test : Audio Research LS28

Gammal teknik modern klang

Audio Researchs förstärkare är en anakronism, men en välljudande sådan.

Ljud & Bild tycker

Vackert byggd, fantastisk att lyssna på och så raffinerad och detaljerad att man knappast kan förvänta sig mer för pengarna.
Inga digitala ingångar alls, än mindre skivspelaringång.
Ingångar: 4 balanserade, 4 obalanserade

Utgångar: 3 balanserade, 3 obalanserade

Rör: 4 st 6H30P dual triod

Mått/vikt: 480 x 348 x 137 mm/7,2 kg

Fjärrkontroll

Webb: septronic.se

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 90000 kr

De flesta av oss kan bara drömma om så här fantastiskt ljud. Priset sätter stopp för det.

Man är inte riktigt klok om man bränner sina pengar på så dyr hifi – fast det är helt okej att svetta bort kilona på en sjukilos racercykel för 100 000. Smaken är som baken.

De som är så förtjusta i musik att de lägger lönen på hifi – för att inte tala om highend-hifi – blir måhända inte smalare. Men kanske lyckligare.

Det finns något som berör djupt när musiken låter bättre än på en konsert och man känner att allting går upp i en högre enhet. Favoritmusikens synergieffekt, genom en riktig anläggning – med fantastiskt ljud – kan skapa magiska ögonblick som etsar sig fast i själen och suddar bort minnet av beloppet på kvittot.

Det kan låta så rörande (!) vackert att man blir märkt för livet. Till exempel med den här:

Audio Researchs förstärkarkombination i nya Foundation-serien. Som består av en förförstärkare, en digitalomvandlare, en skivspelarförstärkare och en effektförstärkare.

Allihop med radiorör.

Bakom Livio Cucuzzas moderna design döljer sig urgammal teknik. Som kan få en gråsten att få gåshud. Ta till exempel förförstärkaren LS28. En helt analog förstärkare med fyra små rör som i hög grad bidrar till magin som bra rörförstärkare kan skapa.

Den har ingen inbyggd DAC, och inte heller någon skivspelaringång. Det mest moderna med den är fjärrkontrollen. En förstärkare från en annan tidsålder, men med en ljudkvalitet som definitivt hör hemma i den översta sfären.

Samma sak kan sägas om effektförstärkaren VT80, som med hjälp av fyra KT120-rör levererar 75 watts effekt till varje kanal.

Tillsammans utgör paret en förstärkarkombination som inte bara kan driva allt från Klipsch- till Martin Logan-högtalare utan låter som en modern transistorförstärkare.

Fast med en touch av magi.

Foundation

Audio Research har genomgått en lyckosam transformation de senaste åren. Företaget som började verksamheten i Plymouth, Minnesota, 1970 av William Johnson, fick en renässans under Fine Sounds Groups ägarskap. Som nu heter McIntosh Group.

Allt byggs fortfarande i Minnesota, där det också utvecklas, medan designen görs av Livio Cucuzzas team hos Sonus faber i Italien.

Foundation-serien är Audio Researchs kärnprodukter och ligger under de mer påkostade Reference- och Galileo-serierna i pris. En uppsättning LS28 och VT80 kostar mindre än 200 000 kronor och ligger på samma nivå som exempelvis McIntosh, Ayre och Burmester. Med andra ord: definitiv highend.

Ren analogförstärkare

En rörförstärkare som inte har DAC, saknar USB-ingång och inte ens har någon skivspelaringång låter verkligen som en anakronism.

En analog rörförstärkare för enbart analoga ljudkällor har sina uppenbara begränsningar. En skivspelare behöver ett RIAA-steg och väljer man Audio Research PH9 i Foundation-serien så får man punga ut med samma belopp som för förförstärkaren.

Samma sak gäller digitalomvandlaren DAC9 i samma serie.

Kan man leva med det så får man i alla fall tillräckligt med ingångar. Fyra balanserade och fyra obalanserade. Det finns tre utgångar också, samt kontakter för att koppla ihop flera komponenter så att fjärrkontrollen sätter på dem allihop när man trycker på Power-knappen.

Förstärkaren är uppbyggd kring fyra utvalda 6H30-rör. Under utvecklingen av LS28 har otaliga timmar ägnats åt att lyssna på olika rör, komponenter och kretsar. Tills Audio Researchs chefs-öron, Warren Gehl, gett tummen upp.

Kun linjeinnganger, ikke en gang platespillerinngang.

 

Sublima kvaliteter

Man kan konfigurera enkla saker som balans, namn på ingångar och läsa av hur många timmar rören har varit använda. Bland annat. Man kan också ställa in hur länge förstärkaren ska vara påslagen innan den stänger av sig för att spara rören.

Inte för att jag personligen ser någon poäng med det, för timmarna flyger när man är i sällskap med Audio Research-setet.

Foundation-kombinationen var det mest använda setet hemma hos mig under de månader jag hade dem för test. Då spelade de på små och stora högtalare från Klipsch, Dynaudio och Piega. Högtalare med delvis olika egenskaper, klangkaraktär och känslighet.

Att säga att det gick helt perfekt vore inte att avslöja för mycket.

Kombinationen med LS28 och VT80 är inte fullt lika mäktig som Gryphon Diablo 300, där de massiva krafterna den besitter fullständigt tar kommandot över de mest motspänstiga högtalarna. Det finns inte heller samma varma klang som ger fyllighet åt ljudet från en McIntosh-kombination. Och ett set från Ayre kan vara ännu bättre fokuserat.

Men det finns ett par andra, sublima kvaliteter.

Audio Research-klangen känns som att stryka fingertopparna lätt över tätt spunnet silke, att sticka ner tungan i en sked vaniljkräm eller smutta på ett glas årgångschampagne.

Det finns en lättnad, en oansträngd klarhet som inte finns hos många andra förstärkare jag har testat. Men det betyder inte att det inte finns kraft bakom dynamiken, för här är det en lyckad blandning av finess och energi.

På en Rega Planar 8 återges Pat Methenys LP från 80-talet, 80/81, med mer djup och tyngd än jag hade vågat hoppas på. Det finns faktiskt djupbas, som både är kontrollerad och lekfull. Kanske inte lika fyllig och mäktig som genom Diablo 300, men ett byte till opera var till Audio Research-kombinationens fördel. 80/81-albumet lät varmt och angenämt avrundat med både Diablo 300 och LS28/VT80, men sopraner och stråkar ljöd mer raffinerat, med finare detaljer, genom rörförstärkarna.

Det är klart att man inte kan driva alla högtalare med samma öronbedövande volym och alltid ha lika god kontroll som med en Ayre Twenty-kombination eller med Audio Researchs för- och slutsteg i Galileo-serien, men för egen del hade jag kunnat leva lycklig länge med den här kombon.

En resa tillbaka i tiden till Dire Straits Making Movies gav mig gåshud med Romeo och Julia, för Audio Research-förstärkarna lyckades få gitarrerna ännu mer fokuserade med gnistrande dynamisk kontrast. Jag formligen studsade till i soffan.

Styrkan ligger i en hög grad av transparens, superbt fokus och livlig dynamik med felfri kontrast. Instrumenten i de lägre oktaverna kunde kanske haft mer fyllighet, men det saknas vare sig bas eller grundtoner.

Vackert samspel

Audio Research-förstärkarna spelar himmelskt vackert, med sublim återgivning av speciellt röster, stråkar, piano och instrument som är svåra att återge. De levererar dessutom blixtrande dynamik och låter så ofärgat och rent att det nästan blir för mycket av det goda.

LS28 är utrustad med åtta ingångar, men ingen skivspelaringång. Det är ett minus i kanten för somliga, men tillsammans med den oerhört potenta och välbalanserade VT80 är detta en av de mest välljudande förstärkarkombinationerna jag har testat.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert

  Denon DCD-A110

  Riktpris: 32000 kr Hedrar dina CD-skivor

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.