annonse
annonse
annonse

Leica Q

08 2015Leica Q

Dyr drömkamera

Leica Q kostar mer än de flesta andra kameror men det glömmer man så fort man börjar fotografera och ser bilderna.

Plus
Mycket hög bildkvalitet med jämn skärpa, mättade färger och lite brus. Användarvänligheten är nästan exemplarisk och byggkvaliteten oklanderlig.
Minus
Priset är avskräckande högt och man kan inte lagra enbart råfiler. 28 mm har sina begränsningar.

Leica QAlla som drömmer om en Leica har antagligen hittat en anledning att krossa spargrisen nu. För trots sina brister är Leica Q en av de mest tillfredsställande kamerorna att fotografera med vi har sett på länge.

Den har varken zoom, 4K-video eller utbytbar optik – och kostar skjortan. Och lite till. På prislappen står oblyga 40 000 kronor, vilket inte är aktuellt för särskilt många, men för dem som befinner sig i målgruppen har bönerna blivit hörda.

Leica Q är en relativt kompakt kamera med fast optik och fullformatsensor (24 x 36 mm) med 24 megapixlar och som är rensad från allt överflödigt. Visst, kameran har pekskärm – och wifi för trådlös bildöverföring och fjärrstyrning – men inget stort menysystem med en djungel av inställningar. Som japanska och koreanska kameror brukar ha. Kameran är byggd för fotografer, inte funktionsfanatiker, och det märks.

Likheterna med Leica M är ingen slump. Man ändrar inte på något som fungerar, och här finns inte fler knappar än vad som är absolut nödvändigt. Bländar- och fokusring finns på plats på kamerans fastmonterade Summilux 28 mm/f1,7 – precis som på en Leica M Summilux 28 mm-vidvinkel – men kameran har autofokus och inbyggd elektronisk sökare.

Den diskreta framtoningen som kännetecknar Leica gör att kameran passar för gatufotografering, reportage och dokumentär. Men också landskap och arkitektur.

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Användning

Jämför man med en Leica M, med en 28 mm vidvinkel) med någorlunda ljusstyrka (100 000 kr), är Leica Q rena rama fyndet. Men jämför man med Sony RX1r, som är den enda kompakta fullformatkameran som går att jämföra med, så måste man punga ut med 12 000 extra för Leica-kameran.

Men då får man en inbyggd elektronisk sökare som är mycket större och skarpare, med betydligt mindre fördröjning än den separata som Sony säljer för 3 200 kronor. Leica-kameran är dessutom mycket snabbare och tar 10 bilder i sekunden, har en bredare 28 mm vidvinkel med något bättre ljusstyrka, överlägsen batteritid, elektronisk slutare, 1/500 s blixtsynk samt pekskärm.

19506_Leica Q_Screen Protection
Elektronisk sökare och pekskärm (på bilden har skärmen skyddsplast).

Inte nog med det, den är bättre att använda också. Dels för att den praktfulla sökaren gör fotograferandet till en barnlek och dels för att kameran fokuserar blixtsnabbt och ligger bättre i handen. Den saknar handgrepp som tillbehör men har en liten grop för tummen på baksidan, och de flesta knapparna sitter till vänster om skärmen. Vilket fler än Leica och Nikon borde ha. Knappar har ingenting på höger sida att göra. Där ska handen vara för att få ett säkert grepp, och då vill man inte komma åt en knapp och till exempel sätta på självutlösaren av misstag.

Med en hand på undersidan är den manuella fokusringen nästan lika silkesmjuk som på ett Leica M-objektiv. Man kan ställa in makrofokus mellan 17 och 30 cm (med f2,8 som största bländare) och bländarringen med tre stegs intervall gör lagom mycket motstånd. Den elektroniska slutaren (ställ slutarhjulet på 4000+) stannar vid 1/16 000 sekund och man kan beskära bilderna motsvarande 25 eller 50 mm brännvidd.

Knappen bakom slutarhjulet kan programmeras, så att man växlar mellan 28, 35 och 50 mm brännvidd elektroniskt. Upplösningen reduceras till 15 respektive 8 Mp och utsnittet visas med ramar i sökaren och på skärmen. Så att man även ser vad som finns utanför området.

 

Kristallklar bildkvalitet

Du kan lagra bilderna som råfiler i DNG-format men bara tillsammans med JPEG-filer. Vilket är fruktansvärt irriterande för dem som inte vill fylla minneskortet med dubbla uppsättningar bilder. Det går däremot att lagra bilderna som enbart JPEG och man kan dessutom ställa in olika parametrar för dem. Som färgmättnad, skärpa och kontrast. Kameran har även inställningar för Time Lapse, panorama och miniatyrfotografering.

Leica Q filmar HD-video i ytterst acceptabel videokvalitet i full 1080 HD-upplösning och 60 bildrutor i sekunden, men har ingen mikrofoningång eller manuell överstyrning under inspelningen.

Leica Q_top_lenshood
Full manuell kontroll när man vill ha det.

Leica Q är först och främst en stillbildskamera för erfarna amatörer och proffs. Då är det tur att den verkligen levererar varorna. För somliga fotografer är 28 mm brännvidd en begränsning, åtminstone kan avsaknaden av utbytbar optik vara det. Men för dem som klarar sig fint med 28 mm är bildkvaliteten knivskarp och har mättade färger och utmärkt dynamik.

Bilddynamiken motsvarar 13 exponeringssteg, enligt Leica, och jämfört med andra kameror som Nikon D750 eller Sony SRX1 verkar det trovärdig. Svartvita JPEG-filer har vackra gråtoner och färgåtergivningen har mjuka hudtoner och framstående kontrast och svärta. Väldigt typiskt Leica, med en nästan Velvia-aktig färgpresentation.

Skärpan sjunker lite i hörnen med största bländare, men blir mycket jämnare från f2. Från f2,8 går det nästan inte att se någon skillnad mellan i centrum och ut mot hörnen. Allra jämnast är skärpan mellan f4 och f8, med f5,6 som gyllene bländaröppning. Men vinjettering och förvrängning är marginell oavsett bländare. Det går inte heller att skymta mycket diffraktion eller ströljus, vilket vittnar om en välinställd optisk konstruktion.

Ahhh, bruset! I korrekt exponerade bilder med liten eller ingen överexponering syns bara finkornigt brus vid ISO 3200 och 6400. Jag tog till och med användbara bilder med ISO 12800, men skulle nog låta bli att ta färgbilder med högre ljuskänslighet än så. Då passar det fint med svartvitt, som får lite av den klassiska kornstrukturen man får med hög ISO. Det kan vara bra att veta eftersom Leica inte har gett fotografen kontroll över brusreduceringen i menyerna.

Leica Q_front_lenshood
Diskret elegans och knivskarp optik.

 

Kostsam dröm

En sexa i betyg är sällsynt för Leica-kameror. De höga priserna brukar stå i vägen för maxbetyg. Men den här gången är sexan välförtjänt. Genom att banta ner kameran och ha kvar det allra mest nödvändiga, manuell kontroll och högsta möjliga bildkvalitet har Leica lyckats konstruera en kamera som är bättre på att föreviga motiv än många andra vi har testat. Leica Q står inte i vägen för fotografen och är ett renodlat, minimalistiskt redskap som har en befriande tillfredsställande bildkvalitet och användarvänlighet.

Leica QAlla som drömmer om en Leica har antagligen hittat en anledning att krossa spargrisen nu. För trots sina brister är Leica Q en av de mest tillfredsställande kamerorna att fotografera med vi har sett på länge. Den har varken zoom, 4K-video eller utbytbar optik – och kostar skjortan. Och lite till. På prislappen står oblyga 40 000 kronor, vilket inte är aktuellt för särskilt många, men för dem som befinner sig i målgruppen har bönerna blivit hörda. Leica Q är en relativt kompakt kamera med fast optik och fullformatsensor (24 x 36 mm) med 24 megapixlar och som är rensad från allt överflödigt. Visst, kameran har pekskärm – och wifi för trådlös bildöverföring och fjärrstyrning – men inget stort menysystem med en djungel av inställningar. Som japanska och koreanska kameror brukar ha. Kameran är byggd för fotografer, inte funktionsfanatiker, och det märks. Likheterna med Leica M är ingen slump. Man ändrar inte på något som fungerar, och här finns inte fler knappar än vad som är absolut nödvändigt. Bländar- och fokusring finns på plats på kamerans fastmonterade Summilux 28 mm/f1,7 – precis som på en Leica M Summilux 28 mm-vidvinkel – men kameran har autofokus och inbyggd elektronisk sökare. Den diskreta framtoningen som kännetecknar Leica gör att kameran passar för gatufotografering, reportage och dokumentär. Men också landskap och arkitektur.  

Användning

Jämför man med en Leica M, med en 28 mm vidvinkel) med någorlunda ljusstyrka (100 000 kr), är Leica Q rena rama fyndet. Men jämför man med Sony RX1r, som är den enda kompakta fullformatkameran som går att jämföra med, så måste man punga ut med 12 000 extra för Leica-kameran. Men då får man en inbyggd elektronisk sökare som är mycket större och skarpare, med betydligt mindre fördröjning än den separata som Sony säljer för 3 200 kronor. Leica-kameran är dessutom mycket snabbare och tar 10 bilder i sekunden, har en bredare 28 mm vidvinkel med något bättre ljusstyrka, överlägsen batteritid, elektronisk slutare, 1/500 s blixtsynk samt pekskärm. 19506_Leica Q_Screen Protection Elektronisk sökare och pekskärm (på bilden har skärmen skyddsplast). Inte nog med det, den är bättre att använda också. Dels för att den praktfulla sökaren gör fotograferandet till en barnlek och dels för att kameran fokuserar blixtsnabbt och ligger bättre i handen. Den saknar handgrepp som tillbehör men har en liten grop för tummen på baksidan, och de flesta knapparna sitter till vänster om skärmen. Vilket fler än Leica och Nikon borde ha. Knappar har ingenting på höger sida att göra. Där ska handen vara för att få ett säkert grepp, och då vill man inte komma åt en knapp och till exempel sätta på självutlösaren av misstag. Med en hand på undersidan är den manuella fokusringen nästan lika silkesmjuk som på ett Leica M-objektiv. Man kan ställa in makrofokus mellan 17 och 30 cm (med f2,8 som största bländare) och bländarringen med tre stegs intervall gör lagom mycket motstånd. Den elektroniska slutaren (ställ slutarhjulet på 4000+) stannar vid 1/16 000 sekund och man kan beskära bilderna motsvarande 25 eller 50 mm brännvidd. Knappen bakom slutarhjulet kan programmeras, så att man växlar mellan 28, 35 och 50 mm brännvidd elektroniskt. Upplösningen reduceras till 15 respektive 8 Mp och utsnittet visas med ramar i sökaren och på skärmen. Så att man även ser vad som finns utanför området.  

Kristallklar bildkvalitet

Du kan lagra bilderna som råfiler i DNG-format men bara tillsammans med JPEG-filer. Vilket är fruktansvärt irriterande för dem som inte vill fylla minneskortet med dubbla uppsättningar bilder. Det går däremot att lagra bilderna som enbart JPEG och man kan dessutom ställa in olika parametrar för dem. Som färgmättnad, skärpa och kontrast. Kameran har även inställningar för Time Lapse, panorama och miniatyrfotografering. Leica Q filmar HD-video i ytterst acceptabel videokvalitet i full 1080 HD-upplösning och 60 bildrutor i sekunden, men har ingen mikrofoningång eller manuell överstyrning under inspelningen. Leica Q_top_lenshood Full manuell kontroll när man vill ha det. Leica Q är först och främst en stillbildskamera för erfarna amatörer och proffs. Då är det tur att den verkligen levererar varorna. För somliga fotografer är 28 mm brännvidd en begränsning, åtminstone kan avsaknaden av utbytbar optik vara det. Men för dem som klarar sig fint med 28 mm är bildkvaliteten knivskarp och har mättade färger och utmärkt dynamik. Bilddynamiken motsvarar 13 exponeringssteg, enligt Leica, och jämfört med andra kameror som Nikon D750 eller Sony SRX1 verkar det trovärdig. Svartvita JPEG-filer har vackra gråtoner och färgåtergivningen har mjuka hudtoner och framstående kontrast och svärta. Väldigt typiskt Leica, med en nästan Velvia-aktig färgpresentation. Skärpan sjunker lite i hörnen med största bländare, men blir mycket jämnare från f2. Från f2,8 går det nästan inte att se någon skillnad mellan i centrum och ut mot hörnen. Allra jämnast är skärpan mellan f4 och f8, med f5,6 som gyllene bländaröppning. Men vinjettering och förvrängning är marginell oavsett bländare. Det går inte heller att skymta mycket diffraktion eller ströljus, vilket vittnar om en välinställd optisk konstruktion. Ahhh, bruset! I korrekt exponerade bilder med liten eller ingen överexponering syns bara finkornigt brus vid ISO 3200 och 6400. Jag tog till och med användbara bilder med ISO 12800, men skulle nog låta bli att ta färgbilder med högre ljuskänslighet än så. Då passar det fint med svartvitt, som får lite av den klassiska kornstrukturen man får med hög ISO. Det kan vara bra att veta eftersom Leica inte har gett fotografen kontroll över brusreduceringen i menyerna. Leica Q_front_lenshood Diskret elegans och knivskarp optik.  

Kostsam dröm

En sexa i betyg är sällsynt för Leica-kameror. De höga priserna brukar stå i vägen för maxbetyg. Men den här gången är sexan välförtjänt. Genom att banta ner kameran och ha kvar det allra mest nödvändiga, manuell kontroll och högsta möjliga bildkvalitet har Leica lyckats konstruera en kamera som är bättre på att föreviga motiv än många andra vi har testat. Leica Q står inte i vägen för fotografen och är ett renodlat, minimalistiskt redskap som har en befriande tillfredsställande bildkvalitet och användarvänlighet.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Leica Q
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 24 Mp kompaktkamera med fullformatsensor
  • Optik: 28 mm/f1,7
  • Skärm: 7,6 cm LCD, 1 Mp
  • Sökare: 3,68 Mp LcOS
  • Funktioner: Wifi, NFC, 10 bilder/s, 1/16 000 s slutare, 1/500 s blixtsynk, 1080p/60fps HD-video, Adobe Photoshop Lightroom 6-licens
Pris: 39500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

annonse
IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×