BLACK WEEK ERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% BARA DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

: Philips, Denon och Jamo

Höras men inte synas

Alla som vill ha högtalare som försvinner i vardagsrummet men inte vill lägga en förmögenhet ska läsa det här!

Ljud & Bild tycker

Homogent ljud. Mycket litet. Användarvänligt.
Aningen framfusig diskant.
 • 5.1-system
 • 7 x 90 watt (8 ohm)
 • 3D, AirPlay
 • 0,75-tums diskant,
 • 3-tums mellanregister
 • 8-tums subbas, 200 watt
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 9200 kr

Klart att det är lockande med pyttesmå högtalare som knappt syns. Jamo A 102 HCS 6 är ett högtalarsystem som är gjort just för det ändamålet. Fyra minihögtalare monteras på stativ eller hängs på¨väggen i rummets fyra hörn, och en dubbelt så stor men ändå kompakt centerhögtalare får plats under TV:n. Högtalarna är naturligtvis fattiga på bas, den uppgiften har subbasen SUB 200, som har en 8-tums bas och en förstärkare som lämnar 200 watt – fast det är i korta ögonblick och knappast helt reellt.

Det finns gränser för vad man kan förvänta sig i ljudkvalitet av ett 5.1-högtalarsystem för   4 500 kronor. Vår förhoppning är att Denon-receiverns extra kraft i förhållande till allt-i-ett-anläggningar, och framför allt dess Audyssey-rumskorrektion, kan kompensera tillräckligt mycket för svagheterna så att ljudet motiverar totalpriset på tiotusen kronor.

Ljudkvalitet
Receivern sätter delningsfrekvensen mellan subbasen och högtalarna till 200 Hz, vilket jag håller med om är lagom. Efter att ha försökt sänka den till 160 sätter jag snabbt tillbaka den till 200.

Först stänger jag av alla tonjusteringar som den automatiska inställningen gjort. Det som slår mig är att högtalarna låter lite instängt. Det finns inte så mycket sprutt i diskanten vilket gör att filmdialog och sång låter hermetiskt och onaturligt. Jämfört med 2.1-anläggningen Harman/Kardon BDS 470 (se annan artikel i detta nummer) saknar Jamo-högtalarna balansen och upplösningen som gör musik levande. Men det finns helt klart en potential, för man hör att det finns nog med kraft och dynamik för att kunna bli bra. När receiverns korrektion aktiveras faller saker och ting på plats. Diskanten kommer fram och ljudbilden växer på bredden, och röster och instrument får mer luft under vingarna. Nu låter det mer som Harman/Kardon i stereo, plus att den här anläggningen har äkta surroundljud. Fortfarande finns det en del som saknas, till exempel är diskanten aldrig helt naturlig och s-ljud och cymbaler är lite vassa. Men det kan vi leva med, för de här pengarna låter det riktigt bra.

Philips BDP7600 1700 kr
Blu-ray-spelare

Denon AVR-1912 4 000 kr
Hemmabioreceiver

Jamo A 102 HCS 6 3 500 kr
Högtalarsystem
————————————
Totalpris 9 200 kr

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Philips, Denon och JBL - Fullt ös!
  Av med silkesvantarna! Här är anläggningen som blåser liv i filmen.
  Philips, Denon och Tannoy - Smått och musikaliskt
  Med stativhögtalare hela vägen runt har det här alternativet en upplöst och musikalisk framtoning utan att ta upp särskilt mycket plats.

  Läs också

  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.
  Sonys fullmatade spelkonsol har blixtrande prestanda och knivskarp grafik – skräddarsydd för nästa generation avancerade spel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.