Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: DJI Mavic Mini Combo

Flygande videokamera

Droneflyging blir hverken enklere eller morsommere enn dette.

Av / 2020-01-21 - 00:00
DJI Mavic Mini Combo
Lasse Svendsen

Även om det är kul att flyga med dem så är inte alla drönare leksaker. Men DJI Mavic Mini är så kul att den är på gränsen till leksak, även om kameradrönaren egentligen inte är det.

Den här lilla drönaren kan lätt misstas för en leksak, men den är mycket mer kraftfull än den ser ut, trots att den är så liten att den klarar sig under den magiska gränsen på 250 gram med ett ynka gram.

249 gram kul.

Det är nämligen så att alla som flyger drönare över 250 gram måste registreras hos luftfartsmyndigheterna, och det finns strikta regler för var någonstans man får flyga drönare. Mer om det lite senare.

DJI:s lilla Mavic Mini är en av de minsta kameradrönarna som både kan filma och ta stillbilder. Den kan flygas av vem som helst och är så enkel att styra att de flesta klarar av det efter bara lite övning.

Mavic Mini finns bara i en enda version, men även en Combo-variant som innehåller en del extrautrustning. Bland annat reservpropeller (praktiskt att ha), propellerskydd (bättre säkerhet inomhus), sammanlagt tre batterier, en laddare med plats för alla tre och en väska att förvara allting i.

Mavic Mini Combo har två extra batterier och massor av tillbehör.

Själva drönaren är hopfällbar och så kompakt att den får plats i en jackficka. Fjärrkontrollen som ingår är tillräckligt liten för att slinka ner i andra fickan, och den sista viktiga komponenten har vi ju alla med oss: mobilen.

För även om du styr drönaren med två joysticks på fjärrkontrollen måste du använda din mobil som en videoskärm, och det är också där gör du alla inställningar i DJI Fly-appen, till exempel väljer exponeringsprogram, automatisk start och landning – och inte minst Return To Home (RTH). Som skickar tillbaka drönaren till startpositionen.

RTH-funktionen skickar också hem drönaren om batteriet håller på att ta slut, så att man inte behöver oroa sig för att den ska hamna i havet när batteriet är tomt. Det finns också två sensorer på undersidan av drönaren som skannar av marken och varnar om det inte verkar vara säkert att landa.

GPS

Mavic Mini kan användas inomhus, den är både tillräckligt liten och lätt för att det ska vara säkert. Men det är utomhus som den kommer till sin rätt. Då använder den GPS för att orientera sig och för att hitta tillbaka till startpositionen när man väljer RTH.

Man kan inte bara ladda batterierna och börja flyga var man vill. Till exempel finns det en säkerhetszon på 5 km runt flygplatser, och det är inte heller tillåtet att flyga på annans mark utan tillstånd. DJI Fly-appen har en karta med rödmarkerade områden, alltså flygförbudzoner som man är skyldig att respektera.

Fyra propellrar och GPS ger stabil flygning och positionering.

Säkerhetsregler:

  • Ha alltid ögonkontakt med drönaren
  • Flyg inte över sportevenemang, konserter, militära områden
  • Flyg inte över olycksplatser
  • Flyg inte högre än 120 meter
  • Flyg inte närmare flygplatser än 5 km
  • Håll säkerhetsavståndet 150 meter från människor och byggnader
  • Ta hänsyn till människors privatliv
  • Du måste ha tillstånd för att flyga i mörker
  • Håll aktuella säkerhetsavstånd
  • Alla flygningar måste göras på ett hänsynsfullt sätt

Kamera

Drönaren har ett vidvinkelobjektiv med fast fokus och bra ljusstyrka. Den kan både ta stillbilder med 12 Mp-upplösning och filma med 2,7K-upplösning. Alltså mellan HD-video och 4K. Kameran sitter på en treaxlars gimbal med mekanisk bildstabilisering.

Bildsensorn är inte större än 1/2,3 tum, vi hade föredragit en 1-tums CMOS-sensor med 4K-video, men man kan inte få allt här i världen. DJI gör drönare med större bildsensorer och 4K-upplösning, men då är vikten, storleken och inte minst prislappen en helt annan.

Mavic Mini kan strömma video till mobilen upp till 4 km bort från användaren, och flyger i upp till 30 minuter på en laddning. Jag fick ungefär 25 minuter i kallt väder, men eftersom Combo-versionen har tre batterier får man gott om flygtid för hobbybruk.

Take off.

Användning

DJI Mavic Mini är lekande lätt att flyga med. Så fort man har vecklat ut rotoraxlarna och satt på drönaren och kontrollen så kan man starta flygningen från mobilen. Tryck på Take Off tills hela cirkeln är grön, så lättar drönaren så sakteliga till en dryg meter över marken och stannar där och hovrar. Sedan är det bara att försiktigt röra styrpinnarna framåt för att stiga och styra drönaren vart man vill.

Om man släpper båda styrpinnarna så stannar drönaren omedelbart och hovrar tills man rör på dem igen. DJI-appen har instruktionsvideor som är praktiska för nybörjare, och den har också förprogrammerade mallar som kan användas om man till exempel vill ha ett färdigt flygmönster.

Det finns också ett CineSmooth-läge som gör att drönaren flyger med mjukare rörelser och lite lägre hastighet, vilket är väldigt fint att använda när man ska göra video som ser proffsig ut.

Kontrollen har en enda knapp för start och stopp av video, och en enda för stillbilder. Som man kan dela på sociala medier direkt från mobilen eller till DJI:s medieplattform som heter Skypixel.

DJI uppger att drönaren tål vindstyrkor på upp till 8 sekundmeter, och det klarar den verkligen. Jag skickade upp Mavic Mini högt upp i vinden, som låg mellan 6 och 8 sekundmeter, lite mer i byarna, och även om jag kunde höra att den fick jobba med stabiliteten så syntes det inte i videon att det blåste mycket.

 

Bild- och videokvalitet

Även om vi föredrar 4K-upplösning så måste vi erkänna att videokvaliteten är över all förväntan. Stillbilderna är skarpa och relativt brusfria om de tas i dagsljus. Kvällsbilder är inte lika brusfria, samma sak gäller video. I dagsljus är skärpan väldigt bra och det är ont om orenheter. I skymning blir bildbruset mer synligt när man filmar under tiden man flyger. Man ser det på mosquito-bruset som uppstår i terrängen när man flyger och filmar i svagt ljus.

Håller man sig till att flyga dagtid, som hobbyanvändare, är kvaliteten gott och väl inom ramarna för vad som anses som godkänt. Och mer än så. Kameran är lite känslig för ströljus, och man bör inte filma rakt mot solen. Då får den problem med exponeringen och man får en del ströljus och ghosting i inspelningarna.

 

Slutsats

Den lilla DJI Mavic Mini-drönaren är så enkel att använda och flyga med att vem som helst klarar av det. Den är inte bara väldigt kul att flyga och filma med, den kan också användas för praktiska saker. Styrkontrollen är lätt att sköta och DJI-appen är genomtänkt och överskådlig.  Till och med flygtiden är bra, och väljer man Combi-versionen får man över en timmes flygtid. Stillbilds- och videokvaliteten är faktiskt bättre än befarat, och men lite övning kan man göra riktigt fina drönarvideor. För hobbyanvändare är Mavic Mini ett utmärkt val, men jag tror att även proffs ser nyttan av en liten drönare som väger 250 gram, som ett komplement till en stor och komplex drönare.

Karakter
DJI Mavic Mini Combo
Basic

Ljud & Bild tycker

Superenkel att flyga med, hög videokvalitet, bra batteritid och många inställningar för både amatörer och erfarna. Mycket kul för pengarna. Saknar 4K-video. Videobrus i dåligt ljus.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

Ljud & Bild
Rulla till toppen