Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Philips, Denon och JBL

Fullt ös!

Av med silkesvantarna! Här är anläggningen som blåser liv i filmen.
Ljud & Bild tycker
Stort, varmt massivt ljud. Potent bas. Fylligt mellanregister.
Inte den mest nyanserade diskanten.
Specifikationer
  • 5.1-system
  • 7 x 90 watt (8 ohm)
  • 3D, AirPlay
  • 1-tums diskant, 4-tums mellanregister, 6,5-tums bas
  • 10-tums subbas, 300 watt

Kan du avsätta ännu lite mer plats och vill ha en mer massiv och hårtslående ljudbild än vad Tannoy Mercury V1 är kapabel till så kan du naturligtvis byta ut stativhögtalarna mot de golvstående storebröderna Mercury V4. Då höjs priset med 3 000 kronor, men även om det antagligen gör att musikförmedlingen blir sagolikt bra, precis som lillebröderna också klarar av, får man nog inte tyngden som jag är ute efter när jag sätter ihop den tredje och sista anläggningen.

För i den här prisklassen talar allt för JBL:s Studio-serie i jakten på högtalarna som tillsammans med elektroniken från Denon och Philips ger de tyngsta actionscenerna, utan att göra avkall på musikalitet. Trevägs golvhögtalare med 6,5-tums baselement är inte lika beroende av en subbas för att få fart på ljudet, och det förenklar tillvaron för subbasen – vilket i sin tur betyder ännu bättre kontroll över baseffekterna. Den stora centerhögtalaren gör också sitt för mer massiva dialoger.

Ljudkvalitet
Samspelet mellan JBL-högtalarna och subbasen är väldigt bra och rytmerna sitter som gjutna med rockmusik. Och när det dundrar loss på filmduken hänger högtalarna med. Men precis som vi sagt tidigare finns det en aningen hermetisk klang i mellanregistret som påverkar trovärdigheten i dialog och sångröster.

När vi aktiverar receiverns rumskorrektion blir det genast andra bullar. Mellanregistret jämnas ut och dialogen låter renare. Och krutet finns kvar, så anläggningen slår både hårt och brutalt, samtidigt som filmens musikspår breder ut sig runt lyssnaren. Ljudet är större, varmare och mer massivt än med Tannoy. Det saknas lite nyanser i toppen, men med film och rytmisk musik i surround föredrar jag JBL. Fysik är viktigt! Akustisk musik saknar kanske nyanser, men sammantaget är detta mäktiga saker.

Det bör påpekas att högtalarna nog kunde ha haft glädje av en ännu kraftigare receiver än AVR-1912. Har du råd med exempelvis Onkyo TX-NR809 får du bättre kontroll och mer tyngd. Men Denon-receivern är en mycket bra start.

Annons

Philips BDP7600 1 700 kr
Blu-ray-spelare

Denon AVR-1912 4 000 kr
Hemmabioreceiver

JBL Studio 180 5 000 kr
Fronthögtalare

JBL Studio 120C 2 000 kr
Centerhögtalare

JBL Studio 130 2 500 kr
Bakhögtalare

Annons

JBL Studio 150P 5 000 kr
Subbas
——————————-
Totalpris 20 200 kr

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Philips, Denon och Jamo

Höras men inte synas

Alla som vill ha högtalare som försvinner i vardagsrummet men inte vill lägga en förmögenhet ska läsa det här!

Homogent ljud. Mycket litet. Användarvänligt.
Aningen framfusig diskant.

Philips, Denon och Tannoy

Smått och musikaliskt

Med stativhögtalare hela vägen runt har det här alternativet en upplöst och musikalisk framtoning utan att ta upp särskilt mycket plats.

Stor, öppen ljudbild. Naturliga övertoner. Bra bas.
Inte bäst till actionfilm.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.