Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pioneer BCS-FS515

Bättre fokus

Pioneers anläggning har sin största styrka i mellanregistret, som har riktigt bra fokus med tanke på priset.

Publicerad 2012-05-11 - 06:45
Pioneer BCS-FS515
Geir Gråbein Nordby

Huvudenheten ser ut som en klassisk Blu-ray-spelare, 43 cm bred. Skivorna laddas med vanlig skivlucka och släde.

Två HDMI-ingångar gör det möjligt att koppla in TV-mottagaren och spelkonsolen. TV-ljudet får du via ljudreturkanalen på HDMI-utgången om TV:n stöder den funktionen. Annars får du använda analog linjeingång eller optisk digitalingång.

Användning
Ingen 2.1-anläggning är svår att koppla in, inte Pioneers heller. Den överskådliga skärmmenyn påminner om LG:s även om inte alla funktioner är riktigt likadana och grafiken är lite annorlunda. Men själva gränssnittet är likt.

BCS-FS515 kan kopplas till nätverket via kabel eller trådlöst, men det går inte att spela musik eller video från en nätverks-PC. Från USB-minne går däremot bra. Det går också att lagra musik från CD direkt till USB-minne i MP3-format. Fast jag måste medge att jag inte riktigt fattar poängen med det.

Det hörs lite fläktljud och surrande från drivverket, med det är inte alltför illa. Lyssnar du alltid på musik eller filmljud på väldigt låg volym lär du däremot lägga märke till suset.

Ljudkvalitet
Bäst ljud får man i ”Bypass”-läget. I bruksanvisningen står det att BCS-FS515 låter bäst i läget som heter ”Mode 1”, men det stämmer inte alls. Då är ljudet tunt och livlöst. I ”Bypass” bör subbasen dämpas med 2 eller 3 dB, annars är den öronbedövande.

Ljudbilden målas upp med bättre sammanhållning mellan diskant och mellanregister än LG-anläggningen. Det betyder att stereoperspektivet känns mer helgjutet och att sångröster och dialoger placeras mer exakt i mitten. Mellaregistret är distinkt, precis som hos LG, så att röster och instrument är tydliga. Övertonerna saknar luft, men inte mer än att filmupplevelserna ändå är underhållande. Vill du få en känsla av surround så går det bara i ”Game”-läget. Det manipulerar fasen mellan högtalarna för att suga in lyssnaren i ljudbilden, fast själva ljudkvaliteten blir en smula tunn. Personligen föredrar jag att lyssna i standardläget.

Sammantaget är ljudbilden helt godkänd, med rapp bas och fin hantering av musik och film. Det saknas lite övertoner och basregistret saknar tonstruktur, men ljudet är ändå bättre än från LG:s anläggning, med mer tryck och liv.

 

Ljud & Bild tycker

2 HDMI-ingångar. Fokuserat mellanregister. Ingen streaming. Saknar övertoner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen