Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: DJI Mini 3 Pro

Lika avancerad som de stora

DJI:s minsta kameradrönare är så liten att den kan flyga var som helst – och är ändå tillräckligt avancerad för att ge ett proffsigt resultat.

Av / 2022-07-10 - 12:00
DJI Mini 3 Pro
John Hvidlykke

Kameradrönare är inte längre bara något som är reserverat för professionella fotografer. De allra minsta drönarna kan flygas utan att man behöver ta ett officiellt flygcertifikat – och så billiga att de flesta har råd att bli hobbypiloter.

DJI Mini 3 Pro är den mest avancerade minidrönaren hittills från kinesiska DJI. Och även om den är så liten att den får plats i en jackficka har den funktioner som hittills varit reserverade för större, semiprofessionella drönare.

DJI Mini 3 Pro väger bara 249 gram, vilket gör att den lägger sig under den magiska gränsen på 250 gram, så att det inte krävs något drönarkörkort för att få flyga. Och drönaren får dessutom användas nästan var som helst. Även i städer.

DJI Mini 3 Pro 12
DJI Mini 3 Pro er en drone i lommestørrelse. (Foto: DJI)

Ny gimbal kan filma lodrätt

Den tredje generationen av DJI Mini liknar sina föregångare. Den mest synliga skillnaden är gimbalen som 4K-kameran är upphängd i. Den kan luta kameran upp till 90 grader nedåt och 60 grader uppåt i förhållande till flygriktningen. Kameravinkeln kan styras steglöst från fjärrkontrollen. Man kan alltså filma rakt ner mot marken och sedan panorera upp till vågrätt. Skulle man av någon anledning få lust att filma i stående format kan kameran även lutas 90 grader. Det är fortfarande en dålig idé – men man förlorar inte kameraupplösning.

Precis som DJI Mini 2 är videoupplösningen 4K (3840 x 2160 pixlar), men den maximala bildhastigheten har höjts till 60 bilder per sekund. Kameran kan även ta stillbilder i upp till 48 Mp-upplösning (till skillnad från föregångarens 12 Mp).

Drönaren går att köpa i två versioner. Ett grundpaket med enbart drönaren, som då styrs med mobilen, och en version med separat fjärrkontroll som heter DJI RC och har 5,5-tums pekskärm och två joysticks. Vi testade versionen med fjärrkontroll.

DJI RC
Drönaren kan styras med mobilen eller med en särskild fjärrkontroll – som är en bra investering. (Foto: DJI)

Kollisionssäker – nästan

DJI Mini 3 Pro har uppgraderat intelligensen med automatiskt kollisionsskydd under normal flygning (i det snabba Sportläget är skyddet bortkopplat). Det är en stor fördel när drönaren ska flygas i tättbebyggd omgivning – eller är i händerna på otränade piloter.

Man kan flyga väldigt nära människor (kom ihåg att fråga dem först!) eller styra rakt mot ett träd. Drönaren stannar automatiskt cirka en halvmeter bort och står stilla i luften tills hindret flyttar på sig eller drönaren styrs runt det.

Drönaren är utrustad med sensorer hela vägen runt, samt på undersidan. Men inte på ovansidan. Vilket jag bekräftade när jag startade drönaren under ett träd – och genast störtade till marken!

Nybörjarvänlig

Trots små nybörjarolyckor är DJI Mini 3 Pro så enkel att styra att även helt otränade piloter som undertecknad kan flyga med den. Och tack vare en skarp, 6-tums färgskärm var det relativt enkelt att följa videoströmmen från drönaren.

Den lilla fickhelikoptern var förvånansvärt lättmanövrerad och svarade tålmodigt på den otränade pilotens kommandon. Tack vare hindersensorerna var flygningen relativt säker. DJI Mini 3 Pro anges ha en räckvidd på upp till 12 kilometer i öppen terräng. I tättbebyggda områden sjunker signalräckvidden till 1,5–3 km enligt DJI. Men eftersom drönarreglerna föreskriver att man måste ha ögonkontakt med drönaren är det en teoretisk fråga, så länge man inte är väldigt långsynt. I praktiken upplevde jag signalförluster på en dryg halvkilometers avstånd.

DJI Mini 3 Pro 3
Eftersom drönaren väger mindre än 250 gram får den flygas i stort sett var som helst, och utan krav på drönarcertifikat. (Foto: DJI)

Actionscener

Men Mini 3 Pro är inte heller gjord för långdistansflygning, utan för att filma från vinklar man inte når från marken. Den är också perfekt för actionfilmning av sport och andra aktiviteter, där man på skärmen kan peka på en person eller ett fordon och sedan be drönaren följa efter.

Flygtiden är begränsad till strax över en halvtimme med ett vanligt batteri och drönaren håller koll på när batterinivån är så låg att den måste återvända hem. Man kan också när som helst kalla hem drönaren med en tryckning på skärmen. När det händer flyger den tillbaka till startpunkten och landar automatiskt. Om den inte stöter på hinder…

Möjligheten att flyga var som helst ger tillgång till nya vinklar och motiv. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

 

Flyg inte i oväder

DJI Mini 3 Pro är perfekt för ”helikopterbilder” en vacker solskensdag. Men den pyttelilla drönaren är inte vädertätad och på grund av den låga vikten är den också lättpåverkad av vinden.

Det fick jag känna på när jag ville göra inspelningar på landet. Efter att ha flugit drönaren ett par hundra meter över skog och åkrar började regnmolnen hopa sig. För att inte riskera något tryckte jag på ”Flyg hem”-knappen. Detta fick drönaren att stiga till en höjd av 100 meter, vilket är den ”säkra” flyghöjden som används när man flyger på autopilot.

Men i stället för att återvända hem greps drönaren av vinden som på 100 meters höjd var starkare än de 15 meter per sekund som drönarens små motorer klarar av. Varpå fjärrkontrollen meddelade att drönaren skulle landa direkt. Någonstans i skogen – där sannolikheten för att hitta den igen skulle vara liten! Jag lyckades vägra landningen och tvingade ner drönaren till en höjd där den kunde styras igen. Och flög sedan tillbaka den manuellt. Men det gav mig respekt för vädret!

Ögat i himlen

DJI Mini 3 Pro kan filma i 4K-upplösning och med 60 bilder per sekund. Vilket räcker gott och väl för alla användningsområden. Vad som är än viktigare är att bilderna under normala ljusförhållanden är skarpa och fria från bildbrus och artefakter. Och när drönaren står stilla i luften är den en stabil och stadig kameraplattform. Faktum är att hastigheten på microSD-kortet och pilotens manövrar med joysticken utgör den största utmaningen för att få stabila bilder.

Även om video är kul så kan kameran ta riktigt bra stillbilder också. Upplösningen är upp till 48 megapixlar. Och även om den inte slår en spegelreflexkamera på optisk kvalitet får man bilder som imponerar tack vare motivet. Det är som att ha ett 25 meter högt kamerastativ!

DJI 0042 DJI 0089 DJI 0091 DJI 0033 DJI 0054 DJI 0057 DJI 0063
<
>
DJI Mini 3 Pro kan ta stillbilder i 48 Mp-kvalitet. Det är som att ha ett kamerastativ 25 meter upp i luften. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Flyg ansvarsfullt

Att drönaren får flyga var som helst enligt Transportstyrelsens regler är inte nödvändigtvis samma sak som att den bör flyga var som helst. Med DJI Mini 3 Pro har man en kamera som kan filma människor där de minst anar det. Den kan med lätthet stå stilla i luften och filma genom ett fönster på 25:e våningen eller filma solbadare i villaträdgårdar. Här gäller det att ha sunt förnuft. Å andra sidan är det ett fantastiskt verktyg för att filma sport (eller live-rollspel!), där deltagarna har gett tillstånd i förväg.

DJI Mini 3 Pro 4
Även om den är liten har DJI Mini 3 Pro funktioner som är jämförbara med de större modellernas. (Foto: DJI)

Slutsats

Även om DJI Mini 3 Pro ser ut som en leksak är fickdrönaren lika avancerad som de flesta drönare som är dubbelt så stora och tunga. Jämfört med föregående generation får man en mycket bättre kamera och intelligenta säkerhetsfunktioner som kanske inte helt garanterar, men åtminstone förbättrar chansen för att även en amatörpilot får hem drönaren välbehållen. Och med video på minneskortet som ser professionell ut. Gimbalen gör det möjligt att göra vertikala panoreringar och att filma rakt ned. Tyvärr har priset stigit till nästan det dubbla, vilket gör att Mini 3 Pro visserligen får vår välförtjänta rekommendation, men får ändå nöja sig med näst högsta betyg.

Karakter
DJI Mini 3 Pro
Premium

Ljud & Bild tycker

Kan ta avancerade bilder. Automatiskt kollisionsskydd. Kan flyga i stort sett överallt. Nästan dubbelt så dyr som sin föregångare. Inget kollisionsskydd uppåt. Inte vattenskyddad.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Ljud & Bild
Rulla till toppen