Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Fujifilm Finepix F550EXR

Lyxig men krånglig

Fler funktioner är någon annan gör tyvärr att användarvänligheten faller.

Publicerad 2011-12-29 - 07:46
Fujifilm Finepix F550EXR
Jonas Ekelund

Tack vare ett nyligen kraftigt sänkt pris så lyckades Fujifilm få med en riktigt kraftfull modell under vårt pristak. Den mest uppenbara finessen är GPS-mottagare som gör att information om positionen bakas in i fotot. Ovärderligt när man åratal senare undrar var den var tagen. Vana fotografer som gillar efterbehandling kommer även uppskatta att man kan skjuta i RAW-format. De lär även gilla att man har ett rikt utbud av fotolägen från full manuell via olika typer av prioritering till olika automatiska lägen.

Och det är där problemen börjar. Det finns så många val och med oklar uppdelning att man måste leta omotiverat mycket i menyerna. Dessutom innebär det att Fujifilm satt för många knappar och rattar på kameran som i vissa fall till och med är svåra att trycka ner. Den vinklade funktionsratten är dock praktisk och menynavigeringen gav inga problem. Dessutom är greppet ovanligt bra tack vare ett tumstöd på baksidan. Hastigheten är medelbra men den upphoppande blixten är irriterande.

Tyvärr har man dragit på med så många megapixlar det bara går att skotta in i en kompaktkamera. Det ger ofelbart problem när sensorn är så pass liten. För att bekämpa bruset måste man ha en så aggressiv brusreducering att detaljerna försvinner redan vid ganska normala ISO-nivåer. Man har inte heller en neutral färgprofil utan de upplevs som väl mättade och överdrivna. På plussidan måste vi säga att zoomoptiken har förvånansvärt lite förvrängning genom hela området.

Slutsats
Funktionerna imponerar och speciellt vana fotografer lär uppskatta manuella inställningar och RAW-format. Det gör tyvärr att användarvänligheten fått lida då det blivit för många menyval och knappar att hålla reda på. GPS-tagging av var bilden togs dock praktiskt och kameran ligger bra i handen även om den är förhållandevis tung. Tyvärr har F550EXR fallit i megapixelfällan vilket gör att även om optiken är bra så måste man använda så mycket bildbehandling att bildkvaliteten blir lidande.

Ljud & Bild tycker

GPS RAW-format Manuella inställningar Snåriga menyer Väl många knappar Irriterande blixt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen