TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Fujifilm XF 30mm F2.8 R LM WR Macro

Budgetvänlig och skarp makro

Ett makroobjektiv utan begränsningar är inte så lätt att hitta. Fujifilms kommer väldigt nära.

forfatter
Publicerad 2022-11-23 - 07:49
Karakter
Fujifilm XF 30mm F2.8 R LM WR Macro
L&B tycker
Ytterst välkorrigerad optik med 10 cm närgräns och jämn skärpa vid alla bländare. Billig och kompakt makro med användbara egenskaper.
Ingen bildstabilisering.
Specifikationer
  • Typ: Makroobjektiv
  • Brännvidd: 30 mm (motsv. 46 mm i 35-format)
  • Bländare: f2,8–22
  • Fattning: Fujifilm XF
  • Bildstabilisator: Nej
  • Närgräns: 10 cm
  • Filterdiameter: 43 mm
  • Linselement: Totalt 11, 9 grupper
  • Mått/vikt: Ø 60 mm, 70 mm/195 gram
  • Övrigt: Motljusskydd, vädertätning
  • Webb: fujifilm.se
Riktpris: 7500Pr. 2022-11-23 Produktsida

Alla som vill dyka in i en värld där allt är så litet att det inte räcker med ett förstoringsglas behöver ett makroobjektiv. Då kan man komma närmare än vad som är möjligt med andra objektiv och upptäcka en ny värld.

De flesta makroobjektiv är gjorda för ett ändamål och har nackdelar som begränsar deras användningsområde utöver makrofotografering. Ta till exempel autofokus. Den är ofta långsam eftersom objektivet är byggt för precisionsskärpa på korta avstånd. Det ger fotografer mycket att gå på med manuell fokus, eftersom det är lättare att ställa in skärpan precis där man vill ha den med precision.

Makroobjektiv korrigeras ofta för bästa möjliga skärpa på korta avstånd. Perfekt för makro, men inte så mycket annat. Ljusstyrkan är begränsad eftersom bländare 1,4 vid 15 cm fokusavstånd ger ett alldeles för snävt skärpedjup för att det ska vara någon poäng. Då är det ingen idé med fokusstapling (focus stacking) heller.

Fokusringen är mjuk, känslig och exakt. Foto: Lasse Svendsen

Ett makroobjektiv ska helst inte ha för kort brännvidd, eftersom det ger olycklig perspektivförvrängning och i många fall är det svårt att ljussätta ett makromotiv när objektivet måste placeras så nära som man måste med 20 mm makro.

De flesta makroobjektiv är vanligtvis 50, 60, 80 eller 90 mm med en ljusstyrka på f2,8. Till skillnad från ett vanlig 50 mm eller 80 mm är närgränsen inte begränsat till 50–60 cm utan man kommer så nära som 10–20 cm.

Som med Fujifilm XF 30mm, ett ljusstarkt makroobjektiv med f2,8 och en närgräns på 10 cm. Vilket ger ett förstoringsförhållande på 1:1. Med andra ord kommer man så nära motivet att en 1 cm stor insekt tar upp 1 cm av bildsensorn.

10 cm närgräns. Foto: Lasse Svendsen

Vädertätad och kompakt

Nya XF 30mm F2.8 R LM WR Macro har en bildvinkel som motsvarar 46 mm jämfört med 35-formatets så kallade fullformat-bildyta. Det är en nästan idealisk brännvidd för många fotografer eftersom det ger ett lagom avstånd till motivet utan mycket perspektivförvrängning, även med en närgräns på 10 cm.

Det 70 mm korta och 195 gram lätta objektivet är vädertätat och levereras med ett motljusskydd i plast. Det har inte inbyggd bildstabilisering, som Fujis dubbelt så dyra XF 80mm f2.8 Macro, men det är mer kompakt och framför allt mycket snabbare än det äldre XF 60mm f2.4 Macro.

Objektivet har en bländarring och en linjär fokusmotor, och är frostsäkert ner till minus 10 grader. Makrofotografer som tar naturbilder även på vintern kan med andra ord ta det lugnt.

Motljusskydd ingår. Foto: Lasse Svendsen

Optiska prestanda

Moderna digitalkameror är mycket lättare att fokusera exakt med. Focus peaking, som markerar var motivet är i fokus med markeringar i sökaren, digitala splitbilder och möjlighet till digital förstoring i sökaren och på skärmen, hjälper makrofotografen. Fuji-objektivets känsliga och exakta fokusring hjälper också till vid manuell fokusering på korta avstånd.

Så många som 9 rundade bländarlameller ger väldigt mjukt tecknade bakgrunder, och en optisk konstruktion med bland annat tre asfäriska element och två ED-element (Extra Dispersion) ger bilderna mycket hög skärpa över hela bildytan. Det finns knappt någon synlig skärpeförlust i hörnen vid 10 cm brännvidd och bländare f2,8. Det är riktigt häftigt.

Fujifilm XF 30mm test 3 Fujifilm XF 30mm test 5 Fujifilm XF 30mm test 3 Fujifilm XF 30mm test 2 Fujifilm XF 30mm 6 Fujifilm XF 30mm test 1
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Men inte oväntat. Ett välkorrigerat makroobjektiv är oftast bäst i sådana här discipliner, där man fotograferar med full bländare och nära inpå motivet. Då är det desto mer överraskande att se hur bra bilderna blir när man använder makroobjektivet som vilket 50 mm-normalobjektiv som helst. Med andra ord för gatufoto, porträtt, landskap och allmänt allroundfoto.

Autofokusen, som jag befarade skulle vara långsam och obeslutsam på normala avstånd, fokuserade blixtsnabbt och tyst på en Fujifilm X-T5. Inte ens vid f2,8 gick det knappt att se någon vinjettering eller förvrängning. Skärpan blir dock bättre vid f4 och från f5,6 är den extremt hög – över hela bildytan – och vittnar om perfekt korrigerad optik.

Det går inte heller att se något kromafel och med motljusskyddet på finns det inte någon antydan till ströljus eller ghosting.

Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Man ser inte många av makroobjektivens sedvanliga begränsningar i Fujis lilla 30 mm. Det är uppseendeväckande prisvärt, med väldigt jämn skärpa och knappt synliga optiska utmaningar. Till skillnad från många andra makroobjektiv kan det här fungera utmärkt som ett allroundobjektiv för fotografer som behöver 50 mm (46 mm) med extrem närgräns. Med blixtsnabb autofokus och vädertätning är kompakta XF 30mm ett av de mest mångsidiga makroobjektiven vi har testat.

Fujifilm X-H2S

Klassens snabbaste kamera

Fujifilm X-H2S är kameran man ska ha när skarpa actionbilder krävs.

Blixtsnabb autofokus och 40 fps bildhastighet, i kombination med oklanderlig bildkvalitet, utmärkt ergonomi och extrem 6,2K videokvalitet. Suverän sökare utan black out, integrerad 7-stegs bildstabilisator.
Flyttar inga gränser för bildkvalitet. Högt pris.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Telezoom för Leica SL Relativt prisvärd zoom för naturfotografer.
lbpluss
Drönare for Reels-videor En liten detalj skiljer DJI Mini 3 från andra drönare.
lbpluss
Det här objektivet ger tvättäkta biofilm Hur får Hollywoodfilmer sitt dramatiska och filmiska utseende? Svaret är anamorfiska objektiv. Det här från Sirui har dessutom många råd med.
lbpluss
Briljant videokamera för proffs Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 är en sagolik kamera för seriösa filmskapare. Men är den inte lite för lik sin storebror – även prismässigt?
Följ Ljud & Bild