För tre år sedan kom vi fram till att Fujifilm X100F var en av de bästa och roligaste kompaktkamerorna vi hade testat. Nu är uppföljaren här. X100V adresserar ett par saker som vi saknade och har nu blivit den mest kompletta kompaktkameran vi känner till.
Somliga kanske invänder att kameran saknar zoom, men det är ingen brist utan en möjlighet. Att tänka lite mer innan man trycker på utlösarknappen. Kanske blir bilderna bättre av det. Det går i alla fall inte att klaga på bildkvaliteten, som är nästan identisk med systemkamerorna Fujifilm X-T3 och X-Pro3 vad gäller upplösning och dynamik,
Med andra ord: den allra bästa bildkvaliteten man kan hitta i någon kamera som har bildsensor i APS-C-format.
Som namnet antyder är Fujifilm X100V den femte upplagan av en serie som debuterade 2010 och är både den bäst utrustade och mest användbara av de fem hittills. Kameran är nästan den perfekta resekameran, helt underbar för gatufoto, och har så fina egenskaper att många kommer att klara sig utmärkt med X100V, trots att har fast brännvidd.
Den femte upplagan är inte bara den mest påkostade, den har uppgraderats med en ännu bättre 26 Mp-bildsensor, skarpare OLED-sökare, äkta 4K-video – och utfällbar pekskärm!
Helt sant.
Vridbar pekskärm
Man ser knappt att pekskärmen går att vinkla ut. Den är så perfekt infälld i kamerahuset att den ligger helt plant mot baksidan. En liten flik längst ner till vänster avslöjar att skärmen går att vinkla ut, uppåt och nedåt. Verkligen praktiskt, dels för gatufoto men också för video. Där man kan hålla kameran bort från ansiktet och filma mer diskret.
Skärmen inte det enda som är nytt på X100V, låt oss ta en titt på de viktigaste egenskaperna:
- Samma 26 Mp X-Trans-bildsensor som i X-Pro3
- Nytt 23 mm-objektiv med 8 element (2 asfäriska)
- Hybrid-sökare med OLED-panel
- 4K/30p 8-bitars video, 200 Mbps, F-Log
- Ingen bildstabilisering
- Upp till 11 bilder/s bildhastighet, 38 JPEG och 17 RAW
- 425 fokuspunkter med fas- och ögonfokus
- Vridbar pekskärm
- Styrpinne på baksidan
- 4-stegs ND-filter
- Hörlursuttag med adapter
- Vädertätning med adapter/filter
- 17 filmsimuleringar
- ISO 160–12 800
Omdesignad
Kamerahuset är också nytt. Även om det kanske inte är så lätt att upptäcka. Topp- och bottenplattorna är nu av aluminium och blixtskon ligger i linje med topplattan. Slutartidshjulet är centrerat och äntligen håller sig ISO-ringen uppe när man ska ändra ISO-värdet. Låset på batteriluckan har omformats och öppnar sig inte lika lätt när det inte ska.
Men låt oss börja på insidan.
Kameran har samma X-Trans CMOS 4-bildsensor som i X-Pro3 samt Fujifilms X-Processor Pro 4. Det betyder den allra högsta detaljupplösningen som går att få i den här klassen, och 4K-video med 200 Mbps och F-Log, även om det bara är 8-bitars. 10-bitars 4:2:2 går dock om man filmar till en extern inspelare.
Med andra ord har det hänt ganska mycket sedan X100 debuterade 2010 med en 12 Mp-bildsensor och 720-video. Men det är inte förrän nu som Fuji har tyckt att det varit dags att uppgradera objektivet. X100-serien har alltid haft samma 23 mm/f2, så vitt vi vet bara med marginella förändringar i antireflexbeläggningen.
Nytt objektiv
Nya Fujinon 23mm f2.0 II är omdesignad men en lika enkel konstruktion med bara åtta linselement, varav två är asfäriska. Fuji har försökt lösa två av problemen med den förra 23:an, nämligen sjunkande hörnskärpa med full bländare och diffus skärpa i närbilder. Det har de lyckats väl med, för den nya 23:an är märkbart skarpare, även ut mot kanterna.
Kameran har också fått ett 4-stegs ND-filter (gråfilter) för att underlätta att fotografera med full bländare i starkt ljus. Till exempel på bröllop.
Autofokusen har inte fått någon märkbar hastighetsförbättring, vad jag har märkt. Den var godkänt snabb på föregångaren, men fokusspårningen och ögon- och ansiktsfokusen tycker jag är mer precis i X100V. Man kan också ställa in ett definierat fokusområde genom att avgränsa autofokusen till de avstånd man har tänkt använda. På så sätt kan kameran göras lite snabbare.
Vädertätning
Objektivet har samma gängade ring längst fram, som skruvas av när man ska använda adapterringen som man kan sätta motljusskyddet på. Det betyder också att man kan använda samma tele- och vidvinkellinser som redan finns till X100-serien.
X100V är vädertätad, men inte precis på fronten av objektivet. Enligt Fujifilms ingenjörer beror det på att de vill behålla objektivet kompakt och att vädertätning skulle innebär för stora kompromisser.
I stället kan man köpa ett neutralt filter till fronten på objektivet som gör kameran 100 procent stänkskyddad.
OLED och optisk sökare
Kamerans hybridsökare är förbättrad och glaset som täcker 95 procent av bildytan är i princip detsamma som i X-Pro3, medan OLED-panelen är ny och har mycket bättre färgåtergivning, kontrast, ljusstyrka och upplösning än i X100F.
Man växlar mellan optisk och elektronisk sökare med spaken på framsidan och om man fokuserar manuellt så kan man få skärmvisning nere till höger med förstoring av centrum, så att det blir lättare att fokusera. Använder man OLED-skärmen kan man ha den digitala splittbilden i sökaren och på skärmen som fokushjälpmedel.
Digital telekonverter
Om du inte kommer tillräckligt nära med 35 mm brännvidd kan du välja 50 eller 70 mm brännvidd digitalt uppskalat i kameran, i full upplösning. Som nämnts kan X100V använda samma optiska omvandlare som föregångaren, TCL-X100S II för 50 mm optisk brännvidd, eller WCL-X100S II för 28 mm vidvinkel.
Anslutningar
Videofotografer vill gärna ha en separat mikrofon och det kan de här, men bara med 2,5 mm minijack. Annars måste man ha en adapter. Eftersom kameran inte har något hörlursuttag bör man välja en mikrofon som har ett hörlursuttag.
Kameran kan fjärrstyras, antingen trådlöst med Fujifilm-appen på mobilen eller med en sladdutlösare. Den har också en kontakt för elektronisk fjärrstyrning, HDMI-utgång samt en USB 3.1-kontakt för laddning och bildöverföring med upp till 5 GBps.
Användning
Få kameror är lika tillfredsställande att fotografera med. Den analoga kontrollen över kameran, den stora sökaren och kamerans välvilliga autofokus och respons gör att den nästan är omöjligt att lägga ifrån sig. Korta bildserier fyras av med upp till 11 bilder/s och man kan programmera knappar och rattar nästan som man vill.
Fuji har tagit bort fyrvägsknapparna på X100V och utrustat kameran med en styrpinne i stället. Som man kan använda för att flytta runt fokussensorerna, upp till 425 sensorer grupperade över bildytan eller begränsade till ett mindre område.
Den smarta Q-knappen aktiverar flera – valfria – snabbval på pekskärmen, vilket gör processen att ändra inställningar ännu smidigare än tidigare. Fokusringen är fint viktad och kan användas till andra saker om man vill. Den ytterst smala bländarringen är långsammare än tidigare, med mer markerade klickstopp, utan att det känns som en nackdel.
Men Fuji vägrar sätta ett lås på hjulet för exponeringskompensationen, så man får hålla koll på att det inte plötsligt står i ett läge man inte själv har valt.
Vi har sagt det förut, senast i testet av X-Pro3, och även X100V är lite glatt. Den har inte heller något markerat handgrepp, och jag har sett många som sätter på ett så kallat tumgrepp i blixtskon på sin X100 för att få ett säkrare tag.
Bildkvalitet
Men det finns ingen anledning att klaga på bildkvaliteten. Fujifilm har verkligen lyckats med JPEG-processningen i sina kameror, X100V är inget undantag. Kvaliteten på bildfilerna påminner starkt om det jag såg från X-Pro3, färgerna återges på ett sätt som inte är vanligt från en kompaktkamera.
Kontrast, textur och färgtoner är helt enkelt praktfulla. Detta beror också på att Fujifilm använder ett X-Trans-filter i stället för ett Bayer-filter, och det går att få en detaljskärpa i bilderna som vi vanligtvis förknippar med kameror som har mycket högre pixelupplösning.
Prestanda vid hög ISO är mycket bra, och kameran har fin kontroll över korn- och färgbrus upp till ISO 6400, som är gränsen för där bildbruset kan bli plågsamt.
Hur är det då med det nya objektivet? Optiska prestanda är en markant förbättring från föregångarens 23 mm, särskilt på nära håll – närgränsen är 10 cm så man kan komma nära. Skärpan är mycket bättre över hela bildytan och det finns mindre vinjettering med full öppning. Hörnskärpan är också synlig bättre vid f2 och blir ännu bättre vid f2,8 och är nästan perfekt från f5,6.
Kameran är proppfull av Fujifilms fina filmsimuleringar. Diabildsfilmen Velvia och Eterna, Provia, Astia, Acros och nya Classic Negative. Och Color Chrome Effect, som höjer kontrasten och färgmättnaden, och Color Chrome Blue som lägger till en blå nyans i bilderna.
För de riktigt nostalgiska uttrycken kan man lägga till en grynig effekt i de svartvita bilderna.
Filmsimuleringarna kan också användas med video, och tack vare 4K-upplösning har det plötsligt blivit roligare att filma med X100 också. Då kommer verkligen den vinklingsbara pekskärmen till sin rätt, för då kan man styra fokus och inspelning med fingret på skärmen.
Slutsats
Fujifilm X100V har äntligen blivit lika komplett som man vill. Den är inte helt vädertätad men den går att göra 100 procent tät för ett par hundralappar extra om man behöver det. Men det allra viktigaste går inte att klaga på. Bildkvaliteten är felfri, man filmar i 4K och kameran har både snabb och exakt autofokus – och en utfällbar pekskärm. Som gör att den är ännu mer användbar för ännu fler. Dessutom är X100V helt enkelt kul att fotografera med – och det kan inspirera till ännu bättre bilder.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser