Panasonic Lumix CM1

Kul och lite udda kamera

Här är kameran som förvandlar din mobil till en proffskamera.
Ljud & Bild tycker
Den enda mobilen vi känner till som kan ersätta en kompaktkamera, har hög bildkvalitet och är tillräckligt avancerad för krävande användare.
Väldigt dyr, stor och klumpig. Äldre Android-version.
Specifikationer
  • Typ: 20 Mp smartmobil med 1-tums bildsensor
  • Optik: 28 mm/f2,8
  • Skärm: 4,7-tums pekskärm, 2 Mp bildpunkter
  • Funktioner: Pekskärm, Wi-Fi, GPS, 4K-video
forfatter

Panasonic är inte direkt kända för sina mobiltelefoner. Kamerorna är däremot välkända och bland de bästa som finns. Därför är det med viss förundran vi hälsar Lumix CM1 välkommen. Å ena sidan är den en välspecad Android-mobil med snabb fyrkärnig processor. Vänder man på den ser CM1 ut som en kompaktkamera.

Sådana här korsningar av olika tekniker gör oss alltid skeptiska. Tidigare försök att smälta ihop en mobil med en kamera har slutat som varken eller. Panasonic tänker inte göra samma tabbe. De har valt en 1-tums bildsensor med 20 Mp och satt ett 28 mm/f2,8-objektiv från Leica framför. Vilket gör CM1 klumpig och mindre elegant.

Men till skillnad från de flesta mobiltelefoner fungerar kameran i CM1 precis som en Panasonic-kompaktkamera. Den har en uppsjö av inställningar och justeringsmöjligheter. Du kan lagra bilderna i råformat, filma video i äkta 4K (15 fps) och använda ringen runt objektivet för att exempelvis ställa in bländare eller digitalzoom (4x).

Bilderna blir både skarpare och renare än med iPhone 6 Plus. Lumix-kameran saknar bildstabilisator men har alltså 4K-video som ger en överlägsen teknisk bildkvalitet. Mycket av alla fina prestanda beror på det skarpa objektivet, som dessutom har minimalt med vinjettering. Det finns mindre brus och bättre skärpa och upplösning än med iPhone 6 Plus, även om objektivet uppvisade lite störande kromatisk färgbrytning emellanåt.

Också i detta test:

Canon Powershot G7 X

Proffskvalitet i miniformat

Canons bästa fickkompakt är så bra att få fotografer behöver något bättre.

Snudd på felfri bildkvalitet, enkel skötsel och praktisk pekskärm gör Canon-kameran till en av de bästa i sin klass.
På den här nivån förväntar man sig en sökare, men det finns inte här. Inte som tillbehör heller.

Apple iPhone 6 Plus

Världens mest använda kamera

Bildkvaliteten från iPhone 6 (Plus) är bättre än vi befarade.

I bra ljusförhållanden är bilderna både skarpa och färgrika, och autofokusen hänger med fint. iPhone 6 är en enkel och bra kamera som tar bilder över all förväntan.
Glöm zoom och bildkvalitet i klass med en bra kompaktkamera.

Nikon Coolpix A

Knivskarp vidvinkel

Nikons bästa krossar mobilerna på ren bildkvalitet.

En av marknadens bästa kompakter gör ingen besviken med sin enastående bildkvalitet för pengarna.
Inte så våldsamt snabb, varken att använda eller att ta bildserier. Och ingen zoom alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.