Kompakt och kompetent bio

Kompakt och kompetent bio

Du behöver inte fylla vardagsrummet med högtalare för att förbättra ljudet. I många fall räcker det med två högtalare och en subbas. Och Blu-ray, så klart.
forfatter

Jag har tappat räkningen på alla jag har hälsat på som har ett vardagsrum där det står en praktfull TV av hög kvalitet och solar sig i sin glans, men där ljudet inte ens kommer i närheten av den fina bilden. När jag frågar de som bor där om de inte har funderat på att skaffa lite bättre TV-ljud så blir svaret ofta att de inte har råd. Eller plats. För om det ska vara någon poäng med hemmabio måste de väl ha högtalare bakom soffan också?

Även om jag naturligtvis alltid rekommenderar att skaffa en komplett surroundanläggning om man har plats så är det faktiskt inte nödvändigt för att lyfta TV-ljudet åtskilliga snäpp. Och nej, det behöver inte vara dyrt heller.

Sanningen är att ljudet från de allra flesta TV-apparater är helt bedrövligt, och det är inte svårt att förbättra det. Vill du slippa bakhögtalare så är lösningen antingen en ljudlimpa (en högtalarpanel som monteras under TV:n på väggen) eller, som här, en 2.1-anläggning med två högtalare plus subbas. Högtalarna ställs på ömse sidor av skärmen och är därför ett bra alternativ om TV:n står på en bänk. En ljudlimpa fungerar inte alltid lika bra på en bänk eftersom den kan vara för hög och blockera TV:ns fjärrkontrollsensor.

Krav
Ljudanläggningar finns i alla prisklasser och några av dem tar garanterat kål på ekonomin. I det här testet koncentrerar vi oss däremot på system som ”alla” har råd med och som inte tar för mycket plats. De måste dessutom vara enkla att koppla in och att sköta. Kravet vi ställer på ljudkvalitet är simpelt: det ska låta betydligt bättre än från TV:ns inbyggda högtalare. Bara det faktum att testdeltagarna har en bashögtalare (subbas) innebär nästan garanterat att det kravet uppfylls. Det är också viktigt att mellanregistret är tillräckligt bra för att få fram dialog utan att röster låter ”burkiga” eller sluddriga. Åtminstone på normal volym. Vi förväntar oss inte att de billigaste anläggningarna kan vräka på kolossalt högt innan ljudbilden börjar vackla, men de har betydligt mer kraft än en TV.

Den som vill använda anläggningen för att spela musik också kan med fördel ta en närmare titt på testets två dyraste kandidater.

Ett urval
I detta test tittar vi närmare på tre system i den billigare prisklassen, från Philips, LG och Pioneer. Kraven är att de ska lyfta filmkänslan ordentligt jämfört med TV-ljudet, plus ge en bra bild med Blu-ray och vara enkla att använda.

Vi har också två mer kostsamma deltagare, från Harman/Kardon och Philips, och hoppas där kunna hitta en ljudkvalitet som även gör musiken rättvisa. Inte för att man inte kan använda de billigare systemen för detta ändamål, men musik av annat än allra enklaste slag avslöjar alldeles för många brister för att de ska låta särskilt underhållande i längden. Tyvärr är det fortfarande så att kvalitet kostar pengar.

Pris och tillgänglighet
Vi har angivit de lägsta butikspriserna i skrivande stund. De flesta märken släpper nya produkter på sommaren eller hösten. Modellerna vi testar här är därför inte helt nya utan har funnits i handeln ett tag. Vi räknar dock med att samtliga produkter ska finnas kvar i butikerna i åtminstone ett par månader framöver.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Philips HTS9221

Känsla för detaljer

Philips dyraste anläggning är lika enkel att använda som den billigaste men låter väsentligt bättre.

Användarvänlig. Bra fjärrkontroll. Snyggt ljud.
Inga HDMI-ingångar. Saknar lite tyngd.

Philips HTS7201

Mer upplösning

Detta är ett av de mest lättskötta systemen och det låter dessutom riktigt bra.

Användarvänlig. Bra fjärrkontroll. Imponerande prisvärt ljud.
Inga HDMI-ingångar.

Pioneer BCS-FS515

Bättre fokus

Pioneers anläggning har sin största styrka i mellanregistret, som har riktigt bra fokus med tanke på priset.

2 HDMI-ingångar. Fokuserat mellanregister.
Ingen streaming. Saknar övertoner.

LG HX46R

Nästan gratis

LG:s anläggning ger imponerande mycket för nästan inga pengar. Åtminstone när det gäller funktioner.

Lättanvänd. Billig. Godkänt ljud.
Inga aha-upplevelser.

Harman/Kardon BDS 470

Bäst ljud

BDS 470 är testets avgjort kraftigaste system. En underhållningscentral som verkligen ger valuta för pengarna.

Kraftfullt och bra ljud. Bra anslutningar. Kalibrering.
Saknar streaming

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.