TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: The Little Black Box

Bara att köra igång

Ett bra val om man vill ha en billig och enkel apparat som kan spela det mesta.

Ljud & Bild tycker
+Enkel att använda Prisvärd Många bra tillägg
-Krävs appar för innehåll Inga officiella appar för nättjänster
Specifikationer
  • Processor: 1,2 GHz Arm Cortex A9
  • Minne: 1 GB
  • Lagring: 4 GB
  • Nätverk: 100 Mbit Ethernet, Wifi a/b/g/n
  • Anslutningar: HDMI, USB
Riktpris: 1200

En stor fördel med att köpa en dedikerad mediespelare är att man inte behöver fundera på vad som behövs eller vad som fungerar tillsammans. Så länge man har en HDMI-ingång på sin TV eller hemmabioförstärkare så kommer det fungera. Det är bara att bära hem lådan, packa upp mediespelaren, stoppa i strömsladden och den medföljande HDMI-kabeln och slå på strömmen. Någon inbyggd lagring finns inte, men man kan ansluta lagringsenheter till USB-porten, eller så spelar man upp via nätverket.

The Little Black Box kommer med XBMC förinstallerat och dessutom ett antal praktiska tillägg. De enda inställningar man behöver göra är för nätverket, antingen man kör med sladd eller Wifi, samt ange var man har lagt sina bilder, ljudfiler och filmer på nätverket. De flesta programvarorna är dessutom inställda på att uppdatera sig automatiskt. Låt datorn stå på en stund första gången så har man snart de senaste versionerna. Tillägg finns för många nordiska TV-kanalers internet-TV tjänster.

XBMC har ett omfattande formatstöd. Vill man ha Dolby Digital- eller DTS-ljud krävs dock att man pluggar in den i en förstärkare som kan avkoda dem. Boxen hade därför inga som helst problem att spela upp våra testfiler och den orkade utan problem med att spela upp HD-film i 1080p. En överraskande och välkommen funktion är att den faktiskt även stöder AirPlay så att man kan spela upp via den från sin Apple-enhet.

Allting styrs från den medföljande fjärrkontrollen. Den är relativt stor men det beror på att det finns knappar för det mesta, så att man ska slippa knappa runt i menysystemet i onödan. Exempelvis de praktiska snabbknapparna för att direkt gå till musik-, video- eller bildbiblioteket. På baksidan av fjärrkontrollen finns ett fullt tangentbord vilket faktiskt gör det hyggligt lätt att söka efter innehåll. Fjärren kan dessutom användas som en mus genom att vifta på den för att styra muspekaren.

Slutsats
Alltsedan vår favorit bland mediespelarna, Dlink Boxee Box, slutade uppdateras har vi letat efter en enkel och prisvärd mediespelare som klarar det mesta. Och nu har vi hittat den. The Little Black Box uppfyller alla krav. Den är liten, knäpptyst, stöder alla tänkbara medieformat och har en bra fjärrkontroll som gör den lätt att använda. Den spelar även upp internetsändningar från de nordiska TV-kanalerna. Däremot finns inga officiella appar för tjänster som Spotify eller Netflix.

Också i detta test:

Intel NUC Kit DC3217IYE

Smidig hemmabio-PC

För den som föredrar Windows är Intels minidator ett väldigt bra alternativ till Mac Mini.

Spela upp vad du vill Alla dina favoritprogram
Behöver tangentbord och mus Knepigt hitta fjärrkontroll Ingen koppling till mobila enheter

Apple Mac Mini 2012

Mångsidigt och enkelt

Betydligt större utbud än med mediespelare och inte speciellt krångligt.

Spela upp vad du vill Fjärrkontroll finns Enkel delning av innehåll
Behöver ändå tangentbord och mus

Raspberry Pi Model B v2

Hemmabygge för entusiaster

Krånglig installation, men billigt och kul om man har kunskap och tålamod.

Jättebillig!
Svår installation Kräver tålamod Långsam

Lämna en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.