: Kompakt och kompetent bio

Kompakt och kompetent bio

Du behöver inte fylla vardagsrummet med högtalare för att förbättra ljudet. I många fall räcker det med två högtalare och en subbas. Och Blu-ray, så klart.

Jag har tappat räkningen på alla jag har hälsat på som har ett vardagsrum där det står en praktfull TV av hög kvalitet och solar sig i sin glans, men där ljudet inte ens kommer i närheten av den fina bilden. När jag frågar de som bor där om de inte har funderat på att skaffa lite bättre TV-ljud så blir svaret ofta att de inte har råd. Eller plats. För om det ska vara någon poäng med hemmabio måste de väl ha högtalare bakom soffan också?

Även om jag naturligtvis alltid rekommenderar att skaffa en komplett surroundanläggning om man har plats så är det faktiskt inte nödvändigt för att lyfta TV-ljudet åtskilliga snäpp. Och nej, det behöver inte vara dyrt heller.

Sanningen är att ljudet från de allra flesta TV-apparater är helt bedrövligt, och det är inte svårt att förbättra det. Vill du slippa bakhögtalare så är lösningen antingen en ljudlimpa (en högtalarpanel som monteras under TV:n på väggen) eller, som här, en 2.1-anläggning med två högtalare plus subbas. Högtalarna ställs på ömse sidor av skärmen och är därför ett bra alternativ om TV:n står på en bänk. En ljudlimpa fungerar inte alltid lika bra på en bänk eftersom den kan vara för hög och blockera TV:ns fjärrkontrollsensor.

Krav
Ljudanläggningar finns i alla prisklasser och några av dem tar garanterat kål på ekonomin. I det här testet koncentrerar vi oss däremot på system som ”alla” har råd med och som inte tar för mycket plats. De måste dessutom vara enkla att koppla in och att sköta. Kravet vi ställer på ljudkvalitet är simpelt: det ska låta betydligt bättre än från TV:ns inbyggda högtalare. Bara det faktum att testdeltagarna har en bashögtalare (subbas) innebär nästan garanterat att det kravet uppfylls. Det är också viktigt att mellanregistret är tillräckligt bra för att få fram dialog utan att röster låter ”burkiga” eller sluddriga. Åtminstone på normal volym. Vi förväntar oss inte att de billigaste anläggningarna kan vräka på kolossalt högt innan ljudbilden börjar vackla, men de har betydligt mer kraft än en TV.

Den som vill använda anläggningen för att spela musik också kan med fördel ta en närmare titt på testets två dyraste kandidater.

Ett urval
I detta test tittar vi närmare på tre system i den billigare prisklassen, från Philips, LG och Pioneer. Kraven är att de ska lyfta filmkänslan ordentligt jämfört med TV-ljudet, plus ge en bra bild med Blu-ray och vara enkla att använda.

Vi har också två mer kostsamma deltagare, från Harman/Kardon och Philips, och hoppas där kunna hitta en ljudkvalitet som även gör musiken rättvisa. Inte för att man inte kan använda de billigare systemen för detta ändamål, men musik av annat än allra enklaste slag avslöjar alldeles för många brister för att de ska låta särskilt underhållande i längden. Tyvärr är det fortfarande så att kvalitet kostar pengar.

Pris och tillgänglighet
Vi har angivit de lägsta butikspriserna i skrivande stund. De flesta märken släpper nya produkter på sommaren eller hösten. Modellerna vi testar här är därför inte helt nya utan har funnits i handeln ett tag. Vi räknar dock med att samtliga produkter ska finnas kvar i butikerna i åtminstone ett par månader framöver.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Philips HTS9221
Philips dyraste anläggning är lika enkel att använda som den billigaste men låter väsentligt bättre.
Philips HTS7201
Detta är ett av de mest lättskötta systemen och det låter dessutom riktigt bra.
Pioneer BCS-FS515
Pioneers anläggning har sin största styrka i mellanregistret, som har riktigt bra fokus med tanke på priset.
LG HX46R
LG:s anläggning ger imponerande mycket för nästan inga pengar. Åtminstone när det gäller funktioner.
Harman/Kardon BDS 470
BDS 470 är testets avgjort kraftigaste system. En underhållningscentral som verkligen ger valuta för pengarna.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.