TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

8 kompaktkameror

Snåla inte på kameran

Lägg på en tusenlapp så blir den trevligare att använda, kvaliteten bättre och du kan behålla den längre.

forfatter
Publicerad 2011-12-29 - 08:40
Produkter i testet
 • Olympus SZ-30MR
 • Casio Exilim EX-ZR10
 • Canon Ixus 230HS
 • Nikon Coolpix S8200
 • Fujifilm Finepix F550EXR
 • Sony Cybershot DSC-TX55
 • Samsung WB700
 • Panasonic Lumix DMC-TZ18
 • Kompaktkameror kan man idag få för en struntsumma. Det kan därför vara lockande att hålla i pengarna när man ska handla, om man inte inser vad skillnaden är. Idag har ju de flesta kamera i mobilen som man använder för att knäppa ögonblicksbilder när någonting oförutsett händer. Så anledningen att komplettera den med en riktig kamera måste vara att man vill kunna ta bättre bilder vid speciella tillfällen. På födelsedagskalaset, semesterresan eller när man vill dokumentera något.

  Att då köpa en så billig kamera som möjligt är att skjuta sig i foten. Man får en kamera som har precis samma problem som mobilkameran. Dålig optik och en liten bildsensor som gör att bilderna bara blir bra under ljusa och ideala förhållanden. Så snart ljuset tryter blir bilderna brusiga och detaljerna smetas ut. Man får visserligen zoom, men inte så mycket att det spelar någon egentlig roll. Den har mindre skärm och inga direkta finesser. Vi vill hävda att man istället för att lägga 1 000–  1 500 kronor bör gå upp till 2 000–3 000 kronor. Det vill säga ungefär vad en mobiltelefon kostar. Då börjar det plötsligt hända saker med kamerans specifikationer. Man får en skärm som är tillräckligt stor och högupplöst för att man ska kunna avgöra hur bilden blev. Kameran är snabbare och optiken är ljusstarkare så att man slipper använda blixt lika ofta. Dessutom får man en zoom som gör att man kan få med detaljer även när det inte är möjligt att gå närmare motivet. Många megapixlar är däremot oviktigt då fler oftast bara ger brusigare bilder.

  Att tänka på
  Vissa kameror i testet laddas med en kabel direkt i kameran, antingen från en nätadapter eller från en USB-port på datorn. Det är praktiskt eftersom man slipper plocka ur batteriet och hålla reda på laddaren. Å andra sidan innebär det att man på resan inte kan ha med sig ett extra batteri som kan ligga och ladda på hotellrummet medan man är ute och plåtar. Vilket som är viktigast beror på hur mycket man plåtar och på kamerans batterikapacitet.

  Även om dessa kameror är ljuskänsligare än de flesta billigare modeller så blir bilderna ändå relativt brusiga i dålig belysning. Den inbyggda blixten är sällan till någon hjälp då den har för kort räckvidd, sitter för nära objektivet och slår så hårt att den oftast gör mer skada än nytta. Försök istället använda scenlägen för mörka miljöer och stöd kameran så att man kan använda längre exponering utan att det blir rörelseoskärpa.

  Apropå scenlägen så är de din bästa vän om du inte är en hejare på manuella inställningar. De är faktiskt ingen gimmick utan ger ofta betydligt bättre inställningar för en specifik situation än om man sätter kameran i auto-läge. Till och med att använda automatiskt scenval är bättre.

  Testkriterier
  Vi var ute efter en lite bättre kameramodell med en skärm på runt 3 tum och en zoom på 8x eller mer. Vi bad kameratillverkarna att rekommendera en modell med ett cirkapris på  2 000–3 000 kronor.

  Kamerorna testades först i studio under dagsljuslampor. Där plåtade vi testkartor för att avslöja förvrängningar, ljusvariationer, färgåtergivning och problem med skärpa. Sen bar det av ut i verkligheten. Där fotograferade vi rörliga motiv, i motljus och scener med stora variationer mellan ljus och skugga. Under tiden förde vi anteckningar om hur snabba kamerorna kändes, både i uppstart och mellan bilderna. Dessutom bedömdes funktioner och hantering. Till sist satte vi oss och granskade bilderna på kalibrerade skärmar. De fick sedan ett totalbetyg där vi även vägde in priset.

   

  Produkter i testet

  Olympus SZ-30MR

  Zoomkungen

  Unika funktioner och grym zoom är lockande men den snubblar på målsnöret.

  Lång zoom Unika funktioner Bra grepp
  Klent batteri Medelmåttig bildkvalitet Dålig skärm

  Casio Exilim EX-ZR10

  Lekfull snabbskjutare

  Ett smidigt format och många kul funktioner tillsammans med bra bildkvalitet är en bra kombination.

  Snabb Höghastighets seriebilder
  Klen zoom i förhållande till storlek

  Canon Ixus 230HS

  Tunn toppklass

  Vill man ha en liten kamera utan onödiga finesser som tar bra bilder är det Ixus som gäller.

  Bra zoom, många finesser för bättre bilder Utmärkt i svagt ljus
  Klent batteri Inga manuella inställningar

  Nikon Coolpix S8200

  Gedigen arbetshäst

  Enkel hantering, funktioner utan nonsens och bra optik talar till Nikons fördel.

  Högupplöst skärm Bra skärpa
  Illa placerad blixt Märkliga snabbval

  Fujifilm Finepix F550EXR

  Lyxig men krånglig

  Fler funktioner är någon annan gör tyvärr att användarvänligheten faller.

  GPS RAW-format Manuella inställningar
  Snåriga menyer Väl många knappar Irriterande blixt

  Sony Cybershot DSC-TX55

  Dyra finesser

  Vill man ha minsta möjliga kamera får man kompromissa med pris och prestanda.

  Fickvänlig Högupplöst pekskärm
  Priset, ostandardiserat minneskort Måttlig zoom

  Samsung WB700

  Pedagogisk men ojämn

  En lättbegriplig kamera där många små problem läggs på hög vilket ger ett måttligt bra slutintryck.

  Hanteringen Priset
  Dålig lågupplöst skärm Klent batteri Brusiga bilder

  Panasonic Lumix DMC-TZ18

  Enkel men bra

  En lättanvänd kamera där allt onödigt är bortskalat för att ge utmärkt bildkvalitet till ett bra pris.

  Bra batteri Bra bildkvalitet
  Lågupplöst skärm Ingen film-knapp
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Spela in 4K-innehåll med Nikon Z30 Vloggare och innehållsleverantörer har fått ett nytt verktyg.
  Ny kamera till semestern? Kolla in vår topp 10-lista. En bra kamera ger dig bättre bilder, ta med en av dessa på årets semester.
  Nya stabilisatorer från DJI DJI RS 3 Pro är anpassad för systemkameror.
  Fickskrivare för sommarfoton Skapa dina egna foton direkt från appen och skriv ut.
  Exklusiv analog Leica Om du älskar analog fotografering kan Leica M-A Titan vara något för dig.
  Snart kommer Lumix GH6 att bli ännu bättre Med en ny firmwareuppdatering kan Lumix GH6 skicka video av ännu högre kvalitet till den externa inspelaren.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend