med bekanta låtar (och omväxlande med NAD C658, som i normala fall fungerar som förförstärkare i anläggningen), blir det lättare att identifiera Tangents ljudmässiga kännetecken.

DAC II gör väldigt mycket helt strålande. Och det direkt ljudet fungerar fint med popmusik.

Överblick

Men det är kanske bäst att låta det stanna vid det. När musiken blir mer komplex förlorar Tangenten lite av överblicken och blandar ihop rumsakustik och instrument, och perspektivet (som faktiskt är riktigt fint med enklare akustisk musik) kollapsar.

Intressant nog är detta mycket likt vår upplevelse av förstärkarkombinationen Tangent Preamp II/PowerAmpster II.

Den enda ratten är både volymratt och ingångsväljare. (Foto: Tangent)

Är det då något problem? Det är uppenbart att jobbet kan göras bättre: vi har att göra med en av de billigaste hifi-komponenterna som går att köpa för pengar. Men den finns, och det betyder att man kan börja lyssna och experimentera. Och i takt med att kvalitetskraven växer så växer även insikten att man måste betala motsvarande mer. Nästa steg kan till exempel vara en FiiO K9 Pro ESS.

Läs också Streaming och multiroom till din förstärkare Argon Audio Solo kan uppgradera din klassiska analoga förstärkare med streaming av ordentlig kvalitet.

Tangent DAC II är inte den ultimata digitalomvandlaren, men den kan vara en gateway drug till ett riktigt hifi-beroende. Och det är förstås en bra egenskap. Och när den dagen kommer att den inte längre ingår i den riktiga anläggningen så kan den bli en utmärkt hörlursförstärkare på skrivbordet.

Slutsats

Tangent DAC II är en bra och billig digitalomvandlare som kan användas till allt möjligt. Den är av förklarliga orsaker inte i samma klass som många av de betydligt dyrare DACarna vi har testat, men om du har en förstärkare helt utan digitalingångar så är den en enkel uppgradering. Och kommer också att vara en uppgradering av de digitala ingångarna på de flesta mellanklassförstärkare. Vad Tangent inte har är nätverksfunktioner. Att spela upp filer från en NAS-disk är uteslutet, detsamma gäller tillgång till streamingtjänster. Då måste man investera i en separat streamingspelare. Till exempel Argon Solo.

Karakter
Tangent DAC II
Basic

Ljud & Bild tycker

Enkel användning. Kan användas som digitalomvandlare, förförstärkare och hörlursförstärkare. Bra ljud för pengarna. USB-ingång. AptX HD. Ingen HDMI-ingång. Inga nätverksfunktioner.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Finstämd streamingförstärkare

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Rulla till toppen