annonse
annonse
annonse

test: Fujifilm GFX 50R

Fujifilm GFX 50R
Fujifilm GFX 50R

Proffsens drömkamera

Om bildkvaliteten är viktigast är det omöjligt att bortse från Fujifilm GFX 50R.

Snudd på perfekt bildkvalitet, stor sökare, bra ergonomi med väderskydd, pekskärm och relativt kompakta mått.
Låg bildhastighet, trög fokusspårning, bara 1080 HD-video.
annonse

På tiden när film var det som fångade upp ljuset i kameror var mellanformatkameror svindyra och exotiska. Då var det småbildsformat som gällde för de flesta. I dag kallas det fullformat, men det är fortfarande bara mellanformat.

Begreppsförvirringen som enkelt uppstår kan förklaras av att den digitala tidsåldern har lett till flera nya format på marknaden, utan att vanligt folk egentligen inte är medvetna om skillnaderna.

Det är inte så viktigt för stora delar av marknaden, som ändå inte är målgruppen för en mellanformatkamera. Det är däremot proffsen, entusiasterna och fotograferna som är på jakt efter något som en vanlig systemkamera inte klarar av

Mellanformatkameror passar inte bara för studiofotografering. Kameror som denna går utmärkt att ha med sig on location och använda till allt från mode och porträtt till arkitektur och inredning – och naturligtvis landskapsfoto.

I den här klassen hittar man kameror som Leica S2, Pentax 645D, Hasselblad, Mamiya och Phase One, som alla har bildsensorer i mellanformat. Detsamma gäller för Fujifilm GFX 50R, som bygger på en av de bästa kamerorna vi har testat de senaste två åren.

Fujifilm GFX 50R är precis som GFX 50S från 2017 en mellanformatkamera med en 44 x 33 mm stor bildsensor och 51 megapixlar.

Bildsensorn är mycket större än i jämförbara fullformatkameror som Sony a7r III, Canon EOS 5DsR och Nikon Z7. Som alla har 24 x 36 mm-bildsensorer med jämförbar upplösning kring 50 Mp.

Kompakt

Fuji-kameran är en billigare och mer kompakt version av GFX 50S, men rent tekniskt är de i princip identiska. Samma CMOS-bildchip med Bayer-mönster, samma processor och samma funktioner finns i GFX 50R. Utom löstagbar sökare. Här är OLED-sökaren integrerad i det vädertätade kamerahuset.

Sökaren har 0,77x förstoring, visar hela bildytan och har en upplösning på 3,7 Mp. Bildhastigheten är densamma, 3 bilder/s, och det finns en vridbar pekskärm med en styrpinne bredvid. För att flytta på fokuspunkter. Med andra ord: samma tekniska utgångspunkt som i den större och dyrare GFX 50S. Fast inpackat i ett mindre, lättare och behändigare kamerahus som är smidigare att använda handhållet och som för alla praktiska ändamål ger exakt samma extrema bildkvalitet.

Fujifilm och andra som bygger mellanformatkameror hävdar att stora bildytor fångar upp mer ljus, ger bättre kontroll över skärpedjup, bättre detaljering och bättre bilddynamik. Det är en sanning med modifikation, för kameror som de ovan nämnda kan mer än utmana mellanformatet när det gäller bildkvalitet. På samma gång har de fördelen av mer kompakta mått, 4K-video och högre bildhastighet. För att bara nämna något.

Användning

Den vridbara pekskärmen kan vinklas men inte vridas åt alla fyra håll som i GFX 50S. GFX 50R kan inte heller användas med vertikalgreppet som har plats för extra batteri, och utan löstagbar sökare finns det ingen tilt-adapter som gör det möjligt att vinkla sökaren 45 eller 90 grader. Kameran saknar också fyrvägsknapparna på baksidan och har inga anslutningar för hörlurar och mikrofonanslutningar. Men den har Bluetooth-anslutning för mobiltelefonen samt wifi.

Annars är som sagt det mesta likadant. Som två minneskortplatser med stöd för SDXC-kort med UHS-II-klassificering.

Det finns gott om utrymme för händerna på kameran, som har ett generöst handgrepp där fingrarna lätt når de närmaste knapparna. Det finns ingen statusskärm men slutartid och exponeringskompensation går att läsa tydligt på toppen.

Flera av knapparna – sammanlagt 10 stycken –, till exempel den på framsidan, kan programmeras som man vill och utöver en praktisk inställningsratt runt utlösarknappen har kameran en tryckkänslig inställningsratt på baksidan.

Fujifilms Q-knapp finns naturligtvis på plats och når 16 av de vanligaste inställningsalternativen direkt. Kameran har inbyggd råfilskonvertering och det går att välja automatisk ISO-inställning.

Även om GFX 50R är mindre än GFX 50S så den fortfarande stor. Den är märkbart större än Fujifilm X-T3, och även Canon EOS 5DSr, men ändå smidig att använda. Den reagerar snabbt på kommandon med knappar och rattar, till och med pekskärmen fungerar felfritt.

Men bildhastigheten på 3 bilder/s passar knappast för action. Detsamma kan sägas om den kontrastbaserade autofokusen, som släpar efter både hastigheten och precisionen i de två ovan nämnda kamerorna. Fokusspårningen är inte heller något att skryta om. Den trevar lite i dåligt ljus men fungerar fint i bra ljus där den är snabb och exakt.

Elektronisk slutare

Precis som GFX 50S har den här kameran både mekanisk centralslutare upp till 1/4 000 och elektronisk slutare upp till 1/16 000.

Videokvaliteten är direkt jämförbar med GFX 50S, och för fotografer som är intresserade av videokvaliteten i en mellanformatkamera, så kan det vara bra att veta att videokvaliteten i 1080p definitivt håller måttet. Men duger knappast till stora videoproduktioner.

Åtta objektiv

Sedan lanseringen 2017 har en GF 250mm f4 med optisk bildstabilisator sett dagens ljus. Objektivparken bestod sedan tidigare av en 63mm f2.8, som motsvarar en normal 50 mm på en fullformatkamera, en 120mm makro f4 som motsvarar 95 mm samt en 23mm F4 R LM WR som motsvarar 18 mm vidvinkel. Dessa gäller utöver de tre vi testade GFX 50R med:

Den relativt kompakta 32-64mm f4 zoom, som motsvarar 25 mm vidvinkel till normalbrännvidd på 51 mm, en 45mm F2.8R WR som motsvarar 36 mm samt porträttobjektivet 110mm F2 R LM WR. Som motsvarar 87 mm.

Med samma tekniska innanmäte kommer det inte som någon större överraskning att bildkvaliteten är lika fantastisk som i GFX 50S.

Samma extrema bildkvalitet

Bildfilerna är helt enkelt fantastiska, men inte utan mindre problem. Med den skarpa 110 mm porträtt-telen tar kameran bilder med en detaljskärpa som tål att synas med lupp. Modefotografer bör kanske vara medvetna om att bildsensorn med Bayer-mönster inte har något lågpassfilter. I vissa fall kan det skapa lite moiré-mönster i kläder med rutor eller tweed.

De tre Fujinon-objektiven som jag använde passar kameran väl, och den relativt kompakta 45-millimetaren fungerade verkligen bra. Trots lite vinjettering vid f2,8 får landskaps- och gatubilder ett speciellt uttryck med så bra optik.

I väntan på mer kompakta GF50mm f3.5, är detta det bästa valet för allround-, rese-, reportage- och gatufoto.

Jämfört med Sony a7r III och Nikon Z7 är det inte lätt att se skillnad i skärpa, men eftersom den större bildsensorn ger ett lite annat skärpedjup med Fujinon-objektiven – till exempel 120 och 110 mm med öppen bländare, skapas ett annorlunda uttryck i exempelvis porträtt.

Färgåtergivningen och bilddynamiken tillhör tätskiktet och kameran har god kontroll över bildstörningar. På det här området är GFX 50R fullt i klass med, om inte lite bättre än, Sony a7r III och Nikon D850.

Man ska bara vara medveten om att färgdjupet avtar med brusnivån. Från ISO 6400 blir det gradvis synligt, men det gäller främst JPEG-filerna.

Kameran har Fujis utmärkta filtereffekter, bland annat Fujifilms klassiska filmprofiler som Provia, Astia, Velvia, den svartvita profilen Acros med och utan färgfilter, samt Classic Chrome. Som ger ett mer rustikt uttryck med måttliga färger och dämpad kontrast. Pro Neg. standard och hög bör också nämnas: svartvitt för mjuka graderingar i exempelvis porträtt, den senare med lite mer kontrast.

Slutsats

Fujifilm GFX 50R saknar nyare systemkamerors videoegenskaper. Den är inte heller särskilt snabb, och även om den är kompakt och billig för att vara mellanformat så är den fortfarande stor och dyr. Men bildkvaliteten är fullt i klass med det bästa vi har sett, och mer än så. För fotografer som främst är intresserade av detta är Fuji-kameran optimal. Professionella fotografer och entusiaster får sina drömmar uppfyllda här – av en kamera som för många av dem är ett bättre köp än GFX 50S.

picture2 picture3 picture4 picture5
<
>
Från den här vinkeln ser GFX 50S ut som vilken kamera som helst. Foto: Lasse Svendsen

På tiden när film var det som fångade upp ljuset i kameror var mellanformatkameror svindyra och exotiska. Då var det småbildsformat som gällde för de flesta. I dag kallas det fullformat, men det är fortfarande bara mellanformat. Begreppsförvirringen som enkelt uppstår kan förklaras av att den digitala tidsåldern har lett till flera nya format på marknaden, utan att vanligt folk egentligen inte är medvetna om skillnaderna. Det är inte så viktigt för stora delar av marknaden, som ändå inte är målgruppen för en mellanformatkamera. Det är däremot proffsen, entusiasterna och fotograferna som är på jakt efter något som en vanlig systemkamera inte klarar av Mellanformatkameror passar inte bara för studiofotografering. Kameror som denna går utmärkt att ha med sig on location och använda till allt från mode och porträtt till arkitektur och inredning – och naturligtvis landskapsfoto. I den här klassen hittar man kameror som Leica S2, Pentax 645D, Hasselblad, Mamiya och Phase One, som alla har bildsensorer i mellanformat. Detsamma gäller för Fujifilm GFX 50R, som bygger på en av de bästa kamerorna vi har testat de senaste två åren. Fujifilm GFX 50R är precis som GFX 50S från 2017 en mellanformatkamera med en 44 x 33 mm stor bildsensor och 51 megapixlar. Bildsensorn är mycket större än i jämförbara fullformatkameror som Sony a7r III, Canon EOS 5DsR och Nikon Z7. Som alla har 24 x 36 mm-bildsensorer med jämförbar upplösning kring 50 Mp.

Kompakt

Fuji-kameran är en billigare och mer kompakt version av GFX 50S, men rent tekniskt är de i princip identiska. Samma CMOS-bildchip med Bayer-mönster, samma processor och samma funktioner finns i GFX 50R. Utom löstagbar sökare. Här är OLED-sökaren integrerad i det vädertätade kamerahuset. Sökaren har 0,77x förstoring, visar hela bildytan och har en upplösning på 3,7 Mp. Bildhastigheten är densamma, 3 bilder/s, och det finns en vridbar pekskärm med en styrpinne bredvid. För att flytta på fokuspunkter. Med andra ord: samma tekniska utgångspunkt som i den större och dyrare GFX 50S. Fast inpackat i ett mindre, lättare och behändigare kamerahus som är smidigare att använda handhållet och som för alla praktiska ändamål ger exakt samma extrema bildkvalitet. Fujifilm och andra som bygger mellanformatkameror hävdar att stora bildytor fångar upp mer ljus, ger bättre kontroll över skärpedjup, bättre detaljering och bättre bilddynamik. Det är en sanning med modifikation, för kameror som de ovan nämnda kan mer än utmana mellanformatet när det gäller bildkvalitet. På samma gång har de fördelen av mer kompakta mått, 4K-video och högre bildhastighet. För att bara nämna något.

Användning

Den vridbara pekskärmen kan vinklas men inte vridas åt alla fyra håll som i GFX 50S. GFX 50R kan inte heller användas med vertikalgreppet som har plats för extra batteri, och utan löstagbar sökare finns det ingen tilt-adapter som gör det möjligt att vinkla sökaren 45 eller 90 grader. Kameran saknar också fyrvägsknapparna på baksidan och har inga anslutningar för hörlurar och mikrofonanslutningar. Men den har Bluetooth-anslutning för mobiltelefonen samt wifi. Annars är som sagt det mesta likadant. Som två minneskortplatser med stöd för SDXC-kort med UHS-II-klassificering. Det finns gott om utrymme för händerna på kameran, som har ett generöst handgrepp där fingrarna lätt når de närmaste knapparna. Det finns ingen statusskärm men slutartid och exponeringskompensation går att läsa tydligt på toppen. Flera av knapparna – sammanlagt 10 stycken –, till exempel den på framsidan, kan programmeras som man vill och utöver en praktisk inställningsratt runt utlösarknappen har kameran en tryckkänslig inställningsratt på baksidan. Fujifilms Q-knapp finns naturligtvis på plats och når 16 av de vanligaste inställningsalternativen direkt. Kameran har inbyggd råfilskonvertering och det går att välja automatisk ISO-inställning. Även om GFX 50R är mindre än GFX 50S så den fortfarande stor. Den är märkbart större än Fujifilm X-T3, och även Canon EOS 5DSr, men ändå smidig att använda. Den reagerar snabbt på kommandon med knappar och rattar, till och med pekskärmen fungerar felfritt. Men bildhastigheten på 3 bilder/s passar knappast för action. Detsamma kan sägas om den kontrastbaserade autofokusen, som släpar efter både hastigheten och precisionen i de två ovan nämnda kamerorna. Fokusspårningen är inte heller något att skryta om. Den trevar lite i dåligt ljus men fungerar fint i bra ljus där den är snabb och exakt.

Elektronisk slutare

Precis som GFX 50S har den här kameran både mekanisk centralslutare upp till 1/4 000 och elektronisk slutare upp till 1/16 000. Videokvaliteten är direkt jämförbar med GFX 50S, och för fotografer som är intresserade av videokvaliteten i en mellanformatkamera, så kan det vara bra att veta att videokvaliteten i 1080p definitivt håller måttet. Men duger knappast till stora videoproduktioner.

Åtta objektiv

Sedan lanseringen 2017 har en GF 250mm f4 med optisk bildstabilisator sett dagens ljus. Objektivparken bestod sedan tidigare av en 63mm f2.8, som motsvarar en normal 50 mm på en fullformatkamera, en 120mm makro f4 som motsvarar 95 mm samt en 23mm F4 R LM WR som motsvarar 18 mm vidvinkel. Dessa gäller utöver de tre vi testade GFX 50R med: Den relativt kompakta 32-64mm f4 zoom, som motsvarar 25 mm vidvinkel till normalbrännvidd på 51 mm, en 45mm F2.8R WR som motsvarar 36 mm samt porträttobjektivet 110mm F2 R LM WR. Som motsvarar 87 mm. Med samma tekniska innanmäte kommer det inte som någon större överraskning att bildkvaliteten är lika fantastisk som i GFX 50S.

Samma extrema bildkvalitet

Bildfilerna är helt enkelt fantastiska, men inte utan mindre problem. Med den skarpa 110 mm porträtt-telen tar kameran bilder med en detaljskärpa som tål att synas med lupp. Modefotografer bör kanske vara medvetna om att bildsensorn med Bayer-mönster inte har något lågpassfilter. I vissa fall kan det skapa lite moiré-mönster i kläder med rutor eller tweed. De tre Fujinon-objektiven som jag använde passar kameran väl, och den relativt kompakta 45-millimetaren fungerade verkligen bra. Trots lite vinjettering vid f2,8 får landskaps- och gatubilder ett speciellt uttryck med så bra optik. I väntan på mer kompakta GF50mm f3.5, är detta det bästa valet för allround-, rese-, reportage- och gatufoto. Jämfört med Sony a7r III och Nikon Z7 är det inte lätt att se skillnad i skärpa, men eftersom den större bildsensorn ger ett lite annat skärpedjup med Fujinon-objektiven – till exempel 120 och 110 mm med öppen bländare, skapas ett annorlunda uttryck i exempelvis porträtt. Färgåtergivningen och bilddynamiken tillhör tätskiktet och kameran har god kontroll över bildstörningar. På det här området är GFX 50R fullt i klass med, om inte lite bättre än, Sony a7r III och Nikon D850. Man ska bara vara medveten om att färgdjupet avtar med brusnivån. Från ISO 6400 blir det gradvis synligt, men det gäller främst JPEG-filerna. Kameran har Fujis utmärkta filtereffekter, bland annat Fujifilms klassiska filmprofiler som Provia, Astia, Velvia, den svartvita profilen Acros med och utan färgfilter, samt Classic Chrome. Som ger ett mer rustikt uttryck med måttliga färger och dämpad kontrast. Pro Neg. standard och hög bör också nämnas: svartvitt för mjuka graderingar i exempelvis porträtt, den senare med lite mer kontrast.

Slutsats

Fujifilm GFX 50R saknar nyare systemkamerors videoegenskaper. Den är inte heller särskilt snabb, och även om den är kompakt och billig för att vara mellanformat så är den fortfarande stor och dyr. Men bildkvaliteten är fullt i klass med det bästa vi har sett, och mer än så. För fotografer som främst är intresserade av detta är Fuji-kameran optimal. Professionella fotografer och entusiaster får sina drömmar uppfyllda här – av en kamera som för många av dem är ett bättre köp än GFX 50S. [gallery ids="89234,89235,89236,89237"]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Fujifilm GFX 50R
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Typ: 51 Mp mellanformatkamera med 44 x 33 mm bildsensor
 • Optik: Fujinon G
 • Skärm: 8 cm LCD med 2,36 Mp
 • Sökare: 3,69 Mp OLED (0,77x)
 • Seriefoto: 3 bilder/s
 • Video: 1080/30p
 • Anslutningar: Blixtsynk, fjärrkontroll, USB, HDMI
 • Trådlöst: Bluetooth, wifi
 • Lagring: 2 SD-kortplatser med UHS-II
 • Batteritid: 400 bilder (CIPA)
 • Funktioner: Vridbar pekskärm, ISO 102400, styrpinne, 1/16 000s, 117 fokuspunkter, styrpinne, vädertätning
 • Webb: fujifilm.se
Fujifilm GFX 50R produktside
Pris: 46000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.