Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Skrivet av / 2019-03-08 - 14:30
Line Magnetic Audio 805iA
Lasse Svendsen

När det gröna ljuset tändes visste jag att det kom musik ur radion. Då var rören bakom gallret varma och radion fyllde vardagsrummet med ljud. Varmt, mjukt och behagligt ljud.

Mina föräldrars rörbaserade radiomottagare byttes senare ut mot en japansk transistorreceiver, som trots två högtalare och stereoljud aldrig spelade lika fylligt och fint som den gamla Philipsen.

På den tiden var vakuumrören en nödvändig komponent i radioapparater, förstärkare och TV-apparater, men utvecklingen har gett oss transistorer, integrerade kretsar och digitalmoduler som är mycket effektivare. Och mer tillförlitliga.

Rörförstärkare slutade kanske att vara moderna, men de har aldrig försvunnit helt. Kända märken som McIntosh, Audio Research, Conrad Johnson, Jadis och Air Tight bygger dem fortfarande.

Det är nämligen något visst med rör, och sättet som de presenterar musiken på, som gör att många människor fortfarande föredrar rörförstärkare.

Det gör även bröderna Zheng i Zhuhai i Kina, som ligger bakom högtalarna och förstärkarna med det välklingande namnet Line Magnetic Audio.

De får vakuumrören byggda enligt gamla recept och konstruerar förstärkare från 3 watts effekt och uppåt.

Läs vårt test av Line Magnetic LM-34iA

Variabel feedback

Som den här. En integrerad förstärkare med tre analoga ingångar, men ingen skivspelaringång och 48 watt effekt per kanal.

Inte särskilt många ingångar, och de som finns är för linjenivå. Foto: LM Audio

 

Förstärkaren har bara ett rör per utgång, här är det 805 som drivs av ett 300B, vilket är en så kallad single-ended-konstruktion, till skillnad mot push-pull där två rör per utgång används för att få upp effekten.

Tre rör sitter framför utgångssteget (6SL7, 6SN7) och användaren kan själv justera bias-strömmen till utgångsrören och dämpa brum med en liten skruvmejsel.

Men det coolaste med LM-805iA, som förstärkaren heter, är möjligheten att justera negativ feedback i fyra steg. Sådan negativ återkoppling används för att dämpa potentiell förvrängning i utgångssteget och man hör effekten av den i högtalarna när man väljer mängden återkoppling.

Jag fick bäst balans med återkopplingen i läge 2. I läge 1 flyttades ljudbilden långt fram men basen blev lösare. Läge 2 stramade upp ljudbilden och basen och balansen blev bättre, medan läge 3 och 4 dämpade den dynamiska kontrasten mer. Observera att detta varierar beroende på högtalarna man använder, så resultatet kan bli olika med olika högtalarlast.

Negativ återkoppling kan justeras i fyra steg och har en hörbar inverkan på ljudet. Foto: Lasse Svendsen

Klass A

Den integrerade förstärkaren verkar välbyggd. Stål, aluminium och förtroendeingivande omkopplare och knappar ger ett solitt kvalitetsintryck. Bland komponenterna i LM-805iA hittar vi inte bara kraftfulla transformatorer och rör, utan Mundorf N-Cap-kondensatorer och en ALPS-potentiometer.

De två 805-rören, som drivs av var sitt 300B-rör, lämnar 48 watt per kanal i så kallad klass A-drift. Det är mindre effektivt än den vanligare A/B-principen, men undviker switch-förvrängning av signalen.

Line Magnetic uppger respektabla specifikationer, med ett signal/brus-förhållande på 87 dB, bandbredd upp till 50 kHz och 1 procents förvrängning. Även om det sistnämnda inte låter så imponerande så handlar det om tredjeharmonisk förvrängning, vilket inte öronen är lika känsliga för.

Kraftfull och varm

Kombinationen av rör i en ytterst linjär koppling, klass A-drift och relativt stor bandbredd, ger förstärkaren ett par tilltalande akustiska egenskaper.

Den passade som hand i handske med Klipsch Cornwall III, men klarade även våra referensmonitorer perfekt. De mindre Dynaudio Contour 20 är långt ifrån lika effektiva som de lättdrivna Klipsch-högtalarna, men rörförstärkaren lät sig inte nedslås.

Glöm siffrorna, förstärkaren uppfattas så mycket starkare än vad specifikationerna antyder. Den har också ett bra grepp om högtalarna även när man spelar högt. Jämfört med exempelvis McIntosh MA252 med 100 watts effekt finns inget som avslöjar att 805:an har mindre muskler.

Den målar upp en enormt stor ljudbild av Bob Dylans Oh Mercy. Basresponsen är förbluffande kraftfull och förstärkaren har stålkontroll på Klipsch-högtalarnas stora 15-tumsbasar. Om man föredrar att se världen genom gyllene glasögon är kanske inte detta rätt förstärkare. Det klär inte in ljudet i velour eller brer på med honung – den har visserligen en varm och fyllig klangkaraktär, men den blir aldrig baktung eller känns instängd.

Luddigt ljud får man leta efter någon annanstans, för klangerna i Keith Jarretts Kölnkonsert är väl bevarade och förstärkaren skapar ett enastående djup och en klangrik ljudbild med den 40-åriga inspelningen.

Röster återges faktiskt lite tunnare än jag föredrar personligen, men det klär förstärkaren riktigt bra eftersom den relativt runda basen i stort sett kompenserar för det. Men det ger också konsertflygeln en något mindre klangbotten. Här är det viktigt att matcha med rätt högtalare för att få optimala förhållanden för de många klangfärgerna som förstärkaren kan återge.

Ett återhörande av Dire Straits Love Over Gold från 1982 gav mig mycket nöje, för den glödande varma (rören blir väldigt heta, men den levereras med ett galler) förstärkaren gav Pick Withers trummor en fenomenal tyngd. I Private Investigations trodde jag att basarna skulle lossna från lådorna, för rörförstärkaren ger verkligen järnet i basen. Men på samma gång har den god kontroll över basdynamiken.

Den dynamiska kontrasten är gnistrande och förstärkaren är blixtsnabbt i transienter. Diskanten rullar av snyggt och prydligt i de övre oktaverna men trots basens enorma potens i basen når den inte riktigt ner i avgrunden. Men det är inte viktigt, eftersom Line Magnetic 805iA – tvärtemot eventuella fördomar man kanske har mot rörförstärkare – i stort sett låter som en modern transistorförstärkare.

Rören blir väldigt varma, men det finns ett galler som skyddar både fingrar och rör. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Line Magnetic 805iA är en blytung, glödande varm rörförstärkare med få ingångar, som måste värmas upp innan den låter som bäst. Men då spelar den byxorna av det mesta annat vi har hört i prisklassen. Den har förvånansvärt explosiv dynamik – framför allt i basen – och precis så mycket värme i klangen att balansen inte tippar över mot det parodiska. 805iA krossar ett par fördomar och är ett spännande alternativ till de mer etablerade tillverkarnas förstärkare i prisklassen.

Karakter
Line Magnetic Audio 805iA

Ljud & Bild tycker

Enormt öppen ljudbild, proppfull av klangfärger och explosiv dynamik. Få ingångar, ingen för skivspelare. Inget hörlursuttag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

dCS Lina Network DAC 2.0: Om du har råd kan du få det här!

Konservöppnaren

Ljud & Bild
Rulla till toppen