Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Intel NUC Kit DC3217IYE

Smidig hemmabio-PC

För den som föredrar Windows är Intels minidator ett väldigt bra alternativ till Mac Mini.

Av / 2013-11-04 - 05:00
Intel NUC Kit DC3217IYE
Jonas Ekelund

Intel NUC (Next Unit of Computing) är ett nytt standardformat för riktigt små datorer där moderkortet bara är 10×10 centimeter. De använder enklare processorer som i3 eller i5 för att vara strömsnåla och svala. I detta paket som Intel levererar finns bara en låda och moderkort. Man måste komplettera med minne, hårddisk, trådlöst nätverkskort (om man vill ha det) och till och med strömsladd. Därför säljs den ofta i paket där man får med allt detta, och det är ett populärt sådant som vi har använt och angivet priset för.

Har man väl alla delar installerade är det riktigt enkelt att ansluta datorn till hemmabion. Det är bara att stoppa in alla sladdar och ansluta mus samt tangentbord, gärna trådlösa så klart. Plugga in HDMI-sladden i din TV eller hemmabioförstärkare, eller, om din TV stöder WiDi så kan du köra trådlöst utan HDMI-sladd. Windows 8 hoppar upp på skärmen och eftersom det är just sådant här Metro-gränssnittet är gjort för så känns det riktigt naturligt att ha TV-apparaten som datorskärm.

Precis som på Mac Mini är fördelarna med en riktig dator att man kan köra precis vilka program som helst och även använda tjänster som Netflix, HBO Nordic, Viaplay, Spotify och Wimp. Eller TV-kanalernas internetsändningar. En annan fördel är att man kan få ut mycket bättre ljud än från en mediespelare genom att helt enkelt koppla in en DAC. Detta gäller självklart även Mac Mini. Plötsligt kan man enkelt spela upp högupplöst musik och få det att låta bra på sin dyra anläggning.

Antingen man använder XBMC för att få en bra upplevelse eller föredrar rena spelare som Windows Media Player eller VLC så fungerar det mesta smärtfritt. Mediestödet är som väntat omfattande och vi kunde spela allting vi testade med. Den stora nackdelen är att man måste ha en mus och ett tangentbord på soffbordet och det är lite besvärligt. Det ska tydligen gå att använda vissa modeller av Logitechs multifjärrar Harmony, men det hade vi inte möjlighet att testa.

Slutsats
Även om vi tycker Mac Mini totalt sett är bättre, är Intels lilla PC ett väldigt bra alternativ om man absolut ska köra Windows. Den är inte lika estetiskt tilltalande och möjligheterna att koppla ihop med andra apparater är mer begränsade. Dessutom saknas en officiell fjärrkontroll. Men står man ut med tangentbord och mus på soffbordet så kan man faktiskt enkelt titta på alla strömmande videotjänster på sin TV, lyssna på musik från nätet på sin stereo och allt annat som man annars fick sitta vid laptopen för att göra.

Ljud & Bild tycker

Spela upp vad du vill Alla dina favoritprogram Behöver tangentbord och mus Knepigt hitta fjärrkontroll Ingen koppling till mobila enheter

Också i detta test:

4 mediespelare

Apple Mac Mini 2012

Mångsidigt och enkelt

Betydligt större utbud än med mediespelare och inte speciellt krångligt.

Spela upp vad du vill Fjärrkontroll finns Enkel delning av innehåll
Behöver ändå tangentbord och mus
Läs hela testet

The Little Black Box

Bara att köra igång

Ett bra val om man vill ha en billig och enkel apparat som kan spela det mesta.

Enkel att använda Prisvärd Många bra tillägg
Krävs appar för innehåll Inga officiella appar för nättjänster
Läs hela testet

Raspberry Pi Model B v2

Hemmabygge för entusiaster

Krånglig installation, men billigt och kul om man har kunskap och tålamod.

Jättebillig!
Svår installation Kräver tålamod Långsam
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Ljud & Bild
Rulla till toppen