Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Test: Fujifilm X-T3

Fullträff från Fujifilm

Bäst i klassen. Så enkelt kan man beskriva Fujifilm X-T3, en utmanare till dyrare fullformatkameror.

Skrivet av / 2018-10-25 - 09:20
Fujifilm X-T3
Lasse Svendsen

Eftersom marknaden rör sig mot dyrare systemkameror växer naturligtvis utbudet i de högre prisklasserna. Alla de många nya fullformatkamerorna är ett tydligt tecken på det, även om de har relativt höga priser.

Kan man släppa tvångstankarna på fullformat – om man skulle vara så fängslad av det – så går det att hitta guldkorn i lägre prisklasser också. I vissa fall kan man hitta bättre köp i exempelvis APS-C-klassen. Där bildsensorn är lite mindre än i fullformatkamerorna.

Intresset för bildsensorns storlek är lite överdrivet och Fujifilm har vid upprepade tillfällen visat att man inte alls måste ha 24 x 36 mm bildyta för att bilderna ska hålla hög teknisk kvalitet.

Ett bättre exempel på detta än den här kameran är svårt att hitta. Fujifilm X-T3 tar rejäla kliv framåt på en rad områden. Till exempel bildkvalitet, autofokus, bildhastighet och videoinspelning. Rent tekniskt sett är X-T3 ett ymnighetshorn som på många sätt överträffar de dyrare fullformatkamerornas prestanda.

Och till ett lägre pris. Den nya bakgrundsbelysta X-Trans CMOS 4-bildsensorn med 26 megapixlar tangerar Sony a7 III:s fullformatsensor och krossar både den och Canon EOS R när det gäller autofokus och bildhastighet. Bland annat.

Fujifilm-kameran är fullproppad av godsaker för både stillbilder och video. Trots små kosmetiska skillnader mot X-T2 är allting under det vädertätade skalet nytt i X-T3.

Markanta förbättringar

En ny bildprocessor gör det möjligt att filma i 4K/60p, hybrid-autofokusen har 425 kontrastpunkter och hela 2,1 miljoner fasfokuseringspunkter, och kameran fyrar av bildserier med 20 bilder/s. Eller 30 bilder/s med elektronisk slutare och 1,25x beskärning som ger 16,6 MP-filer.

Sports Finder-funktionen är ny. Den beskär också med en faktor 1,25, fast med mekanisk slutare – och 16,6 Mp-bildfiler. Då dyker en ruta upp i sökaren som visar det beskurna området, så att det ska vara lättare att följa rörliga motiv i sökaren. Kortare blackout-tid i sökaren är en välkommen bonus med Sports Finder-funktionen.

Den 0,5-tum stora OLED-sökaren har 100 fps och är ännu skarpare än tidigare. Pekskärmen går att vinklas åt tre håll och det finns plats för två blixtsnabba UHS II-fullmatade SD-kort.

Fysik

Ergonomin motsvarar vad vi är vana vid från X-T2, vilket är så nära perfektion man kan komma i den här klassen. Det finns ett tydligt markerat inställningshjul för ISO, bildhastighet, autofokus, slutartid och exponeringskompensation på ovansidan.

X-T3 är extremt avancerad och har stora möjligheter att skräddarsy funktioner, till exempel kan nio av knapparna programmeras, svepningar åt fyra håll på skärmen har olika egenskaper, videoinställningarna är fler än i X-T2 – bland annat F-log, styrpinnen eller skärmen kan användas för att för att flytta fokuspunkter – och det finns anslutningar för mikrofon och hörlurar på sidan.

Allt detta plus de många nya tekniska förbättringarna gör X-T3 till en fenomenalt bra kamera.

Video

Kameran kan spela in 4K-video (UHD och DCI) i 60p, 50p, 30p, 25p eller 24p i upp till 400 Mbit/s och lagra 4K/60p med 10-bitars 4:2:0 på minneskortet eller 4K/60p 10-bitars 4:2:2 till en extern inspelare via HDMI. Detta är faktiskt en big deal eftersom det ger professionella fotografer den kvalitet de behöver. Med tidkod, F-Log för neutrala videofiler och val av flera format (H-264/MPEG-4 AVC, H.265/HEVC), zebraränder, volym- och exponeringskontroll – för att bara nämna en del av allt – får man full kontroll över inspelningen.

Videoströmmen i 4K-video har måttlig beskärning med en faktor 1,18 och på lägre framerate (fps) kan man lagra video från en översamplad signal med Long GOP- eller ALL-I-komprimering – i 100, 200 eller upp till 400 Mbit/s. Då kommer de snabbaste SD-korten till sin rätt.

Hybrid-autofokus

Kamerans nyutvecklade autofokusalgoritm fungerar nästan felfritt. X-T3 har en oerhört välfungerande ögonfokus där fokus följer det närmaste ögat i motivet. Det är bland annat viktig för porträtt, och fokusspårningen är också tydligt förbättrad.

Det märks på action och rörliga föremål som cyklister och bilar. De många fasfokuspunkterna täcker nästan hela bildytan och låste fokus perfekt nio av gånger av tio. De gånger autofokusen missade så berodde det på att bilen rörde sig för fort rakt mot kameran. Inte illa alls, och faktiskt fullt i klass med de bästa systemkamerorna vi har testat med actionbilder.

Fotografen kan gå in i menyn och välja mellan fem lägen för fokusspårning, samt ett som kan anpassas av fotografen själv.

Bildkvalitet

Man behöver aldrig oroa sig för bildkvaliteten med en Fuji-kamera, och den har aldrig varit högre än här. Utom i Fujifilm GFX50S.

Fujifilm är särskilt bra på JPEG-konvertering och X-T3 är inget undantag. Vackert mättade färger, mjuka hudtoner samt Fujifilms inbyggda filmsimuleringar gör det till ett sant nöje att titta på bilderna. Bland fullformatkamerorna är det bara Nikon D850, Sony a7r III och Leica SL som ligger på samma nivå.

Med de många filmsimuleringarna – svartvit Acros, Monochrome, Eterna, Pro Neg Hi/Std, Astia, Velvia och Provia – kan man återskapa de älskade och välkända filmuttrycken från den analoga filmen. Mina favoriter är Eternas cineastiska uttryck med mjukare toner och Acros svartvita profiler.

Kamerans ISO-område börjar vid ISO 160, men kan ställas in så lågt som 80 och så högt som 51200. Det är i mesta laget om man är allergisk mot bildbrus. Som i stort sett inte finns under ISO 6400, sedan dyker synligt kornbrus upp i råfilerna, i något lägre grad i JPEG-filerna. Tack vare bildprocessorns finkänsliga brusreducering.

Från ISO 12800 är bruset synligt, men inte nödvändigtvis så mycket att det förstör. Jag skulle dock ändå sätta gränsen vid ISO 6400.

Med de tre objektiven jag hade till mitt förfogande – XF 18-55mm, 16mm F1.4 och det skarpa 90mm f2 – hittade jag ingen anledning att klaga på bildkvaliteten. X-T3 är fullt i klass med de bästa fullformatkamerorna på alla viktiga parametrar.

Slutsats

Fujifilm X-T3 är klassens solklart bästa allroundkamera. Det är blixtsnabb, en dröm att använda, och bildkvaliteten tillhör definitivt i toppklassen. Somliga har säkert åsikter om den måttliga batteritiden och beskärningen av 4K-video, och andra kommer inte att gilla de små knapparna och vill ha ett större handgrepp. Det finns alltid något att anmärka på, men det ändrar inte på det faktum att detta är ett av de bästa köpen för både proffs och entusiastiska amatörfotografer. Vädertätningen, den stora sökaren, den praktiska pekskärmen och inte minst det fina utbudet av objektiv är bara några av anledningarna till att man ska välja Fujifilm X-T3.

picture2 picture3 picture4 picture5 picture6
<
>
Den vinklingsbara pekskärmen och den fantastiska sökaren är bättre än i Sony a7 III. Foto: Fujifilm og Lasse Svendsen
Karakter
Fujifilm X-T3

Ljud & Bild tycker

Enastående skärpa, vackra färger, knivskarp 4K-video och blixtsnabb autofokus och bildhastighet. Hastigheten är en utmaning för buffertminnet, sökaren blir svart mellan bilderna i serier och handgreppet hade kunnat vara större.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Ljud & Bild
Rulla till toppen