test: Line Magnetic Audio 805iA

Line Magnetic Audio 805iA
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Plus
Enormt öppen ljudbild, proppfull av klangfärger och explosiv dynamik.
Minus
Få ingångar, ingen för skivspelare. Inget hörlursuttag.

När det gröna ljuset tändes visste jag att det kom musik ur radion. Då var rören bakom gallret varma och radion fyllde vardagsrummet med ljud. Varmt, mjukt och behagligt ljud.

Mina föräldrars rörbaserade radiomottagare byttes senare ut mot en japansk transistorreceiver, som trots två högtalare och stereoljud aldrig spelade lika fylligt och fint som den gamla Philipsen.

På den tiden var vakuumrören en nödvändig komponent i radioapparater, förstärkare och TV-apparater, men utvecklingen har gett oss transistorer, integrerade kretsar och digitalmoduler som är mycket effektivare. Och mer tillförlitliga.

Rörförstärkare slutade kanske att vara moderna, men de har aldrig försvunnit helt. Kända märken som McIntosh, Audio Research, Conrad Johnson, Jadis och Air Tight bygger dem fortfarande.

Det är nämligen något visst med rör, och sättet som de presenterar musiken på, som gör att många människor fortfarande föredrar rörförstärkare.

Det gör även bröderna Zheng i Zhuhai i Kina, som ligger bakom högtalarna och förstärkarna med det välklingande namnet Line Magnetic Audio.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

De får vakuumrören byggda enligt gamla recept och konstruerar förstärkare från 3 watts effekt och uppåt.

Läs vårt test av Line Magnetic LM-34iA

Variabel feedback

Som den här. En integrerad förstärkare med tre analoga ingångar, men ingen skivspelaringång och 48 watt effekt per kanal.

Inte särskilt många ingångar, och de som finns är för linjenivå. Foto: LM Audio

 

Förstärkaren har bara ett rör per utgång, här är det 805 som drivs av ett 300B, vilket är en så kallad single-ended-konstruktion, till skillnad mot push-pull där två rör per utgång används för att få upp effekten.

Tre rör sitter framför utgångssteget (6SL7, 6SN7) och användaren kan själv justera bias-strömmen till utgångsrören och dämpa brum med en liten skruvmejsel.

Men det coolaste med LM-805iA, som förstärkaren heter, är möjligheten att justera negativ feedback i fyra steg. Sådan negativ återkoppling används för att dämpa potentiell förvrängning i utgångssteget och man hör effekten av den i högtalarna när man väljer mängden återkoppling.

Jag fick bäst balans med återkopplingen i läge 2. I läge 1 flyttades ljudbilden långt fram men basen blev lösare. Läge 2 stramade upp ljudbilden och basen och balansen blev bättre, medan läge 3 och 4 dämpade den dynamiska kontrasten mer. Observera att detta varierar beroende på högtalarna man använder, så resultatet kan bli olika med olika högtalarlast.

Negativ återkoppling kan justeras i fyra steg och har en hörbar inverkan på ljudet. Foto: Lasse Svendsen

Klass A

Den integrerade förstärkaren verkar välbyggd. Stål, aluminium och förtroendeingivande omkopplare och knappar ger ett solitt kvalitetsintryck. Bland komponenterna i LM-805iA hittar vi inte bara kraftfulla transformatorer och rör, utan Mundorf N-Cap-kondensatorer och en ALPS-potentiometer.

De två 805-rören, som drivs av var sitt 300B-rör, lämnar 48 watt per kanal i så kallad klass A-drift. Det är mindre effektivt än den vanligare A/B-principen, men undviker switch-förvrängning av signalen.

Line Magnetic uppger respektabla specifikationer, med ett signal/brus-förhållande på 87 dB, bandbredd upp till 50 kHz och 1 procents förvrängning. Även om det sistnämnda inte låter så imponerande så handlar det om tredjeharmonisk förvrängning, vilket inte öronen är lika känsliga för.

Kraftfull och varm

Kombinationen av rör i en ytterst linjär koppling, klass A-drift och relativt stor bandbredd, ger förstärkaren ett par tilltalande akustiska egenskaper.

Den passade som hand i handske med Klipsch Cornwall III, men klarade även våra referensmonitorer perfekt. De mindre Dynaudio Contour 20 är långt ifrån lika effektiva som de lättdrivna Klipsch-högtalarna, men rörförstärkaren lät sig inte nedslås.

Glöm siffrorna, förstärkaren uppfattas så mycket starkare än vad specifikationerna antyder. Den har också ett bra grepp om högtalarna även när man spelar högt. Jämfört med exempelvis McIntosh MA252 med 100 watts effekt finns inget som avslöjar att 805:an har mindre muskler.

Den målar upp en enormt stor ljudbild av Bob Dylans Oh Mercy. Basresponsen är förbluffande kraftfull och förstärkaren har stålkontroll på Klipsch-högtalarnas stora 15-tumsbasar. Om man föredrar att se världen genom gyllene glasögon är kanske inte detta rätt förstärkare. Det klär inte in ljudet i velour eller brer på med honung – den har visserligen en varm och fyllig klangkaraktär, men den blir aldrig baktung eller känns instängd.

Luddigt ljud får man leta efter någon annanstans, för klangerna i Keith Jarretts Kölnkonsert är väl bevarade och förstärkaren skapar ett enastående djup och en klangrik ljudbild med den 40-åriga inspelningen.

Röster återges faktiskt lite tunnare än jag föredrar personligen, men det klär förstärkaren riktigt bra eftersom den relativt runda basen i stort sett kompenserar för det. Men det ger också konsertflygeln en något mindre klangbotten. Här är det viktigt att matcha med rätt högtalare för att få optimala förhållanden för de många klangfärgerna som förstärkaren kan återge.

Ett återhörande av Dire Straits Love Over Gold från 1982 gav mig mycket nöje, för den glödande varma (rören blir väldigt heta, men den levereras med ett galler) förstärkaren gav Pick Withers trummor en fenomenal tyngd. I Private Investigations trodde jag att basarna skulle lossna från lådorna, för rörförstärkaren ger verkligen järnet i basen. Men på samma gång har den god kontroll över basdynamiken.

Den dynamiska kontrasten är gnistrande och förstärkaren är blixtsnabbt i transienter. Diskanten rullar av snyggt och prydligt i de övre oktaverna men trots basens enorma potens i basen når den inte riktigt ner i avgrunden. Men det är inte viktigt, eftersom Line Magnetic 805iA – tvärtemot eventuella fördomar man kanske har mot rörförstärkare – i stort sett låter som en modern transistorförstärkare.

Rören blir väldigt varma, men det finns ett galler som skyddar både fingrar och rör. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Line Magnetic 805iA är en blytung, glödande varm rörförstärkare med få ingångar, som måste värmas upp innan den låter som bäst. Men då spelar den byxorna av det mesta annat vi har hört i prisklassen. Den har förvånansvärt explosiv dynamik – framför allt i basen – och precis så mycket värme i klangen att balansen inte tippar över mot det parodiska. 805iA krossar ett par fördomar och är ett spännande alternativ till de mer etablerade tillverkarnas förstärkare i prisklassen.

När det gröna ljuset tändes visste jag att det kom musik ur radion. Då var rören bakom gallret varma och radion fyllde vardagsrummet med ljud. Varmt, mjukt och behagligt ljud. Mina föräldrars rörbaserade radiomottagare byttes senare ut mot en japansk transistorreceiver, som trots två högtalare och stereoljud aldrig spelade lika fylligt och fint som den gamla Philipsen. På den tiden var vakuumrören en nödvändig komponent i radioapparater, förstärkare och TV-apparater, men utvecklingen har gett oss transistorer, integrerade kretsar och digitalmoduler som är mycket effektivare. Och mer tillförlitliga. Rörförstärkare slutade kanske att vara moderna, men de har aldrig försvunnit helt. Kända märken som McIntosh, Audio Research, Conrad Johnson, Jadis och Air Tight bygger dem fortfarande. Det är nämligen något visst med rör, och sättet som de presenterar musiken på, som gör att många människor fortfarande föredrar rörförstärkare. Det gör även bröderna Zheng i Zhuhai i Kina, som ligger bakom högtalarna och förstärkarna med det välklingande namnet Line Magnetic Audio. De får vakuumrören byggda enligt gamla recept och konstruerar förstärkare från 3 watts effekt och uppåt. Läs vårt test av Line Magnetic LM-34iA

Variabel feedback

Som den här. En integrerad förstärkare med tre analoga ingångar, men ingen skivspelaringång och 48 watt effekt per kanal. [caption id="attachment_93269" align="alignnone" width="989"] Inte särskilt många ingångar, och de som finns är för linjenivå. Foto: LM Audio[/caption]   Förstärkaren har bara ett rör per utgång, här är det 805 som drivs av ett 300B, vilket är en så kallad single-ended-konstruktion, till skillnad mot push-pull där två rör per utgång används för att få upp effekten. Tre rör sitter framför utgångssteget (6SL7, 6SN7) och användaren kan själv justera bias-strömmen till utgångsrören och dämpa brum med en liten skruvmejsel. Men det coolaste med LM-805iA, som förstärkaren heter, är möjligheten att justera negativ feedback i fyra steg. Sådan negativ återkoppling används för att dämpa potentiell förvrängning i utgångssteget och man hör effekten av den i högtalarna när man väljer mängden återkoppling. Jag fick bäst balans med återkopplingen i läge 2. I läge 1 flyttades ljudbilden långt fram men basen blev lösare. Läge 2 stramade upp ljudbilden och basen och balansen blev bättre, medan läge 3 och 4 dämpade den dynamiska kontrasten mer. Observera att detta varierar beroende på högtalarna man använder, så resultatet kan bli olika med olika högtalarlast. [caption id="attachment_93267" align="alignnone" width="989"] Negativ återkoppling kan justeras i fyra steg och har en hörbar inverkan på ljudet. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Klass A

Den integrerade förstärkaren verkar välbyggd. Stål, aluminium och förtroendeingivande omkopplare och knappar ger ett solitt kvalitetsintryck. Bland komponenterna i LM-805iA hittar vi inte bara kraftfulla transformatorer och rör, utan Mundorf N-Cap-kondensatorer och en ALPS-potentiometer. De två 805-rören, som drivs av var sitt 300B-rör, lämnar 48 watt per kanal i så kallad klass A-drift. Det är mindre effektivt än den vanligare A/B-principen, men undviker switch-förvrängning av signalen. Line Magnetic uppger respektabla specifikationer, med ett signal/brus-förhållande på 87 dB, bandbredd upp till 50 kHz och 1 procents förvrängning. Även om det sistnämnda inte låter så imponerande så handlar det om tredjeharmonisk förvrängning, vilket inte öronen är lika känsliga för.

Kraftfull och varm

Kombinationen av rör i en ytterst linjär koppling, klass A-drift och relativt stor bandbredd, ger förstärkaren ett par tilltalande akustiska egenskaper. Den passade som hand i handske med Klipsch Cornwall III, men klarade även våra referensmonitorer perfekt. De mindre Dynaudio Contour 20 är långt ifrån lika effektiva som de lättdrivna Klipsch-högtalarna, men rörförstärkaren lät sig inte nedslås. Glöm siffrorna, förstärkaren uppfattas så mycket starkare än vad specifikationerna antyder. Den har också ett bra grepp om högtalarna även när man spelar högt. Jämfört med exempelvis McIntosh MA252 med 100 watts effekt finns inget som avslöjar att 805:an har mindre muskler. Den målar upp en enormt stor ljudbild av Bob Dylans Oh Mercy. Basresponsen är förbluffande kraftfull och förstärkaren har stålkontroll på Klipsch-högtalarnas stora 15-tumsbasar. Om man föredrar att se världen genom gyllene glasögon är kanske inte detta rätt förstärkare. Det klär inte in ljudet i velour eller brer på med honung – den har visserligen en varm och fyllig klangkaraktär, men den blir aldrig baktung eller känns instängd. Luddigt ljud får man leta efter någon annanstans, för klangerna i Keith Jarretts Kölnkonsert är väl bevarade och förstärkaren skapar ett enastående djup och en klangrik ljudbild med den 40-åriga inspelningen. Röster återges faktiskt lite tunnare än jag föredrar personligen, men det klär förstärkaren riktigt bra eftersom den relativt runda basen i stort sett kompenserar för det. Men det ger också konsertflygeln en något mindre klangbotten. Här är det viktigt att matcha med rätt högtalare för att få optimala förhållanden för de många klangfärgerna som förstärkaren kan återge. Ett återhörande av Dire Straits Love Over Gold från 1982 gav mig mycket nöje, för den glödande varma (rören blir väldigt heta, men den levereras med ett galler) förstärkaren gav Pick Withers trummor en fenomenal tyngd. I Private Investigations trodde jag att basarna skulle lossna från lådorna, för rörförstärkaren ger verkligen järnet i basen. Men på samma gång har den god kontroll över basdynamiken. Den dynamiska kontrasten är gnistrande och förstärkaren är blixtsnabbt i transienter. Diskanten rullar av snyggt och prydligt i de övre oktaverna men trots basens enorma potens i basen når den inte riktigt ner i avgrunden. Men det är inte viktigt, eftersom Line Magnetic 805iA – tvärtemot eventuella fördomar man kanske har mot rörförstärkare – i stort sett låter som en modern transistorförstärkare. [caption id="attachment_93268" align="alignnone" width="989"] Rören blir väldigt varma, men det finns ett galler som skyddar både fingrar och rör. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Slutsats

Line Magnetic 805iA är en blytung, glödande varm rörförstärkare med få ingångar, som måste värmas upp innan den låter som bäst. Men då spelar den byxorna av det mesta annat vi har hört i prisklassen. Den har förvånansvärt explosiv dynamik – framför allt i basen – och precis så mycket värme i klangen att balansen inte tippar över mot det parodiska. 805iA krossar ett par fördomar och är ett spännande alternativ till de mer etablerade tillverkarnas förstärkare i prisklassen.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Line Magnetic Audio 805iA
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Integrerad rörförstärkare
  • Effekt: 2 x 48 watt klass A
  • Teknik: Vakuumrör (300B, 6SL7, 6SN7, 805)
  • Anslutning: 3 obalanserade, 1 pre-ingång
  • Skivspelaringång: Nej
  • Hörlursuttag: Nej
  • DAC: Nej
  • Nätverk: Nej
  • Mått/vikt: 43 x 27,5 x 41.5 cm/42 kg
  • Webb: psaudio.dk
Line Magnetic Audio 805iA produktside
Pris: 50000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.