Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Gold Note IS-1000

Italiensk storhet

Gold Note charmar och imponerar.

Av / 2019-06-14 - 15:15
Gold Note IS-1000
John Hvidlykke

Italienska Gold Note är ett märke vi inte har testat förut, vi har däremot stött på dem på hifi-mässor där de väckt vår nyfikenhet. Företaget är baserat i Florens och gänget som ligger bakom har sysslat med hifi i 25 år. De första åren som OEM-leverantörer till andra märken, men sedan 2012 i eget namn. Trots en liten personal på bara 19 personer har Gold Note ett komplett sortiment: från skivspelare via all slags elektronik till högtalare.

Gold Note IS-1000 är en integrerad förstärkare som rent prismässigt skulle kunna sägas hamna i ”den lätta highend-klassen”. Alltså den klass där varje del av anläggningen kostar betydligt mindre än en bil!

Att jämföra IS-1000-designen med en italiensk sportbil vore att gå för långt. Men den är riktigt snygg: en stor, ganska djup och väldigt minimalistisk låda i silkeslen, borstad metallfinish och med en centimetertjock frontplatta. Märkets logga är etsad på ovansidan och går igen i en gyllene ”knapp” på fronten (som visar sig inte fylla någon som helst funktion, hur länge man än trycker på den). En enda vridknapp och en stor färgdisplay är de enda fysiska kontrollerna. Resten finns på fjärrkontrollen eller i appen.

Baksidan är lika läcker som framsidan. Alla kontakter är av ultraläcker kvalitet. Det finns både balanserade och vanliga analogingångar – även för skivspelare – samt hela fem digitalingångar plus trådbundet och trådlöst nätverk. Det finns både USB typ A och B, vilket innebär att förstärkaren både kan fungera som ett externt ljudkort för en dator och spela filer direkt från en ansluten extern hårddisk.

Baksidan är lika läcker som framsidan. Alla kontakter är av läcker kvalitet. Foto: Gold Note

Lyxversion som tillval

Nu för tiden är vi vana vid att en ”klassisk” highend-förstärkare ska vara utrustad med digitala ingångar. Även om exempelvis Marantz fortfarande väljer att hålla förstärkaren helt analog.

Gold Note går lite längre genom att erbjuda två versioner: En standardversion med BurrBrown PCM1796 i DAC-delen och en deluxe-version med BurrBrown PCM1979A. Vi har testat standardversionen.

Inbyggd streaming

Ännu mer intressant är att Gold Note IS-1000 har inbyggd musikströmning. Den integrerade mediespelaren stöder Roon, vilket innebär att förstärkaren passar in i multiroom-system. Inte lika sömlöst och smidigt som med Sonos eller Heos. Men du kan fortfarande luta dig tillbaka i soffan och njuta av musik från Tidal, Solos, Deezer eller Qobuz. Och naturligtvis även lokala HD-ljudfiler. Du kan också välja appen Mconnect Control från ConversDigital för att styra avspelning och strömningstjänster.

Det vållade inga större problem att få igång Tidal HiFi-spellistor på Gold Note IS-1000. Appen vägrade dock konsekvent att komma ihåg vad den hade gjort gången innan.

Förstärkardelen i Gold Note IS-1000 är klassisk: en klass AB-förstärkare på 125 watt per kanal, driven av en linjär nätdel med en stabil ringkärntransformator. Inget med klass D och swiched mode-strömförsörjning här inte! Det märks på vikten som närmar sig 18 kilo.

Att jämföra designen med en italiensk sportbil vore att ta i. Men den är riktigt snygg: en stor, ganska djup och väldigt minimalistisk låda i silkeslen, borstad metall och en centimetertjock frontplatta. Foto: Gold Note

Ljudkvalitet

En av de första sakerna man märker med Gold Note IS-1000 är dess stereobild. Den är stor! I låtar som jag lyssnat på många gånger och kan väl, breder perspektivet ut sig mycket längre mot varje sida av högtalarna än jag är van vid. Och det är högre till tak över stereoscenen. När symfoniorkestern från Pekings konservatorium blandas med vägg-till-vägg-synthesizers i ”Fishing Junks at Sunset” från Concerts in China, blir rymden bredare och högre än hela lyssningsrummet.

Även på djupet målar Gold Note IS-1000 upp ett övertygande perspektiv. I Afenginns ”Klingra” kan man nästan plocka fram ett måttband och börja mäta avståndet till bakväggen i inspelningsrummet. Så bra är rumskänslan.

Återgivningen präglas av värme och närvaro, vilket måste betraktas som en positiv sak. Det saknas inte på något sätt detaljer, men IS-1000 är lätt och behaglig att lyssna på.

Jämfört med NAD M32, som kostar lika mycket om man lägger till en streaming-modul, så har NAD lite mer tyngd i botten, men är mindre charmig i mellanregistret. Gold Note IS-1000 målar upp en snyggare och större akustisk scen med konsertinspelningar. Å andra sidan framträder detaljer och instrumentens egenklang aningen skarpare med NAD. Ett piano låter lite mer som ett piano – och inte bara en bra inspelning av ett piano. Men då handlar det om hårklyverier, eftersom båda förstärkarna klarar av det på ett fenomenalt prisvärt sätt. Fast på var sitt sätt. Och det måste ju också finnas något att hämta för de som lägger det tredubbla på en McIntosh MC 462.

Gold Note IS-1000 har en prislapp som ligger över vad de flesta någonsin kommer att spendera på en stereoförstärkare till hemanläggningen. Ur highend-synpunkt befinner den sig dock fortfarande i den ekonomiska änden. I klassen där man på allvar börjar förstå vad highend handlar om. Den sticker ut genom att ha allting inbyggt – även streaming – vilket är sällsynt för highend. En annan förstärkare som klarar av den konsten är Hegel H360, som är något dyrare men också dubbelt så stark.

Slutsats

Gold Note IS-1000 är en förstärkare i highend-klassen som erbjuder samma bekvämligheter som mer folkliga stereoprodukter – fast kombinerat med ett överlägset ljud. Den är en bra knutpunkt i en anläggning med mest digitala signalkällor, men har fortfarande pickupförstärkare för både MM och MC. Tack vare sin stora och varma stereobild är den lätt att leva med och det är nog bara pedanter som vill ha ett mer analytiskt ljud. Gold Note-förstärkaren är långt ifrån billig men ger ändå mer valuta för pengarna än de flesta.

<
>
Foto: Gold Note
Karakter
Gold Note IS-1000

Ljud & Bild tycker

Stor och tjusig ljudbild. Klarar alla format – såväl analoga som digitala. Inbyggd streaming. Bara DSD64. Lite klumpig streaming-app. Även om vi befinner oss i den ”billiga” delen av highend-skalan så kostar den en hel del.

1 reaktion på ”Gold Note IS-1000”

  1. Hej! Någon som lyssnat på eller tom äger en sådan här? Skulle vara mycket intressant att få höra åsikter och erfarenheter!
    Mvh
    Peter Persson

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen