Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Tre kompletta hemmabioanläggningar

Mer känsla med lösa delar

De tyngsta film- och musikupplevelserna får du med separata komponenter. Du kan börja billigt och sedan uppgradera när det passar.

Av / 2012-04-17 - 14:53
Tre kompletta hemmabioanläggningar
Geir Gråbein Nordby

Produkter i detta test

Enklaste vägen till film- och musikupplevelser i vardagsrummet är att skaffa en komplett allt-i-ett-anläggning: en huvudenhet med Blu-ray-spelare och all förstärkning och signalbehandling som behövs samt en uppsättning små högtalare. Allt kommer i en enda kartong och är enkelt att koppla ihop. Och de bästa sådana systemen är riktigt bra, vilket vi skriver om titt som tätt. Men det finns gränser för hur nära biokänslan man kommer, särskilt när det gäller ljudet. De har begränsad volym och tonal upplösning, och de mer sparsmakade av oss klarar sig därför inte utan en anläggning med separata komponenter.

Fördelen med sådana är att man undviker att ha all elektronik och alla kretsar i en och samma låda, vilket gör att man får mindre elektromagnetisk påverkan och alltså en renare signal. En annan fördel är att förstärkaren och den digitala avspelaren slipper dela strömförsörjning.

Den största praktiska fördelen med lösa komponenter är att det är enkelt att uppgradera. Tycker du att det är på tiden att skaffa en större och kraftigare högtalare så kan du köpa det utan att behöva byta ut resten också. Och vill du ha mer förstärkarkraft så är det lika enkelt. Dessutom kanske du någon gång vill byta ut hemmabioreceivern mot en som är mer uppdaterad när det gäller nya ljudformat och som har nya sorters ingångar om det dyker upp sådana. Då är separata komponenter oumbärligt.

Billiga lösa delar
Jag hävdar att oavsett om du vill lägga tio- eller tjugotusen kronor på en komplett anläggning så kan det vara smart att välja separata komponenter, där antingen elektroniken eller högtalarna håller hög standard. Köper du till exempel allting för under tiotusen så är det stor risk att du förr eller senare vill byta upp dig, och då är det ett stort plus om inte alla komponenterna måste bytas ut. I det här testet tittar vi närmare på tre olika alternativ som har samma elektronik, medan högtalarna kommer från olika märken.

Kvalitet till ett lågt pris
Elektroniken är billig men väl beprövad. Denon AVR-1912 utsåg vi till exempel till den bästa budgetreceivern 2011. Då kostade den 4 700 kronor men är nu sänkt till    4 000 och passar bra i denna presentation av billiga komponentsystem. Denon-receivern har gott om moderna funktioner, inklusive Apple AirPlay, så många som sex HDMI-ingångar och en avancerad automatisk högtalarkalibrering med rumskorrektion av typen Audyssey MultEQ XT. Systemet mäter upp rummets akustik på uppemot åtta platser och korrigerar sedan ljudet samt ställer in högtalarna korrekt, med rätt delningsfrekvens, ljudnivå och tidsfördröjning.

Blu-ray-spelaren kommer från Philips och heter BDP7600. Den gjorde ett gott intryck på oss när vi testade den i oktobernumret, med snabb mekanik och enkel skötsel. Den har till och med analog 5.1-utgång för de som behöver det, och priset är sänkt från 2 300 till 1 700 kronor. Läs mer om Denon AVR-1912 och Philips BDP7600 på vår hemsida ljudochbild.se.

Högtalarna
Det minsta systemet är en populär och billig kombination från Jamo. Fem högtalare plus subbas kostar bara 3 500 kronor och är så små att de nästan försvinner i omgivningarna. Rena drömmen för alla som inte vill ha högtalare som syns. Men går det att få bra ljud från så billiga saker?

Nästa system är en storlek större och bygger på stativhögtalarna vi utsåg till ”Bästa köp” i ett stortest i förra numret. Tannoy Mercury V1 lät förvånansvärt upplöst och musikaliskt och kostade bara lite drygt tvåtusen kronor. Skruvhål på baksidan gör att de passar bra med ett stort urval av olika väggfästen om du vill hänga upp dem på väggen. Den kraftfulla subbasen TS-1001 hjälper till i basregistret. Tannoy-systemet passar dig som föredrar ett balanserat och upplöst ljud och lyssnar mer på musik än du tittar på film.

Är du däremot filmälskare och gillar action bör du ta en närmare titt på den tredje anläggningen som har golvhögtalare längst fram. Vi har med vilje inte tagit i för mycket när det gäller storleken utan nöjt oss med ett par som inte dominerar hela rummet. Ändå har vi hittat högtalare som inte tvekar att sätta fart på actionscenerna och som stortrivs med att återge rockkonserter. Det kommer säkert inte som någon större överraskning att vi fastnat för rockmästarna JBL: fronthögtalarna Studio 180 med tillhörande center, bakhögtalare och subbas.

Rent utseendemässigt är de lite udda, särskilt subbasen som ser mer ut som en förvuxen version av Darth Vader, med hjälm och allt. Men som du kan läsa i en annan artikel i detta nummer så gör de absolut vad de ska. Priset är lite högre än för Tannoy-högtalarna, men här har vi alltså satsat mer på dunder och brak än luftighet och finess.

Produkter i detta test

Philips, Denon och Jamo

Höras men inte synas

Alla som vill ha högtalare som försvinner i vardagsrummet men inte vill lägga en förmögenhet ska läsa det här!

Homogent ljud. Mycket litet. Användarvänligt.
Aningen framfusig diskant.
Läs hela testet

Philips, Denon och JBL

Fullt ös!

Av med silkesvantarna! Här är anläggningen som blåser liv i filmen.

Stort, varmt massivt ljud. Potent bas. Fylligt mellanregister.
Inte den mest nyanserade diskanten.
Läs hela testet

Philips, Denon och Tannoy

Smått och musikaliskt

Med stativhögtalare hela vägen runt har det här alternativet en upplöst och musikalisk framtoning utan att ta upp särskilt mycket plats.

Stor, öppen ljudbild. Naturliga övertoner. Bra bas.
Inte bäst till actionfilm.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Rulla till toppen