annonse
annonse
annonse

Denon AH-D7200

Lyx för bortskämda öron

Denons referenshörlur ger avslappnat välljud till fåtöljkonserten utan att tömma pensionssparandet.

Plus
Toppenläcker design i läckra material med öronkåpor av äkta trä. Och ljudet matchar utseendet helt och hållet.
Minus
Det kostar att vara med på den allra högsta nivån. Ingen 3,5 mm-kabel. Diskanten är inte superdetaljerad.

Highend är per definition exklusivt. Ska man ha något av yppersta klass så kostar det nödvändigtvis mer än vilken budgetpryl som helst. Men när det handlar om hörlurar är det inte alls lika smärtsamt som med exempelvis högtalare. I stället för att sälja den nästan helt nya Mercedesen för att få råd, räcker det med att kränga av mopeden.

AH-D7200 är Denons senaste tillskott till hörlurarnas Ferrari-klass. Även om priset är väl tilltaget är den faktiskt lite billigare än föregångaren AH-D7100 – och kostar ungefär hälften så mycket som AH-D7000, som vi testade 2009.

Ska man beskriva AH-D7200 med ett enda ord så måste det vara ”läcker”. Och med två ord blir det ”osedvanligt läcker”.

Metalldelarna är gjorda av kraftig aluminium och huvudbygeln av stål är överdragen av mjukt, quiltat skinn. Öronkuddarna är gjorda av ultramjukt handskskinn. Och det handlar inte om vegetabiliskt ”läder” eller ”proteinläder” utan om äkta vara. Små lamm får sätta livet till för att leverera skinnet till hörlurarna. Men de tas inte av daga förgäves. Detta är en överdådig upplevelse.

Upplevelsen fortsätter ut i öronkåporna, som är gjorda av vart sitt stycke massiv valnöt. Det ser inte bara bra ut, utan är betydligt mer resonansdött än de plastmaterial som de flesta märken använder. Eftersom det byggs fler högtalare av trä än av plast så låter det troligt.

AH-D7200 är inte den första hörluren med kåpor av trä. Audioquest Nighthawk är ett annat exempel. Och Denon AH-D7000. Denons andra årgång, AH-D7100, var gjord av mer traditionella material.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

99,99999

Elementen, alltså de små högtalarna inuti öronkåporna, har neodym-magneter och membran av nanofiber. Och så är kablarna gjorda av syrefri ”seven nines”-koppar. Alltså koppar med en renhet av 99,99999 procent. Kabeln går att ta loss men det ingår ingen mobilkabel. Här finns alltså bara kvartstums jack-kontakt av fullstorlek, som på klassisk utrustning. AH-D7200 går visst att driva med en mobiltelefon om man skaffar en egen kabel, men är främst gjord för hemmabruk. Vad som förvånar oss mer är att det inte ingår någon kabel för balanserad drift.

Ljudet

I egenskap av ett stycke highend är AH-D7200 kräsen med vad den kopplas till. Vi anslöt den först till ett semiprofessionellt E-mu 404 USB-ljudkort med inbyggd klass A-hörlursförstärkare. Det lät utmärkt, inget fel med det. Fast nog kunde det ha funnits lite mer detaljer. Och väl så viktigt var att skillnaden mellan bra inspelningar och de som bara var okej inte var så tydlig som man bör kunna förvänta sig av en produkt med ordet ”Reference” på kartongen.

Lyckligtvis står det en massiv referensanläggning från Marantz i testrummet, som består av DAC/SACD-spelaren SA-10 och förstärkaren PM-10. Med 400 watt per kanal och en sexsiffrig prislapp är det naturligtvis overkill, men också en garanti för att signalen håller högsta klass hela vägen ut i hörlurskabeln.

Inget skryt

När det var ordning på kringutrustningen kunde vi höra vad AH-D7200 går för egentligen. Vid första öronkastet kan den verka lite tam, eftersom man inte överväldigas av otroliga mängder detaljer. Med rätt inspelning (och en bra hörlursförstärkare) kommer lurarna mer till sin rätt. Om det beror på kåporna av valnöt vet vi inte, men Denon AH-D7200 är skönt befriade från resonanser och missljud. Och lika befriade från skryt och imponatoreffekt.

En återkommande testlåt som ”I’m Confessin’” från Jazz at the Pawnshop visar vad hörlurarna duger till. Vibrafon och saxofon svävar levande och dynamiskt i rummet samtidigt som det sorlar runt borden i lokalen och glas plockas in för diskning. Även om det hörs massor av detaljer så är det musiken som helhet som har fokus. Mikrodetaljerna i hihat och cymbaler har vi dock hört fler detaljer i, med exempelvis Focal Elear – och Denon AH-D7000.

Solosång som ”Tom’s Diner” med Suzanne Vega eller ”Scarlet Ribbons” med Sinéad O’Connor, låter snyggt, rent och välartikulerat. Men den ultimata gåshudskänslan, där man anar minsta lilla andetag, uteblir.

AH-D7200 är i sitt esse med rytmiska låtar. När orkestern trycker till i ”One Night in Bangkok” från Chess är dynamiken nästan skrämmande. Och det djupa, torra basspåret i Hamiltons ”Right Hand Man” återges med klinisk precision och dynamik.

Slutsats

Denon AH-D7200 kostar inte mer än en mellanklassförstärkare eller en ny smartmobil, och sett ur det perspektivet borde den vara överkomlig för de flesta av Ljud & Bilds läsare. Fast du får kanske övertyga din bättre hälft om att det finns en poäng med att hoppa över en weekend i London och i stället köpa något som redan – fast i en betydligt mer ödmjuk version – finns med i kartongen till mobiltelefonen. Lyckas du så får du en hörlur som kan locka fram de bästa sidorna ur all din musik. Framför allt om du driver den med en ordentlig hörlursförstärkare. AH-D7200 är inget givet val för monitorbruk, men för mysiga stunder av yppersta kvalitet hemma är den värd pengarna. Det finns ännu bättre konkurrenter, till exempel Pioneer SE-Master1, som får fram mycket fler detaljer, fast då blir det extraordinärt mycket mer smärtsamt för plånboken!

 

<
>
Element med membran av nanofiber, öronkuddar av lammskinn och öronkåpor av äkta valnöt. Denon har känsla för detaljer.
Bästa pris på Denon AH-D7200
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Denon AH-D7200
Sluten over-ear-hörlur
Element: 50 mm
Frekvensomfång: 5–55 000 Hz
Känslighet: 105 dB
Impedans: 25 ohm
Vikt: 385 gram

Pris: 7000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.