Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Fitbit Inspire 3

Vill ha ut mer av sina användare

Detta är testets näst dyraste aktivitetsarmband och märket har funnits i branschen sedan 2007. Fitbit är inga rookies med andra ord. Frågan är om många års erfarenhet räcker i sammanhanget.

Av / 2023-05-12 - 09:04
Fitbit Inspire 3
Åsa Warme Hallén

Den Fitbit Inspire 3 jag packar upp har ett härligt orangegult armband som känns mjukt och smidigt mot huden. Skärmen är av den avlånga typen som signalerar aktivitetsarmband. I förpackningen ingår det ett extra armband i annan längd om det som sitter på inte skulle passa. Precis som hos Huawei Band 7 är själva klockenheten och armbanden två separata enheter. I detta fall är klockenheten alltid svart medan du kan byta färg på armbanden.

Fitbit Inspire 3 är liten, smidig och nätt till utseendet. Även väldigt skön att bära dag som natt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Fitbit är inte så generösa när det kommer till information om till exempel storleken på skärmen, upplösning och så vidare. Jag googlar runt lite och hittar informationen som jag anger i faktarutan men, och det är ett rätt stort men: Trots att måtten stämmer hyfsat överens med den svarta rektangulära ytan som ska vara displayen så inser jag rätt snart att själva ytan där informationen visas är betydligt mindre. Jag skulle säga ca 10 x 16 är mer överensstämmande med verkligheten. Och det är lite snålt med tanke på att utrymmet faktiskt finns. Dessutom känns layouten lite omodern och stolpig.

Om du vill kan du ställa in så att skärmen alltid är på (AOD). Av någon anledning har man valt att inte använda sig av hela ytan på skärmen för att visa information. Det är visserligen färgskärm men även om den inte är dålig på något sätt slås den av de flesta andra deltagare i testet. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Fitbit Inspire 3 får hänga med

Jag manövrerar mig igenom de olika vyerna på skärmen genom att röra vid den och för att gå tillbaka till hemskärmen behöver jag använda mig av två fingrar och hålla dem mot höger respektive vänster sida av klockdelen. Återkopplingen sker genom att jag känner ett litet burr i fingertopparna. Inget svårt när du väl förstår hur du ska göra.

Ljusstyrkan justeras tyvärr inte per automatik i förhållande till omgivningen utan du får själv ställa den på normal, max eller dämpad. För att synas ute i solsken behöver den vara inställd på max (bilden till vänster). (Foto: Åsa Warme Hallén)

Direkt på armbandet kan jag få aviseringar från mobilen och även svara med förinställda meddelanden eftersom jag har parat ihop min Fitbit med en Android-mobil. Jag kan utläsa antal steg, aktiva minuter, förbrukade kalorier, se min puls och syrehalten i blodet med mera.

Det händer titt som tätt att min mobil får fötter och gömmer sig (!) i dessa fall är jag tacksam över att funktionen Hitta mobilen finns på Inspire 3.

Läs också Locka till rörelse Att det är en utmaning att få barn att röra på sig är väl ingen hemlighet. Aktivitetsarmbandet Ace 3 från Fitbit kan bli en förälders främsta hjälp!

När jag ska ge mig ut på en Walk&Talk med bästa vännen hittar jag sex olika träningsformer direkt på displayen, dessa har även automatisk igenkänning och i appen kan jag ställa in hur lång tid jag ska ha till exempel simmat innan det sätter igång det som ett träningspass. Jag tar för givet att jag kan hitta fler träningsformer i appen, det står faktiskt ”Redigera träningsgenvägar i mobilappen” men jag hittar faktiskt inte fler… Det kan absolut vara så att jag inte hade ögonen med mig eller att jag helt enkelt letar på fel ställe. Kanske finns det en användare av Fitbit Inspire 3 som kan guida mig i hur jag ska bära mig åt?

Samtliga övriga deltagare i testet ger mig möjlighet att använda armbandet för att styra musikuppspelningen på mobilen, den funktionen hittar jag dessvärre inte i Fitbit Inspire 3. Den är väl inte livsnödvändig på något sätt men jag inser att jag vant mig vid att kunna ha funktionen nära till hands utan att behöva plocka upp mobilen ur fickan.

I Fitbit appen kan jag utläsa hur mitt träningspass varit. Vän av ordning kan se att ”zone minutes” är hela 93 minuter vilket är lite märkligt med tanke på att själva passet är mellan 50-60 minuter. Detta beror på att man valt att ge dubbla zonepoäng när jag ligger i Kondition & Peak-zonen. (Skärmdump från app).

Fitbit-appen

I appen kan jag ställa in så jag får en hälsorapport. För att få fram detta korrekt behöver jag dock använda mitt aktivitetsarmband i 30 dagar, något jag inte haft möjlighet till i detta test. Jag kan dock läsa mig till att det skulle innebära att jag får en lättläst översikt över mina hälsodata inklusive statistik och diagram över min hjärthälsa, vikt, sömn och aktivitet. Över tid bör denna hälsorapport alltså visa trender som kan hjälpa mig komma till insikt över vad jag gör rätt och vilka förändringar jag eventuellt behöver göra.

Fitbit har valt att lägga mycket som prenumeration. Du får sex månader gratis – tillräckligt länge för att hinna testa och bli beroende. Såklart. Jag har lite svårt för just denna del och det drar ned betyget – rejält. (Skärmdump från app).

Men… För att få tillgång till all den information som armbandet faktiskt är kapabelt till att samla in och sammanställa behöver jag köpa till Premium. Det är visserligen gratis de första sex månaderna men sedan kostar det pengar. 125 kr/månad för att vara exakt, om du väljer att betala månadsvis.

Sömn 1 Sömn 2
<
>
Min upplevelse är att Inspire 3 har bra koll på min sömn, jag vet att jag har varit vaken ett par tillfällen under nattens gång eftersom mina katter kände behovet av att undersöka möjligheten att få lite mat och kel… Jag kan även gå in och titta individuellt på varje sömnstadie. (Skärmdump från app).

Det jag däremot kan ställa in, och som är helt gratis, är hur många steg jag ska ta varje timme för att inte bli en soffpotatis. Fitbit rekommenderar 250 steg men jag kan själv ändra det samt ange hur många timmar i följd jag vill att detta ske samt vilka veckodagar.

Om du, eller någon in din närhet, har det lite utmanande vissa perioder i månaden kan det vara en riktigt god idé att hålla koll på sin, eller den personens menscykel, för att kunna preppa med choklad, vetekudde och värktabletter i tid. Tack vare Fitbits Menstrual Health går det utmärkt att få den hjälpen med Inspire 3.

Fitbit Inspire 3 har ingen egen GPS men tar du bara mobilen med dig på dina rundor så kopplar den gladeligen upp sig på den och du får rundan presenterad för dig i appen tillsammans men distans, tidsåtgång, tempo och antal steg. (Skärmdump från app).

Slutsats

Fitbit inspire 3 är näst dyrast i testet men har den minsta skärmen. Fitbit vill dessutom ha mer betalt för att du ska få tillgång till mer djupgående information om din hälsa. Personligen tycker jag inte riktigt att det känns ok. Aktivitetsarmbandet är inte dåligt på något sätt, och är du en van Fitbitanvändare så fattar du säkert snabbt galoppen. Men i detta startfält briljerar det tyvärr inte.

Karakter
Fitbit Inspire 3
Basic

Home tycker

Smidigt och nätt. Liten skärm. Behöver abonnemang för att få tillgång till alla data. Saknar möjlighet att styra musikuppspelning.

Också i detta test:

5 Aktivitetsarmband

Amazfit Band 7

Maxad

Ska bli spännande att se om testets billigaste deltagare klarar av att ge övriga deltagare en match eller om det enbart är batteritiden som är överlägsen.

Batteritiden. Priset
Svårt att hitta gps-signalen. Något ömtålig skärm.
Läs hela testet

Garmin Vivosmart 5

Uppförsbacke

Garmin är visserligen alltid Garmin. Men allt är ändå inte guld som glimmar.

Appen är svårslagen. Automatisk justering av ljuset på skärmen.
Priset. Liten skärm. Svart/vit skäm.
Läs hela testet

Huawei Band 7

Svårslagen

Ett aktivitetsarmband med stor och tydlig skärm, bra batteritid som dessutom inte gräver ett alltför stort hål i plånboken. Är det för bra för att vara sant?

Priset. Batteritiden och en härligt krispig display som fyller hela skärmen.
Att Huawei har ett eget operativsystem kan göra det lite onödigt krångligt.
Läs hela testet

Xiaomi Smart Band 7

Inte helt i mål

Snyggt och smidigt aktivitetsarmband med en skärm som får leendet att växa. Men hur är det att använda?

Batteritiden. Färgstark display som fyller hela skärmen.
Lite trixigt med vilken app som är tänkt att användas. Svårt att hitta gps. Funktionen skicka automatmeddelande fungerar inte.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Fokus på rörelse

Få träningen gjord

Ljud & Bild
Rulla till toppen