: Philips, Denon och JBL

Fullt ös!

Av med silkesvantarna! Här är anläggningen som blåser liv i filmen.

Ljud & Bild tycker

Stort, varmt massivt ljud. Potent bas. Fylligt mellanregister.
Inte den mest nyanserade diskanten.
 • 5.1-system
 • 7 x 90 watt (8 ohm)
 • 3D, AirPlay
 • 1-tums diskant, 4-tums mellanregister, 6,5-tums bas
 • 10-tums subbas, 300 watt
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 18100 kr

Kan du avsätta ännu lite mer plats och vill ha en mer massiv och hårtslående ljudbild än vad Tannoy Mercury V1 är kapabel till så kan du naturligtvis byta ut stativhögtalarna mot de golvstående storebröderna Mercury V4. Då höjs priset med 3 000 kronor, men även om det antagligen gör att musikförmedlingen blir sagolikt bra, precis som lillebröderna också klarar av, får man nog inte tyngden som jag är ute efter när jag sätter ihop den tredje och sista anläggningen.

För i den här prisklassen talar allt för JBL:s Studio-serie i jakten på högtalarna som tillsammans med elektroniken från Denon och Philips ger de tyngsta actionscenerna, utan att göra avkall på musikalitet. Trevägs golvhögtalare med 6,5-tums baselement är inte lika beroende av en subbas för att få fart på ljudet, och det förenklar tillvaron för subbasen – vilket i sin tur betyder ännu bättre kontroll över baseffekterna. Den stora centerhögtalaren gör också sitt för mer massiva dialoger.

Ljudkvalitet
Samspelet mellan JBL-högtalarna och subbasen är väldigt bra och rytmerna sitter som gjutna med rockmusik. Och när det dundrar loss på filmduken hänger högtalarna med. Men precis som vi sagt tidigare finns det en aningen hermetisk klang i mellanregistret som påverkar trovärdigheten i dialog och sångröster.

När vi aktiverar receiverns rumskorrektion blir det genast andra bullar. Mellanregistret jämnas ut och dialogen låter renare. Och krutet finns kvar, så anläggningen slår både hårt och brutalt, samtidigt som filmens musikspår breder ut sig runt lyssnaren. Ljudet är större, varmare och mer massivt än med Tannoy. Det saknas lite nyanser i toppen, men med film och rytmisk musik i surround föredrar jag JBL. Fysik är viktigt! Akustisk musik saknar kanske nyanser, men sammantaget är detta mäktiga saker.

Det bör påpekas att högtalarna nog kunde ha haft glädje av en ännu kraftigare receiver än AVR-1912. Har du råd med exempelvis Onkyo TX-NR809 får du bättre kontroll och mer tyngd. Men Denon-receivern är en mycket bra start.

Philips BDP7600 1 700 kr
Blu-ray-spelare

Denon AVR-1912 4 000 kr
Hemmabioreceiver

JBL Studio 180 5 000 kr
Fronthögtalare

JBL Studio 120C 2 000 kr
Centerhögtalare

JBL Studio 130 2 500 kr
Bakhögtalare

JBL Studio 150P 5 000 kr
Subbas
——————————-
Totalpris 20 200 kr

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Philips, Denon och Jamo - Höras men inte synas
  Alla som vill ha högtalare som försvinner i vardagsrummet men inte vill lägga en förmögenhet ska läsa det här!
  Philips, Denon och Tannoy - Smått och musikaliskt
  Med stativhögtalare hela vägen runt har det här alternativet en upplöst och musikalisk framtoning utan att ta upp särskilt mycket plats.

  Läs också

  Sennheisers brusreducerande PXC 550 har fått nytt liv av danska EPOS. Det fullständiga namnet är EPOS Sennheiser Adapt 660 och den största skillnaden är att samtalskvaliteten är ännu bättre.
  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.