Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Argon Audio Solo

Digital uppgradering till förstärkaren

Argon Audio Solo kan uppgradera din klassiska analoga förstärkare med streaming av ordentlig kvalitet.

Skrivet av / 2021-12-15 - 09:00
Argon Audio Solo
John Hvidlykke

Vinyl är romantiskt och CD-mediet ger fortfarande bra ljud. Men streaming är helt enkelt bekvämt. För de flesta har internets oändliga utbud av streaming ersatt – eller åtminstone kompletterat – de fysiska ljudmedierna.

Argon Audio Solo är en nätverksspelare som kan användas som en trådlös, digital uppgradering till en befintlig stereoförstärkare.

Argon Audio Solo är en fyrkantig box som är lite större än ett CD-fodral. Enheten är ganska elegant i sin minimalism, med rundade hörn och ett skal i antingen sidenmattsvart till gillestugan eller vitt till vardagsrummet. En enda lysdiod på framsidan visar enhetens status.

Baksidan har tre uppsättningar utgångar: optisk och koaxial digitalutgång samt analog (RCA). Antennerna till Wi-Fi och Bluetooth är inbyggda. En tryckknapp används för att ställa in både Bluetooth och Wi-Fi. Byggkvaliteten är riktigt tjusig med tanke på priset.

Baksidan har tre uppsättningar utgångar: optisk och koaxial digitalutgång samt analog RCA. (Foto: Argon Audio)

AirPlay, Chromecast – och Roon

Att installera det trådlösa nätverket är simpelt. Spotify-användare kan glädja sig åt Spotify Connect. Vill man lyssna på musik i hifi-kvalitet från exempelvis Tidal eller Qobuz måste man streama via mobilen och AirPlay 2 (iOS) eller Chromecast (Android). Argon Audio Solo har ingen egen app. Intressant nog är enheten dock”Roon Ready”, så den kan användas i ett multiroom-system med ljud i HD-kvalitet. Slutligen kan man, om komfort överskuggar kvalitetskänsla, streama trådlöst från mobilen via Bluetooth.

Om man har en förstärkare med digitalingång, men utan streaming, så ligger det nära till hands att använda någon av de två digitala utgångarna på Argon-enheten. Det är dock inte säkert att förstärkarens DAC är bättre än Argons, eftersom de har stoppat i bättre komponenter i Solo än man egentligen kan förvänta sig i en relativt billig streamer.

Läs också Musikalisk lunchlåda med multiroom Första testet i Skandinavien: Om du har en stereo som du är nöjd med men saknar streaming så är detta en given lösning.

Digitalomvandlaren är en ESS Sabre ES9018 och op-förstärkarna i analogdelen kommer från Burr-Brown. På sin hemsida skriver Argon också att det finns åtta separata strömförsörjningar i lådan. Alla får visserligen all spänning från den medföljande USB-adaptern, men det finns anledning att förvänta sig att de har tänkt på att skydda de analoga signalstegen från brus från digitaldelen. DAC:n stöder upplösningar upp till 24 bit/192 kHz.

Streaming via AirPlay och Chromecast är förlustfri och fungerar utan problem, men det kostar batteri och beräkningskraft på mobilen – till skillnad från att ha riktig integration av musikströmningstjänsterna i mottagaren. Å andra sidan fungerar det felfritt – och är mycket bättre än Bluetooth. Det betyder också att man kan streama från alla typer av appar. Även till exempel YouTube.

Argon Audio Solo är betydligt billigare än de flesta streamingmottagare vi har testat. Därför är det mest troligt att den kommer att kombineras med en bra mellanklassförstärkare utan streamingfunktioner. Quad VA-One är precis en sådan förstärkare: en liten välljudande rörförstärkare med digitalingång men utan några Wi-Fi-funktioner.

Argon Audio Solo är en enkel och välfungerande streamingmottagare som kan uppgradera en befintlig förstärkare med trådlös ljudstreaming i HD-kvalitet. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Ljudkvaliteten

När man lyssnar genom linjeingången – och alltså Argons egen DAC – får man en ljudbild som är behaglig och har bra nyansering. Röster behåller sin individuella karaktär – även när det är många instrument och röster som samsas på scenen. Och man får en fin illusion av att lyssna på livemusik.

Ett byte till den optiska digitalingången avslöjar att Argons DAC är bättre än Quads egen på flera områden. Det gäller både känslan av djup på den akustiska scenen och förmågan att återge musikens dynamik.

Det finns få alternativ i prisklassen. Faktum är att den enda vi har testat är Hall Audio Streamer, som har lite fler funktioner men inte är riktigt lika strömlinjeformad i användarupplevelsen och designen. Närmaste dyrare konkurrent är Bluesound Node (N130), som har alla streamingtjänster inbyggda, men kostar dubbelt så mycket.

Solo-enheten riktigt elegant i sin minimalism: med rundade hörn och ett skal i antingen silkesmatt svart till gillestugan eller vitt till vardagsrummet. (Foto: Argon Audio)

Slutsats: Argon Audio Solo

Argon Audio Solo är en enkel och välfungerande streamingmottagare som kan uppgradera en befintlig förstärkare med trådlös ljudstreaming i HD-kvalitet. Den är enkel och problemfri att använda – och tillräckligt snygg och diskret för att få ta plats även i omsorgsfullt dekorerade inredningar. Rent ljudmässigt klarar den sig bättre än sin prisklass. Det hade varit ett stort plus om den haft musiktjänsterna integrerade (Spotify räknas inte i det sammanhanget eftersom förlustfritt ljud inte stöds), men möjligheten att använda den med Roon uppväger för det.

Karakter
Argon Audio Solo
Basic

Ljud & Bild tycker

Bra ljud. Roon-kompatibel. Lättskött. Perfekt partner till en helt analog förstärkare. Ingen Tidal Connect. Ingen HDMI-ingång. Fjärrkontroll vore ett plus.

15 reaktioner på ”Argon Audio Solo”

 1. Victor Lindgren

  HEJ. Bra artikel! ”Rent ljudmässigt klarar den sig bättre än sin prisklass. Det hade varit ett stort plus om den haft musiktjänsterna integrerade (Spotify räknas inte i det sammanhanget eftersom förlustfritt ljud inte stöds), men möjligheten att använda den med Roon uppväger för det.”
  Varför blir det bättre om spelaren har streamingtjänster inbyggt? Tappar jag ljudkvalitet om jag t.ex kör Apple Music via via AirPlay2 i lossless (16/44.1) jämfört med att ha Apple Music inbyggt i spelaren? Om så är fallet är det en game changer för mig. Då behöver jag en streamer med bra DAC med inbyggt stöd för Apple Music.

  N130 bluesound som har inbyggda streamingtjänster – spelar den alltså i högre kvalitet än det som går att överföra via chromecast eller AirPlay2?

  1. Kollade på youtube, tester och synpunkter. Gick in på, HIFI- klubben för att beställa. Det fanns en vit på lager. Mycket enkel att installera och använda. En timme senare har jag lyssnat i en halvtimme. Jag spelar Apple Music med inställning 24/192. Redan att streama radio, min enda möjlighet till radio, var överraskande bra! Ser fram emot att testa lite musik senare. Redan nu överväger jag att köpa en till, till anläggningen i köket.
   Har gamla analoga anläggningar med rör i för- och slutsteg både i kök och vardagsrum. Högtalarna i vardagsrummet är Opus3 Chaconne Delta ( betong ).

 2. Produkten är inte kompatibel med Wifi nätverk som kör med säkerhetsklass WPA-3. Så vi fick lämna tillbaks vår produkt. WPA-3 har funnits sedan 2018 så det är anmärkningsvärt att Argon inte stödjer detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

dCS Lina Network DAC 2.0: Om du har råd kan du få det här!

Konservöppnaren

Trådlös vinylsvarv

Bästa köpet i klassen

Spelar musik med glödande engagemang

Modern nostalgi

Musikstreamern som krossar alla fördomar

Ljud & Bild
Rulla till toppen