Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Xiaomi Smart Band 7

Inte helt i mål

Snyggt och smidigt aktivitetsarmband med en skärm som får leendet att växa. Men hur är det att använda?

Skrivet av / 2023-05-12 - 09:04
Xiaomi Smart Band 7
Åsa Warme Hallén

Från kinesiska Xiaomi har jag Smart band 7 som ser ut precis som förväntat. Svart band med oval skärm. Mjukt och smidigt att bära och med ett innovativt spänne. En lösning den för övrigt delar med en annan deltagare i testet: Amazfit Band 7.

Xiaomi Smart Band 7 har en riktigt härlig färgskärm som rymmer mycket information om du vill. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Är svart för basic finns det ett antal andra färger på armbandet att välja mellan.

Jag personligen uppskattar den här lösningen med en liten pigg för att fästa armbandet och hålla det på plats. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att komma igång

Det är inte helt självklart vilken app jag ska använda när jag ska koppla ihop mitt armband med mobilen. Jag provade med QR-koden men det ville sig inte riktigt och till skillnad från Amazfit, där det faktiskt framgår vilken app jag ska leta efter så ger den lilla instruktionsboken tillhörande Xiaomi mig ingen hjälp. Det står bara: Ladda ned appen. Det slutar med att jag laddar hem både Mi Fitness och Zepp Life och eftersom den förstnämnda inte vill arbeta tillsammans med armbandet så slutar det hela med att det blir Zepp Life. Puh, vem har sagt att det ska vara enkelt …

Kan det finnas ett visst släktskap mellan dessa appar? Zepp, som tillhör Amazfit till vänster och Zepp Life som jag använder till Xiaomi Smart Band 7. (Skärmdump från app).

Zepp Life och Zepp (som Amazfit använder sig av) är nästan identiska. Nu får ju jag förmånen att pyssla med de båda två samtidigt och även om det finns små skillnader i upplägg och utförande så är de väldigt små. Är du ny på användargränssnittet kan det kännas lite stökigt men min personliga uppfattning är att det är så för oss alla när vi ska lära oss något nytt. Framförallt om vi är vana vid något annat som satt sig lite som ett ryggmärgsbeteende.

Beroende på vad du vill ska visas på skärmen finns det sex olika displayer att välja mellan. Och känner du att ingen av dem passar finns det fler, mer eller mindre innovativa, att köpa i appen.

Att använda

Jag är visserligen inte en direkt stillasittande person men när jag skriver sitter jag såklart ned och när jag är inne i ett flow är det lätt att glömma tid och rum. Och att röra på mig. Därmed uppskattar jag ett ”upp-och-hoppa-alarm” som påminner mig om att det är dags att lyfta rumpan från skrivbordsstolen. Men det känns lite märklig att få en rörelsepåminnelse när jag håller på och fixar frukosten på morgonen. Antingen rör jag mig otroligt, otroligt sakta eller så hänger Xiaomi Smart Band 7 inte riktigt med.

Med funktionen Kvinnors hälsa kan användaren bland annat hålla koll på sin egen, eller någon annans, fertila period, ägglossning och menstruation.

Jag är fullt medveten om att jag, trots att jag sover länge, har lite för kort djupsömn för att det ska vara optimalt. Jag vet också att jag har varit vaken under natten då jag har två katter som brukar försöka prova om det möjligtvis går att få lite nattamat mellan klockan 2 och 4 på natten… Detta har dock inte Xiaomi Smart Band 7 uppmärksammat. (Skärmdump från app).

Under hela dygnet håller den koll på min syresättning och skulle den bli för låg ska jag få en indikation om det. Här finns såklart även sömnövervakning, puls- och stressmätning. Det är lite pyssel och plock innan jag fått ordning på inställningar på armbandet och i vissa fall är det lite svårt att förstå om jag aktiverat eller avaktiverat en funktion.

Här finns 120 olika sportlägen. Allt från löpning och parkour, som för övrigt verkar livsfarligt, till lite stillsammare yoga och fiske. Jag kan se hjärtrytm och brända kalorier om det är intressant. Man kan också välja professionella träningslägen där klockan utvärderar VO2 max, träningsbelastning, återhämtning och träningseffekt.

Det är väldigt enkelt och överskådligt att se hur mina aktiva minuter fördelas under en promenad med svärfars hund. Däremot påbörjades inte inspelningen av rundan förrän ungefär hälften var gjord, trots att jag väntade i närmare fem minuter på gps-signal. (Skärmdump från app).

Xiaomi Smart Band 7 har ingen egen gps utan använder sig av mobilens. Detta betyder att du behöver ha mobilen med dig när du ger dig ut på en träningsrunda om du vill kunna se vart du befunnit dig. Detta är inget konstigt i sig men Xiaomi har det inte helt enkelt med att hitta gps-signalen tyvärr.

Skärmen är verkligen en pigg färgklick och inomhus är det inga problem att se. Är du utomhus i solsken däremot (bild till vänster) så behöver du öka ljusstyrkan till max för att det ska fungera. Det knepiga är bara att detta behöver du göra innan du startar själva inspelningen av passet vilket jag har missat att göra här. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Bra och mindre bra

Funktionen Hitta mobilen är inget jag höjer på ögonbrynen över, den har samtliga deltagare i testet, men funktionen Hitta mitt armband däremot, den verkar Xiaomi vara ensam om. Den gömmer sig visserligen en bit in i appen, men ”den som söker skall finna”.

Från armbandet kan jag, i viss mån, styra mobilens musikuppspelning och jag kan även använda armbandet som ”avtryckare” till kameramobilen, en funktion jag inte riktigt använt mig av så mycket ännu så länge men det kommer kanske. En annan funktion jag inte behövt använda ännu, men som finns, är ficklampa.

Jag har däremot provat att skicka de förinställda svarsmeddelanden som finns när jag fått sms. Det funkar dessvärre inte alls och då har jag provat både från/till Android och iOS.

PAI – ett sätt att mäta hälsa

Xiaomi kör med samma bokstavskombination som Amazfit, det vill säga PAI (Personal Activity Intelligence). I appen förklaras PAI såhär: En personlig fysiologisk aktivitetsindikator. Baserat på din pulsdata, daglig aktivitet. En algoritm som hjälper dig att förstå ditt fysiska tillstånd.

Tack vare PAI-poängen kan jag följa och hålla koll på om jag håller mig till WHO:s rekommendationer och därmed gör vad jag själv kan för att få ett långt och friskt liv. (Skärmdump från app).

För varje aktivitet du gör samlar du poäng och i slutet av varje sjudagarsperiod ska du ha ett sammanlagt värde runt 100, eller helst högre, då personer som når detta värde ska vara mindre benägna att riskera hjärt-/kärlsjukdomar och livslängden ökar.

Slutsats

Min upplevelse är att Xiaomi Smart Band 7 har lite barnsjukdomar men med lite mer kärlek och omvårdnad kan det bli en riktig höjdare. Kanske är det bara en uppdatering som behövs. Skärmen med dess härliga färger är fantastisk och armbandet är skönt och smidigt att bära.

Karakter
Xiaomi Smart Band 7
Basic

Home tycker

Batteritiden. Färgstark display som fyller hela skärmen. Lite trixigt med vilken app som är tänkt att användas. Svårt att hitta gps. Funktionen skicka automatmeddelande fungerar inte.

Också i detta test:

5 Aktivitetsarmband

Amazfit Band 7

Maxad

Ska bli spännande att se om testets billigaste deltagare klarar av att ge övriga deltagare en match eller om det enbart är batteritiden som är överlägsen.

Batteritiden. Priset
Svårt att hitta gps-signalen. Något ömtålig skärm.
Läs hela testet

Garmin Vivosmart 5

Uppförsbacke

Garmin är visserligen alltid Garmin. Men allt är ändå inte guld som glimmar.

Appen är svårslagen. Automatisk justering av ljuset på skärmen.
Priset. Liten skärm. Svart/vit skäm.
Läs hela testet

Huawei Band 7

Svårslagen

Ett aktivitetsarmband med stor och tydlig skärm, bra batteritid som dessutom inte gräver ett alltför stort hål i plånboken. Är det för bra för att vara sant?

Priset. Batteritiden och en härligt krispig display som fyller hela skärmen.
Att Huawei har ett eget operativsystem kan göra det lite onödigt krångligt.
Läs hela testet

Fitbit Inspire 3

Vill ha ut mer av sina användare

Detta är testets näst dyraste aktivitetsarmband och märket har funnits i branschen sedan 2007. Fitbit är inga rookies med andra ord. Frågan är om många års erfarenhet räcker i sammanhanget.

Smidigt och nätt.
Liten skärm. Behöver abonnemang för att få tillgång till alla data. Saknar möjlighet att styra musikuppspelning.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Fokus på rörelse

Få träningen gjord

Ljud & Bild
Rulla till toppen