Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition

Skenet bedrar

Under det oansenliga skalet har Asus testets högsta upplösning.

Skrivet av / 2023-12-02 - 14:00
Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition
John Hvidlykke

Asus tillverkar inte bara kompletta datorer för spel och ”städad” användning, utan har även ett komplett sortiment av gaming-tillbehör. Asus bidrag till detta test har tagits fram i samarbete med skjutaspelsplattformen Aim Lab. Detta har både hjälpt till att finjustera prestanda och lett till det längsta namnet vi har sett på en gaming-mus: Asus ROG Harp Ace Aim Lab Edition.

Kanske är det för att vita möss för tankarna till kontorslandskap och forskningslaboratorier. Men precis som HyperX-musen ser Asus ROG Harpe Ace inte ut en spelmus. Faktum är att den med sina mjuka former och rundade design påminner om en Microsoft-mus från 00-talet. Fast i en trådlös version och med inbyggt RGB-ljus.

Skift af DPI-opløsning sker på undersiden af musen. Hvorfor? (Foto: Asus)

Ljusshowen är dock – precis som hos HyperX – begränsad till mushjulet. Om man har ett tangentbord, moderkort och RAM-minne från Asus ROG, och därmed möjlighet att synkronisera ljusshowen i hela utrustningen, har det en poäng. Men om man bara har musen är det blinkande skrollhjulet uppriktigt sagt lite ynkligt att titta på.

Läs också Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie Handhållna speldatorer tar ett kvantsprång med Asus ROG Ally, som krossar konkurrensen och tar drömmen om seriöst mobilt spelande till nya höjder!

Utöver den lite nedslående exteriören är funktionaliteten hos ROG Harp Ace annorlunda spännande. Sensorn har testets högsta upplösning på svindlande 36 000 DPI. Och Asus betonar till och med att felmarginalen i avläsningen är så låg som 1 %. Jag tvivlar på att det finns någon människa på hela planeten som kan flytta på handen med en noggrannhet på en tusendels millimeter. Jag kan det i alla fall inte. Avläsningshastigheten är nästan lika extrem, 650 tum per sekund. Det är inte rekord – men nära nog.

Asus-musen sätter också testrekord med sin låga vikt på 54 gram. Även om alla möss är superlätta är skillnaden faktiskt märkbar i praktiken. Musen är så lätt att du knappt märker någon tröghet i rörelsen när du håller den i handen.

Varför måste knappen sitta på undersidan?

Knapparna förtjänar också beröm. De är blixtsnabba och exakta. Och det är bara Steelseries som har lägre klickmotstånd på de två primära musknapparna. Asus har valt att placera DPI-knappen på undersidan av musen, där det också finns knappar för Bluetooth-parkoppling och ett reglage som väljer mellan 2,4 GHz, Bluetooth och trådbunden anslutning. Varför en så användbar funktion ska gömmas undan är obegripligt. Men det går naturligtvis att programmera in den i någon av de fem tillgängliga knapparna i stället.

IMG_0165 P713_03_
<
>
Asus ROG Harp Ace Aim Lab Edition ser oansenlig ut. Men skenet bedrar.

Vilket leder oss till Armoury Crate-styrprogramvaran, som erbjuder fler finjusteringsalternativ än någon annan. Man kan naturligtvis välja knapparnas funktion (och du kan välja att högerklicka genom att skrolla med hjulet om du vill!), definiera DPI-upplösningsstegen och ändra ljusshowen. Men sedan blir det nördigt. Man kan kalibrera hur sensorn reagerar på ett brett utbud av Asus-musmattor, bestämma markörens acceleration och retardation och välja om man vill läsa av musrörelserna 1:1 eller korrigera för sicksackrörelser och sneda vinklar. Vilket kan vara ganska användbart om man försöker utnyttja ens en liten del av musens extrema upplösning.

Ett så omfattande program kan vara svårt att få en överblick över. Användargränssnittet i Armoury Crate är inte särskilt logiskt, och de enskilda flikarna ser ut som om de kommer från olika avdelningar eller leverantörer.

Slutsats

Asus ROG Harp Ace Aim Lab Edition är en gaming-mus som innehåller mycket mer än vad den ser ut att göra. Under den tråkiga ytan döljer sig en professionell mus i professionell tävlingsklass. Om maximal upplösning och minimal vikt är vad du letar efter så är detta svaret. Den omfattande Armoury Crate-programvaran hjälper dig att hålla ordning på de många funktionerna – och kommer förmodligen att ge dig svar på frågor som du inte ens har funderat på att ställa. Ergonomin är fin, men inte på samma nivå som de mer väldesignade mössen från Razer, Steelseries och Glorious Gaming. Å andra sidan passar den perfekt i en mindre hand. Att det bara finns fem knappar, samt priset, som är högre än de flesta, räknas också som minus i protokollet.

Karakter
Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition
Premium

Home tycker

Lättaste musen i testet. Och med den högsta upplösningen. Omfattande programvara. Passar bra i små händer. Bara fem tillgängliga knappar. Programvaran är omfattande, men användargränssnittet skulle behöva en översyn. Högt pris.

Också i detta test:

6 gaming-möss

Glorious Gaming Model D2 PRO 4K/8K

Svartklädd mördare

Texas-musen är lika gravallvarlig som en professionell revolverman.

Ultrasnabb! Mycket hög upplösning. Ligger perfekt i handen.
Om du letar efter piffiga detaljer så är det inte här du hittar dem.
Läs hela testet

HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless

Ulv i fårakläder

HyperX ser ut som en kontorsmus som har gått fel. Men den är på helt rätt plats.

Ser inte ut som en spelmus. Bland de billigaste.
När RGB-ljuset bara finns i hjulet kan man lika gärna strunta i det.
Läs hela testet

Logitech Pro X Superlight 2

Professionellt verktyg

Logitech Pro X är enkel och utan utsmyckning – och finns i rosa.

Testets bästa och mest exakta skrollhjul. Omfattande programvara.
Tyvärr är programvaran mycket svår att navigera i. Saknar knapp för DPI-val. Dyrast i testet.
Läs hela testet

Razer Deathadder V3 Pro

Välgjord klassiker

Deathadder V3 Pro är den senaste modellen i en 17 år gammal serie. Men innehållet är helt modernt.

Häftig sensor. Utmärkt ergonomi, ligger som gjuten i handen.
En knapp saknas. Aningen tunga musknappar.
Läs hela testet

Steelseries Aerox 5 Wireless

Mus i sportkläder

Testets roligaste gaming-mus är både svettsäker och färgglad.

Massor av kul och bling. Bra ergonomi och blixtsnabba knappar. Riktigt bra styrprogram.
De flesta slår Aerox 5 när det gäller DPI-värden och avläsningshastighet. Men det är bara siffror.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Avklippt tangentbord

Du kommer att hata den ena och älska den andra

Bästa skärmen för högupplöst gaming?

Så snabb är den första PC:n med GeForce RTX 4090

Ljud & Bild
Rulla till toppen