Philips, Denon och Jamo

Höras men inte synas

Alla som vill ha högtalare som försvinner i vardagsrummet men inte vill lägga en förmögenhet ska läsa det här!
Ljud & Bild tycker
Homogent ljud. Mycket litet. Användarvänligt.
Aningen framfusig diskant.
Specifikationer
  • 5.1-system
  • 7 x 90 watt (8 ohm)
  • 3D, AirPlay
  • 0,75-tums diskant,
  • 3-tums mellanregister
  • 8-tums subbas, 200 watt
forfatter

Klart att det är lockande med pyttesmå högtalare som knappt syns. Jamo A 102 HCS 6 är ett högtalarsystem som är gjort just för det ändamålet. Fyra minihögtalare monteras på stativ eller hängs på¨väggen i rummets fyra hörn, och en dubbelt så stor men ändå kompakt centerhögtalare får plats under TV:n. Högtalarna är naturligtvis fattiga på bas, den uppgiften har subbasen SUB 200, som har en 8-tums bas och en förstärkare som lämnar 200 watt – fast det är i korta ögonblick och knappast helt reellt.

Det finns gränser för vad man kan förvänta sig i ljudkvalitet av ett 5.1-högtalarsystem för   4 500 kronor. Vår förhoppning är att Denon-receiverns extra kraft i förhållande till allt-i-ett-anläggningar, och framför allt dess Audyssey-rumskorrektion, kan kompensera tillräckligt mycket för svagheterna så att ljudet motiverar totalpriset på tiotusen kronor.

Ljudkvalitet
Receivern sätter delningsfrekvensen mellan subbasen och högtalarna till 200 Hz, vilket jag håller med om är lagom. Efter att ha försökt sänka den till 160 sätter jag snabbt tillbaka den till 200.

Först stänger jag av alla tonjusteringar som den automatiska inställningen gjort. Det som slår mig är att högtalarna låter lite instängt. Det finns inte så mycket sprutt i diskanten vilket gör att filmdialog och sång låter hermetiskt och onaturligt. Jämfört med 2.1-anläggningen Harman/Kardon BDS 470 (se annan artikel i detta nummer) saknar Jamo-högtalarna balansen och upplösningen som gör musik levande. Men det finns helt klart en potential, för man hör att det finns nog med kraft och dynamik för att kunna bli bra. När receiverns korrektion aktiveras faller saker och ting på plats. Diskanten kommer fram och ljudbilden växer på bredden, och röster och instrument får mer luft under vingarna. Nu låter det mer som Harman/Kardon i stereo, plus att den här anläggningen har äkta surroundljud. Fortfarande finns det en del som saknas, till exempel är diskanten aldrig helt naturlig och s-ljud och cymbaler är lite vassa. Men det kan vi leva med, för de här pengarna låter det riktigt bra.

Philips BDP7600 1700 kr
Blu-ray-spelare

Denon AVR-1912 4 000 kr
Hemmabioreceiver

Jamo A 102 HCS 6 3 500 kr
Högtalarsystem
————————————
Totalpris 9 200 kr

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Philips, Denon och JBL

Fullt ös!

Av med silkesvantarna! Här är anläggningen som blåser liv i filmen.

Stort, varmt massivt ljud. Potent bas. Fylligt mellanregister.
Inte den mest nyanserade diskanten.

Philips, Denon och Tannoy

Smått och musikaliskt

Med stativhögtalare hela vägen runt har det här alternativet en upplöst och musikalisk framtoning utan att ta upp särskilt mycket plats.

Stor, öppen ljudbild. Naturliga övertoner. Bra bas.
Inte bäst till actionfilm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.