TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST DJI Mini 2 Fly More Combo

Filma i 4K från luften

Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.

forfatter
Publicerad 2021-02-26 - 09:00
Karakter
DJI Mini 2 Fly More Combo
L&B tycker
Superenkel att flyga med, tack vare smidig styrning och överskådlig app. Mycket hög bild- och videokvalitet. Flyger länge och långt med live-streaming. Fly More Combo-paketet ger mycket kul för pengarna.
Bildbrus i svagt ljus. Kan inte flyga när det regnar eller snöar.
Specifikationer
 • Typ: Kameradrönare
 • Optik: 24 mm f2,8 (83°)
 • Stillbilder: 12 Mp, 1/2,3-tums CMOS
 • Video: 4K/30p, 100 Mbit/s MP4, H.265
 • Räckvidd: Max 10 km
 • Flygtid: Max 31 min
 • Vindstyrka: Max 8,5–10,5 m/s
 • Anslutning: USB-C
 • Lagring: microSD
 • Trådlöst: Wifi 2.4/5.8 GHz
 • Mått/vikt: 138 × 81 × 58/159 × 203 × 56 mm/ 249 g
 • Tillbehör: Tre batterier, laddare, laddkablar, reservpropeller, väska, fjärrkontroll
 • Webb: dji.com
Riktpris: 6 700Pr. 2021-02-26 Produktsida

Den är så liten att den nästan går ner i fickan, ändå är den tillräckligt stark för att flyga flera kilometer bort och filma allt i 4K-upplösning.

Mini 2 är DJI:s minsta och lättaste drönare, som lägger sig strax under den magiska gränsen på 250 gram – med ett ynka gram – och är så lätt att sköta att alla kan få fina bilder och inspelningar med den.

Sedan vi testade den första versionen av Mini har DJI uppgraderat kameran, från ”bara” 2,7K-upplösning till 4K i 30, 25 eller 24p. Dataströmmen har ökat från 40 till 100 Mbit/s och flygräckvidden är mycket bättre än tidigare.

Foto: Lasse Svendsen

Den är fortfarande väldigt enkel att flyga med, och eftersom vikten ligger under gränsen på 250 gram ställs inte samma krav på pilotutbildning som för större drönare.

EU-länderna har tagit fram nya regler för drönare som började gälla i januari 2021. Som drönarpilot är man skyldig att sätta sig in i de fullständiga reglerna, men i korthet är de viktigaste punkterna följande:

Säkerhetsregler

 • Ha alltid ögonkontakt med drönaren
 • Flyg inte över sportevenemang, konserter, militära områden
 • Flyg inte över olycksplatser
 • Flyg inte högre än 120 m
 • Flyg inte närmare flygplatser än fem km
 • Håll säkerhetsavståndet på 150 meter från människor och byggnader
 • Var uppmärksam på människors integritet
 • Du måste också ha ansvarsförsäkring
 • Följ gällande säkerhetsavstånd
 • Alla flygningar måste göras på ett hänsynsfullt sätt

Längre räckvidd och bättre kamera

Den förbättrade Mini 2 kan vara längre i luften och flyga längre bort, och tål mer vind än den tidigare versionen. Den finns i två versioner: Mini 2 med laddare, batteri och styrenhet. Och som Fly More Combo, där det ingår en större laddare, tre batterier, kablar och reservpropeller, och allt får plats i en liten axelremsväska.

Fly More Combo innehåller bland annat två extra batterier. (Foto: Lasse Svendsen)

Flygtiden har bara ökat med en minut, till max 31 minuter, men Mini 2 tål mer vind – upp till 10,5 sekundmeter – och kan flyga upp till 10 km bort.

Fly More Combo-paketet har en laddare med plats för alla tre batterierna. (Foto: Lasse Svendsen)

Rent optiskt är kameran densamma och har 24 mm vidvinkel som kan ta stillbilder i 12 Mp med en 1/2,3-tums CMOS-bildsensor. Fast alltså uppgraderat med 4K-video. Om man behöver det finns även 4x (digital) zoom lätt åtkomlig i DJI-appen.

Fjärrkontrollen tillsammans med Fly-appen på mobilen. (Foto: Lasse Svendsen)

Live-strömning

Man kan strömma video från flera kilometer bort med OcuSync 2.0 och stillbilder lagras på microSD-kort i själva drönaren eller i mobilen – och kan delas på sociala medier – som man kopplar till fjärrkontrollen som ingår. Då har man alla inställningar i menyn i DJI Fly-appen, och det är där man hittar de grundläggande inställningarna för stillbilder och video.

I likhet med DJI Mavic Air 2 är drönaren lätt att styra och väldigt smidig att manövrera. Den har inte objektsensorerna som gör att Mavic Air 2 automatiskt stannar i luften framför hinder, så man måste flyga lite försiktigare. Men den har automatisk start och landning.

Sensorer på undersidan registrerar marken före landning. (Foto: Lasse Svendsen)

När fjärrkontrollen och mobilen är hopkopplade och påslagna sätter man på drönaren och går igenom checklistan man har lärt sig på Transportstyrelsens hemsida. Sedan är man redo att aktivera take off i appen, som skickar upp drönaren i luften där den väntar på att piloten ska ta kontroll över flygningen.

När man har flugit färdigt trycker man bara på return to home-knappen (RTH) på fjärrkontrollen, så åker drönaren raka vägen tillbaka startpositionen. Det gör den även när batteriet börjar ta slut.

USB-port, minneskort och batteri. (Foto: Lasse Svendsen)

DJI är bra på flyglägen, sådana har Mini 2 också. Drone, Helix, Rocket, Circle och Boomerang, som gör exakt vad namnet antyder. Den har även ett panoramaläge – och ett som heter Sphere – som kan göra spektakulära landskapspanoraman.

Mini 2 har inte de följningslägen som Mavic Air 2 har, men däremot något som heter Fly Spots. De fungerar så att man väljer en rutt i Fly-appen, sedan åker drönaren iväg och följer den.

Fjärrkontrollen som man styr drönaren med har en utlösarknapp och start och stopp av video. Man styr även kamerans vinkel med ett ratt längst fram på kontrollen.

Bild- och videokvalitet

Brännvidden är alltså densamma som kameran på Mavic Air 2 har: 24 mm f2,8, men 4x digital zoom ger en telebrännvidd som motsvarar 96 mm. Kameran hänger i en treaxlig gimbal, som stabiliserar kameran när man filmar och det är sällan man ser att vind eller vibrationer påverkar inspelningen.

Uppgraderad kamera med 4K-video. (Foto: Lasse Svendsen)

I stillbilder som tas i dagsljus är kvaliteten faktiskt riktigt hög. 12 Mp är inte kolossalt mycket, landskapsfotografer som försörjer sig på sina bilder väljer förmodligen en drönare med en ännu bättre kamera. Men även med 12 Mp på en relativt liten bildsensor (1/2,3 tum) är stillbilderna väldigt skarpa och har bra detaljskärpa.

Med en vikt på mindre än 250 gram gäller andra regler än för tyngre drönare – men du måste fortfarande ha utbildning. (Foto: Lasse Svendsen)

Som förväntat har kameran lite svårt för högdagrar i starkt solljus, så man bör hellre lagra bilderna som råfiler och justera dem under efterbehandlingen. Så små bildsensorer är känsliga för bildbrus i svagt ljus, så är det här också, men man märker det bara i bilder som är tagna i mycket svagt ljus. Rådet är återigen att välja råfiler, som ger mycket bättre kontroll över bildbrus under efterbehandlingen av bilderna än om kameran ska göra brusreducering i JPEG-bilder.

Det är videokvaliteten som är det stora framsteget jämfört med den förra versionen av Mini-drönaren. Dynamikomfånget och detaljskärpan är synligt högre. Väldigt bra. Vi hade föredragit att kunna spela in 4K i HEVC-format (H.265) för att få ännu bättre dynamik, men man kan inte få allt här i världen.

Det silvergrå hjulet tiltar kameran på drönaren. (Foto: Lasse Svendsen)

Slutsats

DJI Mini 2 är kameradrönaren för vem som helst som älskar fotografering men vill ta bilderna till nya höjder. Den är väldigt enkel att flyga med och bildkvaliteten är mycket hög, men det är 4K-video som verkligen får oss att spärra upp ögonen. För ungefär halva priset av en Mavic Air 2 får man samma flygegenskaper, som alla kan behärska, och nästan samma bild- och videokvalitet. Vi rekommenderar att välja Mini 2 i Fly More Combo-paketet, eftersom det innehåller två extra batterier och ännu fler tillbehör som alltihop får plats i en liten axelremsväska.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Tamron lanserar en extrem zoom för Fujifilm X-kameror Blir billigare än Fujifilms motsvarande zoom.
Leica lanserar Q2 i samarbete med Seal Specialutgåva i begränsad upplaga.
Se vad du kan göra med din hårddisk Ny firmware med stöd för inspelning på SSD
Panasonic släpper ljusstark och kompakt 18 mm Ultravidvinkel för Panasonic- och Leica-kameror.
Fujifilm X-H2 har 8K-video och hela 160 megapixlar Med 10-bitars 8K-video och pixelshift är Fujifilm X-H2 den mest professionella kameran i klassen.
Vidvinkelzoom för Fujifilm GFX 20–35 mm, och två saker till....
Följ Ljud & Bild