Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Fujifilm Fujinon GF 35-70mm f4.5-5.6 WR

Praktisk och behändig 35–70 mm

Fujis lilla zoom är så billig och bra att det inte är något att fundera på.

Av / 2021-11-22 - 09:00
Fujifilm Fujinon GF 35-70mm f4.5-5.6 WR
Lasse Svendsen

Om man funderar på att köpa Fujifilms nya mellanformatkamera, GFX 50S II, bör man definitivt köpa kitet med GF 35-70mm f4.5-5.6 WR. Då sparar man pengar och får en finfin zoom som är väldigt behändig att ha med sig.

Den kan också köpas separat och användas på vilken mellanformatkamera som helst i Fujifilms GF-serie.

Brännvidden 35–70 mm motsvarar 28–55 mm i 35-format, vilket gör att Fuji-zoomen är en relativt kort normalzoom med bara 2x zoom. Men den täcker ett ofta använt område för många fotografer och det praktiska formatet passar perfekt på GFX 50S II och den ännu mindre GFX 50R.

Zoomen har ingen bländarring, vilket åtminstone undertecknad saknade – någonting måste man offra för att få optiken så kort – men den har en väldigt kompakt, vädertätad konstruktion, där man drar ihop objektivet till bara 7,4 cm när man vrider zoomringen förbi 35 mm till det vita märket till höger.

Sedan är det bara att vrida tillbaka den för att expandera objektivet, som är redo att användas.

Fujifilm Fujinon GF 30-70mm low Fujifilm Fujinon GF 30-70mm high
<
>
Med zoomringen i olåst läge. Foto: Lasse Svendsen

Zoomringen och fokusringen är snyggt viktade, och jag undrar varför Fujifilm inte lyckas med samma sak i XF-objektiven. Fokusringen kan ställas in att följa rotationshastigheten eller en mer linjär manuell fokus oberoende av hastighet. Det sistnämnda är praktiskt när man filmar, faktiskt.

Den optiska konstruktionen består av elva linselement i nio grupper, ett av dem är asfäriskt och två är så kallade ED-element (Extra low-Dispersion). Det sitter nio rundade bländarlameller på insidan.

Autofokus

På GFX 50S II fokuserar zoomen tillräckligt snabbt, nästan ljudlöst (0,13 s på GFX 100S enligt Fujifilm), men den passar inte superbra för fokusspårning av typen man behöver till sport. Fast så är inte någon GFX-modell en renodlad sportkamera heller. Det finns bara måttlig fokusandning, så man kan tryggt använda manuell fokus eller pull-fokus när man filmar utan att det stör.

Ett kompakt och kompetent mellanformat-kit. Foto: Lasse Svendsen

Skärpa

Eftersom 2x zoom knappast kan kallas extremt på något sätt är det är lättare att korrigera optiska prestanda än om detta vore en 5x zoom från vidvinkel till tele. Det syns på den optiska kvaliteten, där skärpan är jämnt hög vid alla brännvidder, även vid full bländare. Ta till exempel 35 mm och bländare 4,5. Där är skärpan jämnt bra, men bländar man till f5,6 kan man se att skärpan förbättras även i hörnen. Det är mellan f5,6 och f11 som skärpan är som bäst och jämnast, och det upprepas vid 45 och 70 mm. Vid 70 mm finns dock en antydan till diffraktion över f16, men återigen tyder allt på ett ytterst välkorrigerat zoomobjektiv.

BBara 74 mm utan motljusskyddet som ingår. Foto: Lasse Svendsen

Vinjettering och kromatisk aberration

Det är måttlig distorsion på 35 mm, och synlig vinjettering vid f4,5, men knappast någon kromatisk aberration alls. På vissa brännvidder. Från 45 mm försvinner distorsionen och vinjettering är försumbar. Ströljus visade sig inte heller vara något problem, vilket sällan är fallet vid så måttlig vidvinkel.

Bokeh

Om man är ute efter smalast möjliga skärpedjup är detta inte ett idealiskt objektiv till en Fujifilm GFX-kamera. Ljusstyrkan är alldeles för måttlig för det, men trots detta är det fullt möjligt att få en fullt användbar bokeh-effekt. Bilderna ser helt utmärkta ut och om bakgrunden är tillräckligt långt bort kan man få fina porträtt vid 70 mm med mjuka, suddiga bakgrunder.

GF 35-70mm sett framifrån på GFX 50S II. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Dubbelt så dyra GF 32-64mm f4 täcker ungefär samma område och har bländarring, samma maximala bländare vid alla brännvidder samt en snabbare fokusmotor. Jämfört med GF 35-70mm finns det en del, men inte så mycket som man skulle kunna tro, att vinna på optiska prestanda. För många fotografer verkar därför GF 35-70mm som ett mycket bättre köp. Det är ett zoomobjektiv man kan använda till det mesta, från landskap till porträtt, och är så kompakt och lätt att det går utmärkt att ta med på resor. För fotografer som ändå ska köpa en GFX 50S II är det bara dumt att köpa kameran utan fina GF 35-70mm. Då kostar nämligen zoomen halva priset.

Köper du GFX 50S II är det smart att ta kit-zoomen också. Foto: Lasse Svendsen
Läs också Magisk bildkvalitet Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Karakter
Fujifilm Fujinon GF 35-70mm f4.5-5.6 WR
Premium

Ljud & Bild tycker

Kompakt, lätt, vädertätad och praktisk zoom. Ytterst välkorrigerad optik. Användbar närgräns. Måttlig ljusstyrka. Ingen bländarring.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Rulla till toppen