TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

4 mediespelare

Bästa sortens mediespelare

Om man vill kunna titta och lyssna på all sorts media på sin hemmabio, vad är bäst? En färdig mediespelare eller en HTPC och i så fall vilken sort? Mac, PC eller hemmabygge?

forfatter
Publicerad 2013-11-04 - 06:00
Produkter i testet
 • Intel NUC Kit DC3217IYE
 • Apple Mac Mini 2012
 • The Little Black Box
 • Raspberry Pi Model B v2
 • Trots att mediefunktionerna i smart-TV-apparaterna blir allt bättre för varje generation så har de ändå släpat efter de separata mediespelarna. Vi har därför varje år testat och jämfört de senaste modellerna. Men i år bestämde vi oss för att ta ett steg tillbaka och se om det faktiskt är en mediespelare man ska ha överhuvudtaget.

  Med intåget av strömmande videotjänster som Netflix, HBO Nordic och Viaplay så sitter ju allt fler av oss och hukar över surfplattan eller laptopen istället. Kanske går det att hitta en dator som man kan koppla in i TV-apparaten och som är tillräckligt lätt att använda?

  HTPC
  Begreppet Home Theater PC dök upp redan på nittotalet när man försökte koppla en dator till TV:n för att kunna spela upp video och visa bilder. Dessutom experimenterades med att använda datorn för att spela in TV-program. Dock var det ett elände att hitta hårdvara och mjukvara som fungerade tillsammans och det var därför bara de allra mest inbitna nördarna som envisades med att fortsätta försöka få det att fungera.

  Idag är det mycket lättare att koppla in en dator till TV-apparaten, speciellt om båda har en HDMI-anslutning. Men det är knappast någon som vill ha en stor brummande skrivbordsdator i vardagsrummet, eller hålla på att koppla in och ur sin laptop hela tiden. Det är här den nya generationen mini-datorer kommer in. Apple har länge haft sin Mini som blivit väldigt populär att koppla in i hemmabion. Och med Intels nya NUC-format finns det även Windows-datorer i litet format till överkomligt pris som har precis de funktioner och prestanda som behövs.

  Senaste året har dessutom byggsatsdatorn Raspberry Pi gjord sig hörd. Den startade som ett projekt från Raspberry Pi Foundation i Storbritannien för att tillverka en tokbillig liten dator som kunde användas för undervisning i skolorna. Snart insåg dock nördarna att man kunde hitta på alla möjliga roliga projekt med den. Ett av dem är att använda den som mediespelare och nu finns det färdig mjukvara för detta som kan installeras med en knapptryckning.

  Detta måste vi så klart testa! Vad är bäst? Enklast? Mest prisvärt?

  TESTKRITERIER
  Apparaterna i testet måste kunna vara enkla att koppla in till en hemmabioförstärkare eller TV med HDMI-kabel. De ska vara små, tysta och relativt överkomliga i pris. Det ska finnas programvara för att enkelt och snyggt kunna spela upp video och musik samt visa bilder från nätverket. Pluspoäng ges för ytterligare innehåll som kan spelas upp. Hanteringen är ytterst viktig då det ska vara enkelt att sköta dem från soffan.

  Produkter i testet

  Intel NUC Kit DC3217IYE

  Smidig hemmabio-PC

  För den som föredrar Windows är Intels minidator ett väldigt bra alternativ till Mac Mini.

  Spela upp vad du vill Alla dina favoritprogram
  Behöver tangentbord och mus Knepigt hitta fjärrkontroll Ingen koppling till mobila enheter

  Apple Mac Mini 2012

  Mångsidigt och enkelt

  Betydligt större utbud än med mediespelare och inte speciellt krångligt.

  Spela upp vad du vill Fjärrkontroll finns Enkel delning av innehåll
  Behöver ändå tangentbord och mus

  The Little Black Box

  Bara att köra igång

  Ett bra val om man vill ha en billig och enkel apparat som kan spela det mesta.

  Enkel att använda Prisvärd Många bra tillägg
  Krävs appar för innehåll Inga officiella appar för nättjänster

  Raspberry Pi Model B v2

  Hemmabygge för entusiaster

  Krånglig installation, men billigt och kul om man har kunskap och tålamod.

  Jättebillig!
  Svår installation Kräver tålamod Långsam
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
  Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
  Kanske den häftigaste i sitt slag Centerhögtalare utöver det vanliga.
  Sonos Sub Mini: Mindre och billigare bashögtalare Väntan är (nästan) över. Här är Sonos Sub Mini.
  Billigare än så får du inte 150 tum Epsons laserprojektor kan stå i vardagsrummet.
  Stort ljud från liten soundbar? Yamaha lovar fullt ljud från en liten högtalare med SR-C30A
  Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
  Följ Ljud & Bild