Epson EH-TW6000

Autokalibrering

EH-TW6000 justerar färgerna automatiskt efter rummets ljusförhållanden, riktigt tufft!
Ljud & Bild tycker
Neutrala färger. Trådlös HDMI (TW6000W). 3D-glasögon ingår.
Matt svärta. Obekväma glasögon.
Specifikationer
  • LCD-projektor
  • 1080p 3D
  • 2 200 Lumen, 40 000:1
  • 2 x HDMI 1.4
  • Avstånd/dukstorlek 1,32–2,15:1
  • 24 dB fläktljud (eco)
  • Pris: 14 300 kr (med 3D-glasögon)
forfatter

Medan Optoma HD33 har en ganska så begränsad zoomfunktion är Epson EH-TW6000 betydligt mer flexibel. Du kan få en bild på 100 tum med projektorn på allt från 2,9 till 4,7 meters avstånd. Inte heller Epson har linsjustering vilket innebär att TW6000 passar bäst att hängas i taket. Höjden till taket måste då ställas i mekaniskt, efter var någonstans på väggen du vill ha bilden. Du kan också vinkla den uppåt eller nedåt beroende på om den hänger i taket eller står på ett bord, men då måste du kompensera med digital keystone.

TW6000 går tyst och är enkel att sköta tack vare en överskådlig meny. Men det går inte att ställa in kontrast eller ljusstyrka direkt från fjärrkontrollen, man måste ge sig in i menysystemet.

Ett par 3D-glasögon ingår, men de sitter tyvärr väldigt illa på huvudet. De är tunga, skaver på näsan och kan innebära att många undviker att titta på 3D-film.

För 3 000 kronor extra får du modellen EH-TW6000W som har en trådlös HDMI-sändare. Den överför signalen okomprimerat och ”bit-perfect” och gör att du slipper dra en lång HDMI-kabel från Blu-ray-spelaren. Väldigt bekvämt! Det var faktiskt den modellen jag fick till testet och jag kan meddela att man inte tappar något i bildkvalitet.

Bildkvalitet
Epson-projektorn har en sensor som mäter ljuset i rummet och sedan justerar färgbalansen därefter. Praktiskt, och även om du garanterat kan kalibrera bättre för hand så tycker jag att färgåtergivningen verkar väldigt bra. Den kan dra en smula mot grönt, men det är nog mest när den står bredvid Optoma HD33 som betonar det röda en aning. Under alla omständigheter ser ansikten mer naturliga ut med Epson, och domedagsfilmen Terminator 4 har en mer neutral bild. Himmeln är grå precis som den ska, medan man nästan förväntar sig att solen ska titta fram med Optoma.

Epsons projektor har lite högre ljusstyrka än Optomas, vilket gör att den passar bättre i ett vanligt vardagsrum med viss belysning. Kan vara värt att tänka på!

Jag har antagligen blivit bortskämd av Optomas mjuka 120 Hz-rörelser, för TW6000 hackar mer i panoreringar och det gör att bilden ser aningen mindre skarp ut. Det är dock svärtan som är mest plågsam. Med dynamisk iris blir bilden visserligen mörk, fast på bekostnad av ljus. Och projektorn väsnas när den öppnar och sluter irisen, jag föredrar att stänga av funktionen helt. Då blir svart mattare än med Optoma-projektorn.

Svärtan är blåaktig, nästan som på en fem år gammal LCD-TV, så mörka scener är svåra att fängslas av. Skuggor gror igen, trots att de inte är särskilt mörka. Detta är ingen film noir-projektor!

3D-film funkar fint, det lilla flimret från de aktiva glasögonen vänjer man sig fort vid, så det tänker man bara på i början. Inga stora problem med crosstalk heller, så allt är godkänt. Fast så var det där med de förfärliga glasögonen …

Sammantaget är detta en billig projektor som gör hemmabion kul med en stor bild. Trots en matt svärta är den väl värd pengarna.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Optoma HD33

Kvalitet till lågpris

Optoma HD33 målar upp en skarp bild med fin kontrast och ljusstyrka. Och 3D-känslan är väldigt bra.

Bra bild i 2D och 3D. Tyst. Sköna 3D-glasögon.
Ingen linsjustering. Inte särskilt effektiv zoom. 3D-glasögon ingår ej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.