TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Argon Audio Solo

Digital uppgradering till förstärkaren

Argon Audio Solo kan uppgradera din klassiska analoga förstärkare med streaming av ordentlig kvalitet.

forfatter
Publicerad 2021-12-15 - 09:00
Karakter
Argon Audio Solo
L&B tycker
Bra ljud. Roon-kompatibel. Lättskött. Perfekt partner till en helt analog förstärkare.
Ingen Tidal Connect. Ingen HDMI-ingång. Fjärrkontroll vore ett plus.
Specifikationer
 • Typ: Trådlös musikstreamer
 • CPU: Dual Core ARM Cortex A7 + ARM Cortex M33
 • DAC: ESS Sabre ES9018
 • Upplösning: 32 bit/192 kHz
 • Multiroom: Ja
 • Trådlöst: WiFi 801.11ac, Bluetooth 5.0 (AAC)
 • Streaming: Spotify Connect, Roon, AirPlay 2, Chromecast
 • Utgångar: Analog line out (RCA), digital optisk och koaxial
 • Mått/vikt: 14,7 x 3,6 x 15,0 cm/0,6 kg
 • Färg: Svart, vit
 • Webb: argonaudio.com

Vinyl är romantiskt och CD-mediet ger fortfarande bra ljud. Men streaming är helt enkelt bekvämt. För de flesta har internets oändliga utbud av streaming ersatt – eller åtminstone kompletterat – de fysiska ljudmedierna.

Argon Audio Solo är en nätverksspelare som kan användas som en trådlös, digital uppgradering till en befintlig stereoförstärkare.

Argon Audio Solo är en fyrkantig box som är lite större än ett CD-fodral. Enheten är ganska elegant i sin minimalism, med rundade hörn och ett skal i antingen sidenmattsvart till gillestugan eller vitt till vardagsrummet. En enda lysdiod på framsidan visar enhetens status.

Baksidan har tre uppsättningar utgångar: optisk och koaxial digitalutgång samt analog (RCA). Antennerna till Wi-Fi och Bluetooth är inbyggda. En tryckknapp används för att ställa in både Bluetooth och Wi-Fi. Byggkvaliteten är riktigt tjusig med tanke på priset.

Baksidan har tre uppsättningar utgångar: optisk och koaxial digitalutgång samt analog RCA. (Foto: Argon Audio)

AirPlay, Chromecast – och Roon

Att installera det trådlösa nätverket är simpelt. Spotify-användare kan glädja sig åt Spotify Connect. Vill man lyssna på musik i hifi-kvalitet från exempelvis Tidal eller Qobuz måste man streama via mobilen och AirPlay 2 (iOS) eller Chromecast (Android). Argon Audio Solo har ingen egen app. Intressant nog är enheten dock”Roon Ready”, så den kan användas i ett multiroom-system med ljud i HD-kvalitet. Slutligen kan man, om komfort överskuggar kvalitetskänsla, streama trådlöst från mobilen via Bluetooth.

Om man har en förstärkare med digitalingång, men utan streaming, så ligger det nära till hands att använda någon av de två digitala utgångarna på Argon-enheten. Det är dock inte säkert att förstärkarens DAC är bättre än Argons, eftersom de har stoppat i bättre komponenter i Solo än man egentligen kan förvänta sig i en relativt billig streamer.

Läs också Musikalisk lunchlåda med multiroom Första testet i Skandinavien: Om du har en stereo som du är nöjd med men saknar streaming så är detta en given lösning.

Digitalomvandlaren är en ESS Sabre ES9018 och op-förstärkarna i analogdelen kommer från Burr-Brown. På sin hemsida skriver Argon också att det finns åtta separata strömförsörjningar i lådan. Alla får visserligen all spänning från den medföljande USB-adaptern, men det finns anledning att förvänta sig att de har tänkt på att skydda de analoga signalstegen från brus från digitaldelen. DAC:n stöder upplösningar upp till 24 bit/192 kHz.

Streaming via AirPlay och Chromecast är förlustfri och fungerar utan problem, men det kostar batteri och beräkningskraft på mobilen – till skillnad från att ha riktig integration av musikströmningstjänsterna i mottagaren. Å andra sidan fungerar det felfritt – och är mycket bättre än Bluetooth. Det betyder också att man kan streama från alla typer av appar. Även till exempel YouTube.

Argon Audio Solo är betydligt billigare än de flesta streamingmottagare vi har testat. Därför är det mest troligt att den kommer att kombineras med en bra mellanklassförstärkare utan streamingfunktioner. Quad VA-One är precis en sådan förstärkare: en liten välljudande rörförstärkare med digitalingång men utan några Wi-Fi-funktioner.

Argon Audio Solo är en enkel och välfungerande streamingmottagare som kan uppgradera en befintlig förstärkare med trådlös ljudstreaming i HD-kvalitet. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Ljudkvaliteten

När man lyssnar genom linjeingången – och alltså Argons egen DAC – får man en ljudbild som är behaglig och har bra nyansering. Röster behåller sin individuella karaktär – även när det är många instrument och röster som samsas på scenen. Och man får en fin illusion av att lyssna på livemusik.

Ett byte till den optiska digitalingången avslöjar att Argons DAC är bättre än Quads egen på flera områden. Det gäller både känslan av djup på den akustiska scenen och förmågan att återge musikens dynamik.

Det finns få alternativ i prisklassen. Faktum är att den enda vi har testat är Hall Audio Streamer, som har lite fler funktioner men inte är riktigt lika strömlinjeformad i användarupplevelsen och designen. Närmaste dyrare konkurrent är Bluesound Node (N130), som har alla streamingtjänster inbyggda, men kostar dubbelt så mycket.

Solo-enheten riktigt elegant i sin minimalism: med rundade hörn och ett skal i antingen silkesmatt svart till gillestugan eller vitt till vardagsrummet. (Foto: Argon Audio)

Slutsats: Argon Audio Solo

Argon Audio Solo är en enkel och välfungerande streamingmottagare som kan uppgradera en befintlig förstärkare med trådlös ljudstreaming i HD-kvalitet. Den är enkel och problemfri att använda – och tillräckligt snygg och diskret för att få ta plats även i omsorgsfullt dekorerade inredningar. Rent ljudmässigt klarar den sig bättre än sin prisklass. Det hade varit ett stort plus om den haft musiktjänsterna integrerade (Spotify räknas inte i det sammanhanget eftersom förlustfritt ljud inte stöds), men möjligheten att använda den med Roon uppväger för det.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
13 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hur låter den jämfört med Bluesound

GLAD PÅSK

HEJ. Bra artikel! ”Rent ljudmässigt klarar den sig bättre än sin prisklass. Det hade varit ett stort plus om den haft musiktjänsterna integrerade (Spotify räknas inte i det sammanhanget eftersom förlustfritt ljud inte stöds), men möjligheten att använda den med Roon uppväger för det.” Varför blir det bättre om spelaren har streamingtjänster inbyggt? Tappar jag ljudkvalitet om jag t.ex kör Apple Music via via AirPlay2 i lossless (16/44.1) jämfört med att ha Apple Music inbyggt i spelaren? Om så är fallet är det en game changer för mig. Då behöver jag en streamer med bra DAC med inbyggt stöd för… Read more »

Glad påsk!

Glad påsk!

Glad påsk

Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
NAD 3020 - klassikern vi inte glömmer Den lilla NAD-förstärkaren skapade jubel. Ingen hade hört så bra ljud från en liten förstärkare som kostade så lite.
Föredrar bra inspelningar Trots att Elipson P1 är märkets första förförstärkare är den behagligt fri från barnsjukdomar. Om du letar efter en förstärkarkombination i den övre änden av premiumklassen kan svaret mycket väl vara franskt.
Audio-Technica firar 60 med AT-ART20 Mycket speciell Moving Coil pickup
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend