: Philips, Denon och Tannoy

Smått och musikaliskt

Med stativhögtalare hela vägen runt har det här alternativet en upplöst och musikalisk framtoning utan att ta upp särskilt mycket plats.

Ljud & Bild tycker

Stor, öppen ljudbild. Naturliga övertoner. Bra bas.
Inte bäst till actionfilm.
 • 5.1-system
 • 7 x 90 watt (8 ohm)
 • 3D, AirPlay
 • 1-tums diskant,
 • 5-tums mellanregister
 • 10-tums subbas, 300 watt
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 18100 kr

Det är inget fel på små och osynliga högtalare. Men de har sina brister, ofta i form av ett något tunt mellanregister, som är det viktigaste registret för röster och de flesta instrument, plus att diskanten sällan är av luftigaste och mest nyanserat slag. Vi går därför upp en bit i budget och storlek, fast inte mer än att de flesta har råd och plats i vardagsrummet. Med det här alternativet försöker vi få högre upplösning i akustisk musik och ett naturligare och luftigare filmljud. Ljudtryck är inte det viktigaste. Och vad passar väl bättre för ändamålet än vår ”Bästa köp”-stativhögtalare Tannoy Mercury V1? Vi använder den både längst fram och längst bak, ackompanjerad av centerhögtalaren VC och subbasen TS-1001, en 10-tums bashögtalare som hålls i schack av en förstärkare på generösa 300 watt (RMS).

Ljudkvalitet
Den automatiska korrektionen i AVR-1912 ger subbasen en väl låg ljudnivå för min smak, jag höjer den faktiskt med så mycket som 6 dB. Det tål den och ljudet blir både tuffare och fylligare. Högtalarna är naturligtvis i en helt annan liga än Jamo-systemet när ingen av dem har rumskorrektion. Det finns ett större lugn i ljudbilden, som andas mer och har ett markant större mellanregister. Dialogen i mitten är mer fullvuxen och har betydligt bättre upplösning i övertonregistret, där klangfärger och artikulering framträder.

Men även Tannoy-högtalarna är billiga och diskantregistret är inte lika finmaskigt och luftigt som i finare högtalare. När rumskorrektionen aktiveras faller saker och ting bättre på plats. Då svävar ljudbilden mellan högtalarna i stället för att komma direkt från dem. Alla lager med klanger framträder tydligare.

Sammantaget är detta ett välbalanserat och väl avstämt system. Det låter riktigt ”hifi” trots priset. Allt som saknas är lite tryck och intensitet jämfört med högtalare som är mer skräddarsydda för hemmabio. Men har du inte plats för golvhögtalare och vill ha något som låter bra med akustisk musik och även gör ett seriöst jobb med filmer så är detta ett mycket bra val.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Philips, Denon och Jamo - Höras men inte synas
  Alla som vill ha högtalare som försvinner i vardagsrummet men inte vill lägga en förmögenhet ska läsa det här!
  Philips, Denon och JBL - Fullt ös!
  Av med silkesvantarna! Här är anläggningen som blåser liv i filmen.

  Läs också

  Sennheisers brusreducerande PXC 550 har fått nytt liv av danska EPOS. Det fullständiga namnet är EPOS Sennheiser Adapt 660 och den största skillnaden är att samtalskvaliteten är ännu bättre.
  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.