Philips, Denon och Tannoy

Smått och musikaliskt

Med stativhögtalare hela vägen runt har det här alternativet en upplöst och musikalisk framtoning utan att ta upp särskilt mycket plats.
Ljud & Bild tycker
Stor, öppen ljudbild. Naturliga övertoner. Bra bas.
Inte bäst till actionfilm.
Specifikationer
  • 5.1-system
  • 7 x 90 watt (8 ohm)
  • 3D, AirPlay
  • 1-tums diskant,
  • 5-tums mellanregister
  • 10-tums subbas, 300 watt
forfatter

Det är inget fel på små och osynliga högtalare. Men de har sina brister, ofta i form av ett något tunt mellanregister, som är det viktigaste registret för röster och de flesta instrument, plus att diskanten sällan är av luftigaste och mest nyanserat slag. Vi går därför upp en bit i budget och storlek, fast inte mer än att de flesta har råd och plats i vardagsrummet. Med det här alternativet försöker vi få högre upplösning i akustisk musik och ett naturligare och luftigare filmljud. Ljudtryck är inte det viktigaste. Och vad passar väl bättre för ändamålet än vår ”Bästa köp”-stativhögtalare Tannoy Mercury V1? Vi använder den både längst fram och längst bak, ackompanjerad av centerhögtalaren VC och subbasen TS-1001, en 10-tums bashögtalare som hålls i schack av en förstärkare på generösa 300 watt (RMS).

Ljudkvalitet
Den automatiska korrektionen i AVR-1912 ger subbasen en väl låg ljudnivå för min smak, jag höjer den faktiskt med så mycket som 6 dB. Det tål den och ljudet blir både tuffare och fylligare. Högtalarna är naturligtvis i en helt annan liga än Jamo-systemet när ingen av dem har rumskorrektion. Det finns ett större lugn i ljudbilden, som andas mer och har ett markant större mellanregister. Dialogen i mitten är mer fullvuxen och har betydligt bättre upplösning i övertonregistret, där klangfärger och artikulering framträder.

Men även Tannoy-högtalarna är billiga och diskantregistret är inte lika finmaskigt och luftigt som i finare högtalare. När rumskorrektionen aktiveras faller saker och ting bättre på plats. Då svävar ljudbilden mellan högtalarna i stället för att komma direkt från dem. Alla lager med klanger framträder tydligare.

Sammantaget är detta ett välbalanserat och väl avstämt system. Det låter riktigt ”hifi” trots priset. Allt som saknas är lite tryck och intensitet jämfört med högtalare som är mer skräddarsydda för hemmabio. Men har du inte plats för golvhögtalare och vill ha något som låter bra med akustisk musik och även gör ett seriöst jobb med filmer så är detta ett mycket bra val.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Philips, Denon och Jamo

Höras men inte synas

Alla som vill ha högtalare som försvinner i vardagsrummet men inte vill lägga en förmögenhet ska läsa det här!

Homogent ljud. Mycket litet. Användarvänligt.
Aningen framfusig diskant.

Philips, Denon och JBL

Fullt ös!

Av med silkesvantarna! Här är anläggningen som blåser liv i filmen.

Stort, varmt massivt ljud. Potent bas. Fylligt mellanregister.
Inte den mest nyanserade diskanten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.