TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Razer Audio Mixer

Mixer för streamers

Bor det en youtuber, twitcher eller poddcaster i dig så kan Razers hybrid-ljudmixer samla ihop trådarna.

forfatter
Publicerad 2022-05-14 - 10:00
Karakter
Razer Audio Mixer
L&B tycker
Om du behöver mixa mellan analoga och digitala ljudkällor, plus ljud från datorn, är Razers mixer precis vad du behöver.
Svårare att installera än en lösning med enbart hård- eller mjukvara. Bara en ingång av varje sort. Fungerar bara med Windows.
Specifikationer
  • Typ: Analog/digital ljudmixer
  • Kontroller: 4 x fader, 4 x mute, 1 x mikrofon-mute, 1 x ”Bleep”-knapp
  • Ingångar: Mikrofon 1 (XLR/6,3 mm monojack-kombi med phantom-ström), mikrofon 2 (3,5 mm minijack), linjeingång (3,5 mm minijack), optisk digital, dator (USB-C)
  • Utgångar: Linjeutgång (3,5 mm minijack), hörlurar (3,5 mm minijack)
  • Effekter: Noise gate, compressor, echo/reverb, EQ, röstförvrängning pitch, vocal fading
  • Frekvensomfång: 10–20 000 Hz
  • Dynamikomfång: 110 dB
  • Systemkrav: Windows 10 eller senare
  • Mått/vikt: 11,5 x 5,5 x 15,5 cm/468 g (utan kablar)
  • Webb: razer.com
Riktpris: 3000Pr. 2022-05-14 Produktsida

Amerikanska Razer är känd som en tillverkare av gaming-utrustning. Men på senare tid har de kompletterat sortimentet med utrustning för den som har – eller drömmer om – en karriär som skärmtroll eller radiostjärna på internet.

Razer Audio Mixer är – tydligtvis – en ljudmixer, men den är gjord speciellt för streaming, där mikrofoner och andra externa ljudkällor kan kombineras med ljud från datorn.

Razer Mixer Render 2021 03
Razer Audio Mixer är en blandning av mixerbord för externa signaler och styrning av interna i datorn. (Foto: Razer)

Mixern är en kompakt enhet (11,5 x 15,5 cm) som enkelt får plats på skrivbordet bredvid tangentbord, mus, kaffekoppar och mikrofon. Eftersom det är en mixer fyller fyra stora faders (skjutreglage) större delen av ytan. Och eftersom det är en Razer är mixern kolsvart och har inbyggt RGB-ljus som kan synkas med andra spelenheter.

<Bleep!>

Fader-reglagen är numrerade 1-4 och det finns en mute-knapp under varje som stänger av ljudet. Vad varje knapp och reglage ska styra i praktiken ställs in i Razer Central-programmet, som styr alla installerade Razer-enheter.

För amerikanernas skull, som tycker det är okej med skjutvapen i snabbköpet men inte tål fula ord, finns det en ”bleep-knapp” som tystar mikrofonen när knappen hålls intryckt.

Avancerad installation

Att ställa in och börja använda Razer Audio Mixer är inget man ska börja med fem minuter innan ens första stream ska gå live. Man måste nämligen hålla tungan rätt i mun när de olika ljudkällorna ska kopplas till mixern, som klarar både analoga, digitala och virtuella ljudkällor. Det senare kan till exempel vara ljudet av ett spel på PC:n.

Om du har en professionell studiomikrofon kan du glädja dig åt att mixern har en inbyggd 48-volts fantomspänning. USB-mikrofoner utan analog utgång måste däremot gå via datorn, eftersom det inte finns någon USB-port förutom USB-C-anslutningen från mixern till PC:n.

2. mixer screen
I Razer Central kan man välja vad varje knapp på mixern ska användas till och hur signalerna leds genom mixern. (Foto: Razer)

Routing

När alla kablar sitter på rätt ställen i mixern måste Razer Central-styrprogrammet definiera routingen – alltså vilka kanaler på mixern som styr vilka ljudkällor. Då blir det riktigt komplext, eftersom mixern fungerar som både in- och utgång. Om du till exempel vill ha in bakgrundsmusik från Tidal i mixern så ska du välja ”Music (Razer)” som uppspelningsenhet i Tidal-klienten och sedan tilldela ”Music” till en fader på mixern för att kunna styra volymen. Likadant med spelljud, mikrofon osv.

Detta skiljer sig inte avgörande från hur man ställer in ljudet med ett studioljud-interface med flera in- och utgångar. Men kombinationen av externa ljudkällor och ljudströmmar i PC:n gör saken mer komplicerad. Och det gör också Razer Audio Mixer till ett lämpligt verktyg för just streamers.

Det finns ett urval av inbyggda effekter, till exempel kompressor, EQ och eko/rumsklang, så att du kan bli av med det värsta av den torra klangen från mikrofonen. Och specialeffekter som robotröst och så vidare om man vill ha sådant.

4. effects screen
Mixern har olika inbyggda effekter. (Foto: Razer)

Bara ett fåtal kanaler och ingångar

Men mixern är inte en universallösning för alla som har en ljudtekniker i sig. För det första är fyra ljudkanaler väldigt begränsat. Det går dock att styra fler än fyra ljudkällor i Razers kontrollpanel, men det blir utan snygga reglage för volymen.

Den andra begränsningen är att det bara finns en av varje typ av ingång. Om du behöver ansluta två professionella mikrofoner eller två linjesignaler är mixern för liten. Så glöm bort att vara två programledare i din streamingstudio.

Razer Mixer Render 2021 05
Det finns ett brett urval av ingångar, men bara en av varje sort. (Foto: Razer)

Konkurrenter

Eftersom vi inte har testat – eller för den delen ens sett – någon liknande produkt tidigare är det ont om direkta konkurrenter vi kan hänvisa till. Men en del av funktionerna hittar man i professionella studioljudkort från till exempel Røde och Zoom. Och där kan man enkelt få 8, 12 eller fler kanaler. Till ett pris som börjar ungefär kring en och en halv gånger Razers. Å andra sidan saknas den avgörande integrationen med här-och-nu-ljudet från själva PC:n.

KV Layout 9 Razer Mixer
Razer Audio Mixer är perfekt för de som vill göra en egen streamingkanal för exempelvis gaming. (Foto: Razer)

Slutsats

Razer Audio Mixer är en specialiserad produkt genom att integrera en analog/digital mixer med PC:ns olika interna ljudkanaler. Detta gör det till ett utmärkt verktyg för streamare som framför allt vill göra gaming-sändningar. Alltså precis Razers kärnpublik. Att den dessutom kan piffas upp med ljuseffekter gör allting roligare. Installationen blir nödvändigtvis lite komplicerad när man ska följa och förstå vilka signaler som går vart. Och om man är van vid att använda en ”riktig” mixer med flera ljudkanaler och in- och utgångar i en hemmastudio så kan Razer-mixern verka begränsad. Men för sitt speciella syfte är den mitt i prick.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Spännande 'böcker' från Samsung Samsung Galaxy Book3 kommer i fem versioner, och hårdvaran är helt uppdaterad.
Bättre videokonferenser billigt Logitech Brio 300 är en överkomlig webbkamera som erbjuder bättre kvalitet på Zoom och Teams än datorns inbyggda kamera.
Nya MacBooks och Mac minis med nya, kraftfullare M2-processorer Det blixtsnabba M2-chipet från Apple får två ännu snabbare uppdateringar som hittar in i både Mac mini och MacBook Pro.
lbpluss
En tvättäkta lättviktare Lenovo Yoga Slim 7i Carbon är den lättaste bärbara datorn vi någonsin testat. Tyvärr medför den smala formfaktorn ett par obehagliga kompromisser.
Följ Ljud & Bild