annonse
annonse
annonse

test: Leica Q2

Leica Q2
Leica Q2

Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Plus
Knivskarpt objektiv och extrem detaljskärpa. Fiffig digitalzoom. Snabb autofokus och fin sökare. Vädertätad.
Minus
Inga anslutningar, bleka JPEG-bilder, oexakt fokusspårning.

Enligt myten är Leica bara till för stormrika äldre män som gillar pryda sig med en svindyr kamera med design från tiden när de var unga.

I själva verket gör Leica många olika kameror, för olika målgrupper. Leica Q2, till exempel. Den andra upplagan av en av våra favoritkameror. Ett diskret ”smycke” som kanske mer vänder sig till det yngre gardet.

2019-versionen av kameran liknar sin föregångare, Leica Q, som vi testade för en evighet sedan men fortfarande har fina minnen från. För att inte tala om bilderna. Den nya versionen, som påminner om Leica M, är precis som föregångaren Q en mindre kamera med 28 mm fast brännvidd.

Objektivet är det enda som finns kvar av originalet, fast nu är det vädertätat precis som kamerahuset. IP52-klassningen betyder att kameran tål damm, sand och lätt regn men inte kan tas med under vatten.

Det räcker gott och väl för gatufoto, landskapsbilder i dåligt väder och naturligtvis rese- och dokumentärfoto. En utmärkt semesterkamera är den också. Diskret, kompakt, relativt lätt och inte minst snabb. Fina egenskaper för en resekamera.

Få knappar och en enkel meny med bara de viktigaste inställningarna. Foto: Lasse Svendsen

Tekniska uppgraderingar

Formfaktorn är densamma som i Q-modellen, men färre knappar, bättre pekskärm och större batteri – som kommer från Leica SL – har gjort Q2 till en bättre kamera. Den har också en ny OLED-sökare med 3,7 Mp-upplösning, lika stor som tidigare men mycket bättre.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Den har ingen synlig fördröjning och inga artefakter när man panorerar eller tar bildserier, och är knivskarp med synligt bättre färgåtergivning.

Bildhastigheten maxar vid 10 bilder/s, ISO-känsligheten vid 50 000 (50 är minsta) och slutartiden vid 1/40 000 när elektronisk slutare är vald. Objektivets bladslutare sträcker sig till 1/2000 s och har blixtsynk med alla slutartider.

Bildsensorn är ny. En CMOS-sensor i fullformat med 47,3 megapixlar – motsvarande den som sitter i Panasonic Lumix S1R – och optisk bildstabilisator ger nya möjligheter. Bland annat 4K-video, vilket föregångaren saknar.

Batteriet har 30 procent högre kapacitet. Foto: Lasse Svendsen

Summilux f1.7 och digitala brännvidd

Det skarpa 28 mm-objektivet med ljusstyrka f1,7 har manuell fokusring med avståndsskala och hyperfokalmarkeringar. Och en trestegs bländarring till f16 samt makroinställning som ger en närgräns på 17 cm.

Summilux-objektivet är byggt som ett SL- eller M-objektiv och har samma gedigna kvalitetskänsla.

Här kan man faktiskt välja andra brännvidder än 28 mm, fast med digital beskärning. Tryck på knappen vid tummen för att växla mellan 28 mm brännvidd från hela bildsensorn eller 35, 50 eller 75 mm med beskärning. Då klipper kameran i bildsensorn och utsnittet visas i sökaren och på skärmen.

Väljer man 35 mm får man fortfarande respektabla 30 Mp i upplösning – mer än föregångarens 24 Mp från hela bildytan. En tryckning till ger 50 mm och 15 Mp, medan 75 mm sjunker till 6,6 Mp.

När man väljer digitala brännvidder lagras råfilen som en DNG-fil i full upplösning parallellt med den beskurna JPEG-filen.

Autofokus och seriebilder

Q2 har många fler förbättringar. Autofokusen är snabbare och mer exakt och man kan flytta fokuspunkterna med fyrvägsknappen på baksidan, eller fingret på pekskärmen när den är i live-view-läge.

Autofokus fungerar utmärkt med seriefoto, så länge kameran och motivet står stilla. Blir det mer action måste man byta till fokusspårning, som fungerar fint så länge man planerar lite och motivet inte rör sig för snabbt. Under panorering hänger autofokusen med bra, men om hastigheten går upp så får den jobba för att hänga med.

Kameran har ansiktsigenkänning och gruppering av fokuspunkter, men inte ögonfokus som är så praktisk i porträtt. Fast det är klart, någon renodlad porträttkamera är Q2 inte.

Pekskärmen kan också användas för att göra inställningar. Foto: Lasse Svendsen

JPEG? Va?

Jag hoppade till lite när jag såg JPEG-filerna på skärmen. När jag plockade upp dem på min iMac blev jag besviken. De såg nästan färglösa ut. Bleka, med urlakad kontrast och inte alls Leica-looken jag är van vid. Av någon outgrundlig anledning har Leica valt en JPEG-kalibrering som inte kan användas till mycket. Som tur är går det att justera färger, skärpa och kontrast i kameran och spara inställningarna.

Då kan JPEG-filerna bli riktigt fina.

Bilddynamik

Råfilerna i DNG-format ger enormt mycket att gå på under efterbehandlingen. Speciellt från ISO 50 till 3200. Man kan dra upp ljuset åtminstone tre steg utan att få problem med färg eller brus. Kontrasten kan höjas ordentligt och det finns mycket att hämta i DNG-filerna. Kontrast, dynamiskt omfång och färgdjup tas om hand väl av Q2, till och med JPEG-filerna tål en hel del redigering innan problem uppstår.

Objektivet

Den nya 47 Mp-sensorn i fullformat är ingen match för den skarpa 28 mm-vidvinkeln. Som ger en fenomenal detaljskärpa, klart bättre än föregångaren och helt klart i toppklassen bland fullformatkamerorna.

Skärpan och ljuset avtar lite i hörnen med full bländare men från f2,8 går det inte att skymta varken vinjettering eller andra optiska problem. Helt fantastiskt. Linjeförvrängningen är minimal för 28 mm och använder man motljusskyddet som ingår är optiken inte särskilt känslig för ströljus eller ghosting.

Summilux 28:an är ett sagolikt vidvinkelobjektiv. Foto: Lasse Svendsen

Beskärning

Med blygsamma 6,6 Mp finns det inte mycket att gå på om man ska skriva ut i storformat från 75 mm brännvidd. Den digitala beskärningen utmanar skärpan och upplösningen så mycket att jag inte kan se många användningsområden för 75 mm. 50 mm ger däremot mycket mer att gå på och fungerar också till porträtt där man inte ska ha ett stort utsnitt. 35 mm är en no-brainer och jag växlade mellan 28 och 35 hela tiden utan att oroa mig för kvalitetsförluster.

En ram markerar utsnittet vid 25, 50 och 75 mm. Foto: Lasse Svendsen

Brus

Jag upptäckte att ISO 6400 gick som en dans. Naturligtvis finns det brus då, men inte mycket. Problem kan uppstå när man går över ISO 12800 särskilt med bilder som tas i mörker, de behöver dras upp lite men är definitivt godkända.

Video

Det här är ingen videokamera. Det finns ingen mikrofoningång, inte ens USB- eller HDMI-kontakt, men 4K-inspelningar ser förvånansvärt rena och skarpa ut. Så man kan absolut få finfina videofiler från Q2. Om man vill det.

Konkurrenter

Det finns inte många kompaktkameror med fullformatsensorer. Åldrande Sony RX1r II är den enda som fortfarande säljs. Den har en 42 Mp-bildsensor och uppfällbar sökare, 35 mm/f2 och slappa fem bilder/s i bildhastighet. Batteritiden är löjligt kort (220–230 bilder) men Sony-kameran är mindre, billigare och levererar trots alla brister mycket hög bildkvalitet.

Slutsats

Leica Q2 är den finaste, skarpaste, enklaste och mest tillfredsställande kompaktkameran på marknaden i dag. Den är ljudlös, diskret, snabb och en glädje att fotografera med, och bildkvaliteten krossar alla andra kompakter. Elefanten i rummet är det höga priset. Men man får se det så här: Priset på en 28mm/1.4 Summilux till Leica M är betydligt högre än priset för Q2. Då får man vare sig makro, autofokus eller bildstabilisator – eller ens en kamera att ta bilderna med. Kan vara värt att tänka på.

Enligt myten är Leica bara till för stormrika äldre män som gillar pryda sig med en svindyr kamera med design från tiden när de var unga. I själva verket gör Leica många olika kameror, för olika målgrupper. Leica Q2, till exempel. Den andra upplagan av en av våra favoritkameror. Ett diskret ”smycke” som kanske mer vänder sig till det yngre gardet. 2019-versionen av kameran liknar sin föregångare, Leica Q, som vi testade för en evighet sedan men fortfarande har fina minnen från. För att inte tala om bilderna. Den nya versionen, som påminner om Leica M, är precis som föregångaren Q en mindre kamera med 28 mm fast brännvidd. Objektivet är det enda som finns kvar av originalet, fast nu är det vädertätat precis som kamerahuset. IP52-klassningen betyder att kameran tål damm, sand och lätt regn men inte kan tas med under vatten. Det räcker gott och väl för gatufoto, landskapsbilder i dåligt väder och naturligtvis rese- och dokumentärfoto. En utmärkt semesterkamera är den också. Diskret, kompakt, relativt lätt och inte minst snabb. Fina egenskaper för en resekamera. [caption id="attachment_93716" align="alignnone" width="989"] Få knappar och en enkel meny med bara de viktigaste inställningarna. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Tekniska uppgraderingar

Formfaktorn är densamma som i Q-modellen, men färre knappar, bättre pekskärm och större batteri – som kommer från Leica SL – har gjort Q2 till en bättre kamera. Den har också en ny OLED-sökare med 3,7 Mp-upplösning, lika stor som tidigare men mycket bättre. Den har ingen synlig fördröjning och inga artefakter när man panorerar eller tar bildserier, och är knivskarp med synligt bättre färgåtergivning. Bildhastigheten maxar vid 10 bilder/s, ISO-känsligheten vid 50 000 (50 är minsta) och slutartiden vid 1/40 000 när elektronisk slutare är vald. Objektivets bladslutare sträcker sig till 1/2000 s och har blixtsynk med alla slutartider. Bildsensorn är ny. En CMOS-sensor i fullformat med 47,3 megapixlar – motsvarande den som sitter i Panasonic Lumix S1R – och optisk bildstabilisator ger nya möjligheter. Bland annat 4K-video, vilket föregångaren saknar. [caption id="attachment_93719" align="alignnone" width="989"] Batteriet har 30 procent högre kapacitet. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Summilux f1.7 och digitala brännvidd

Det skarpa 28 mm-objektivet med ljusstyrka f1,7 har manuell fokusring med avståndsskala och hyperfokalmarkeringar. Och en trestegs bländarring till f16 samt makroinställning som ger en närgräns på 17 cm. Summilux-objektivet är byggt som ett SL- eller M-objektiv och har samma gedigna kvalitetskänsla. Här kan man faktiskt välja andra brännvidder än 28 mm, fast med digital beskärning. Tryck på knappen vid tummen för att växla mellan 28 mm brännvidd från hela bildsensorn eller 35, 50 eller 75 mm med beskärning. Då klipper kameran i bildsensorn och utsnittet visas i sökaren och på skärmen. Väljer man 35 mm får man fortfarande respektabla 30 Mp i upplösning – mer än föregångarens 24 Mp från hela bildytan. En tryckning till ger 50 mm och 15 Mp, medan 75 mm sjunker till 6,6 Mp. När man väljer digitala brännvidder lagras råfilen som en DNG-fil i full upplösning parallellt med den beskurna JPEG-filen.

Autofokus och seriebilder

Q2 har många fler förbättringar. Autofokusen är snabbare och mer exakt och man kan flytta fokuspunkterna med fyrvägsknappen på baksidan, eller fingret på pekskärmen när den är i live-view-läge. Autofokus fungerar utmärkt med seriefoto, så länge kameran och motivet står stilla. Blir det mer action måste man byta till fokusspårning, som fungerar fint så länge man planerar lite och motivet inte rör sig för snabbt. Under panorering hänger autofokusen med bra, men om hastigheten går upp så får den jobba för att hänga med. Kameran har ansiktsigenkänning och gruppering av fokuspunkter, men inte ögonfokus som är så praktisk i porträtt. Fast det är klart, någon renodlad porträttkamera är Q2 inte. [caption id="attachment_93717" align="alignnone" width="989"] Pekskärmen kan också användas för att göra inställningar. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

JPEG? Va?

Jag hoppade till lite när jag såg JPEG-filerna på skärmen. När jag plockade upp dem på min iMac blev jag besviken. De såg nästan färglösa ut. Bleka, med urlakad kontrast och inte alls Leica-looken jag är van vid. Av någon outgrundlig anledning har Leica valt en JPEG-kalibrering som inte kan användas till mycket. Som tur är går det att justera färger, skärpa och kontrast i kameran och spara inställningarna. Då kan JPEG-filerna bli riktigt fina.

Bilddynamik

Råfilerna i DNG-format ger enormt mycket att gå på under efterbehandlingen. Speciellt från ISO 50 till 3200. Man kan dra upp ljuset åtminstone tre steg utan att få problem med färg eller brus. Kontrasten kan höjas ordentligt och det finns mycket att hämta i DNG-filerna. Kontrast, dynamiskt omfång och färgdjup tas om hand väl av Q2, till och med JPEG-filerna tål en hel del redigering innan problem uppstår.

Objektivet

Den nya 47 Mp-sensorn i fullformat är ingen match för den skarpa 28 mm-vidvinkeln. Som ger en fenomenal detaljskärpa, klart bättre än föregångaren och helt klart i toppklassen bland fullformatkamerorna. Skärpan och ljuset avtar lite i hörnen med full bländare men från f2,8 går det inte att skymta varken vinjettering eller andra optiska problem. Helt fantastiskt. Linjeförvrängningen är minimal för 28 mm och använder man motljusskyddet som ingår är optiken inte särskilt känslig för ströljus eller ghosting. [caption id="attachment_93718" align="alignnone" width="989"] Summilux 28:an är ett sagolikt vidvinkelobjektiv. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Beskärning

Med blygsamma 6,6 Mp finns det inte mycket att gå på om man ska skriva ut i storformat från 75 mm brännvidd. Den digitala beskärningen utmanar skärpan och upplösningen så mycket att jag inte kan se många användningsområden för 75 mm. 50 mm ger däremot mycket mer att gå på och fungerar också till porträtt där man inte ska ha ett stort utsnitt. 35 mm är en no-brainer och jag växlade mellan 28 och 35 hela tiden utan att oroa mig för kvalitetsförluster. [caption id="attachment_93715" align="alignnone" width="989"] En ram markerar utsnittet vid 25, 50 och 75 mm. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Brus

Jag upptäckte att ISO 6400 gick som en dans. Naturligtvis finns det brus då, men inte mycket. Problem kan uppstå när man går över ISO 12800 särskilt med bilder som tas i mörker, de behöver dras upp lite men är definitivt godkända.

Video

Det här är ingen videokamera. Det finns ingen mikrofoningång, inte ens USB- eller HDMI-kontakt, men 4K-inspelningar ser förvånansvärt rena och skarpa ut. Så man kan absolut få finfina videofiler från Q2. Om man vill det.

Konkurrenter

Det finns inte många kompaktkameror med fullformatsensorer. Åldrande Sony RX1r II är den enda som fortfarande säljs. Den har en 42 Mp-bildsensor och uppfällbar sökare, 35 mm/f2 och slappa fem bilder/s i bildhastighet. Batteritiden är löjligt kort (220–230 bilder) men Sony-kameran är mindre, billigare och levererar trots alla brister mycket hög bildkvalitet.

Slutsats

Leica Q2 är den finaste, skarpaste, enklaste och mest tillfredsställande kompaktkameran på marknaden i dag. Den är ljudlös, diskret, snabb och en glädje att fotografera med, och bildkvaliteten krossar alla andra kompakter. Elefanten i rummet är det höga priset. Men man får se det så här: Priset på en 28mm/1.4 Summilux till Leica M är betydligt högre än priset för Q2. Då får man vare sig makro, autofokus eller bildstabilisator – eller ens en kamera att ta bilderna med. Kan vara värt att tänka på.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Leica Q2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 47,3 Mp kompaktkamera i fullformat
  • Optik: 28 mm/f1,7
  • Skärm: 7,6 cm LCD med 1 Mp
  • Sökare: 3,69 Mp OLED med 0,76x förstoring
  • Seriefoto: 10 bilder/s
  • Video: 4K/30p/24p
  • Batteritid: 370 bilder
  • Mått/vikt: 130 x 80 x 92 mm/734 g
  • Egenskaper: IP52-vädertätning, pekskärm, Bluetooth, wifi, 35/50/75 mm digital beskärning, bildstabilisator, 1/40 000 s elektronisk slutare
  • Webb: leica-camera.se
Leica Q2 produktside
Pris: 52900,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
annonse
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×