TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: Razer Audio Mixer

Mixer för streamers

Bor det en youtuber, twitcher eller poddcaster i dig så kan Razers hybrid-ljudmixer samla ihop trådarna.

Karakter
Razer Audio Mixer
forfatter
Publicerad 2022-05-14 - 10:00
Ljud & Bild tycker
Om du behöver mixa mellan analoga och digitala ljudkällor, plus ljud från datorn, är Razers mixer precis vad du behöver.
Svårare att installera än en lösning med enbart hård- eller mjukvara. Bara en ingång av varje sort. Fungerar bara med Windows.
Specifikationer
  • Typ: Analog/digital ljudmixer
  • Kontroller: 4 x fader, 4 x mute, 1 x mikrofon-mute, 1 x ”Bleep”-knapp
  • Ingångar: Mikrofon 1 (XLR/6,3 mm monojack-kombi med phantom-ström), mikrofon 2 (3,5 mm minijack), linjeingång (3,5 mm minijack), optisk digital, dator (USB-C)
  • Utgångar: Linjeutgång (3,5 mm minijack), hörlurar (3,5 mm minijack)
  • Effekter: Noise gate, compressor, echo/reverb, EQ, röstförvrängning pitch, vocal fading
  • Frekvensomfång: 10–20 000 Hz
  • Dynamikomfång: 110 dB
  • Systemkrav: Windows 10 eller senare
  • Mått/vikt: 11,5 x 5,5 x 15,5 cm/468 g (utan kablar)
  • Webb: razer.com

Amerikanska Razer är känd som en tillverkare av gaming-utrustning. Men på senare tid har de kompletterat sortimentet med utrustning för den som har – eller drömmer om – en karriär som skärmtroll eller radiostjärna på internet.

Razer Audio Mixer är – tydligtvis – en ljudmixer, men den är gjord speciellt för streaming, där mikrofoner och andra externa ljudkällor kan kombineras med ljud från datorn.

Razer Mixer Render 2021 03
Razer Audio Mixer är en blandning av mixerbord för externa signaler och styrning av interna i datorn. (Foto: Razer)

Mixern är en kompakt enhet (11,5 x 15,5 cm) som enkelt får plats på skrivbordet bredvid tangentbord, mus, kaffekoppar och mikrofon. Eftersom det är en mixer fyller fyra stora faders (skjutreglage) större delen av ytan. Och eftersom det är en Razer är mixern kolsvart och har inbyggt RGB-ljus som kan synkas med andra spelenheter.

<Bleep!>

Fader-reglagen är numrerade 1-4 och det finns en mute-knapp under varje som stänger av ljudet. Vad varje knapp och reglage ska styra i praktiken ställs in i Razer Central-programmet, som styr alla installerade Razer-enheter.

För amerikanernas skull, som tycker det är okej med skjutvapen i snabbköpet men inte tål fula ord, finns det en ”bleep-knapp” som tystar mikrofonen när knappen hålls intryckt.

Avancerad installation

Att ställa in och börja använda Razer Audio Mixer är inget man ska börja med fem minuter innan ens första stream ska gå live. Man måste nämligen hålla tungan rätt i mun när de olika ljudkällorna ska kopplas till mixern, som klarar både analoga, digitala och virtuella ljudkällor. Det senare kan till exempel vara ljudet av ett spel på PC:n.

Om du har en professionell studiomikrofon kan du glädja dig åt att mixern har en inbyggd 48-volts fantomspänning. USB-mikrofoner utan analog utgång måste däremot gå via datorn, eftersom det inte finns någon USB-port förutom USB-C-anslutningen från mixern till PC:n.

2. mixer screen
I Razer Central kan man välja vad varje knapp på mixern ska användas till och hur signalerna leds genom mixern. (Foto: Razer)

Routing

När alla kablar sitter på rätt ställen i mixern måste Razer Central-styrprogrammet definiera routingen – alltså vilka kanaler på mixern som styr vilka ljudkällor. Då blir det riktigt komplext, eftersom mixern fungerar som både in- och utgång. Om du till exempel vill ha in bakgrundsmusik från Tidal i mixern så ska du välja ”Music (Razer)” som uppspelningsenhet i Tidal-klienten och sedan tilldela ”Music” till en fader på mixern för att kunna styra volymen. Likadant med spelljud, mikrofon osv.

Detta skiljer sig inte avgörande från hur man ställer in ljudet med ett studioljud-interface med flera in- och utgångar. Men kombinationen av externa ljudkällor och ljudströmmar i PC:n gör saken mer komplicerad. Och det gör också Razer Audio Mixer till ett lämpligt verktyg för just streamers.

Det finns ett urval av inbyggda effekter, till exempel kompressor, EQ och eko/rumsklang, så att du kan bli av med det värsta av den torra klangen från mikrofonen. Och specialeffekter som robotröst och så vidare om man vill ha sådant.

4. effects screen
Mixern har olika inbyggda effekter. (Foto: Razer)

Bara ett fåtal kanaler och ingångar

Men mixern är inte en universallösning för alla som har en ljudtekniker i sig. För det första är fyra ljudkanaler väldigt begränsat. Det går dock att styra fler än fyra ljudkällor i Razers kontrollpanel, men det blir utan snygga reglage för volymen.

Den andra begränsningen är att det bara finns en av varje typ av ingång. Om du behöver ansluta två professionella mikrofoner eller två linjesignaler är mixern för liten. Så glöm bort att vara två programledare i din streamingstudio.

Razer Mixer Render 2021 05
Det finns ett brett urval av ingångar, men bara en av varje sort. (Foto: Razer)

Konkurrenter

Eftersom vi inte har testat – eller för den delen ens sett – någon liknande produkt tidigare är det ont om direkta konkurrenter vi kan hänvisa till. Men en del av funktionerna hittar man i professionella studioljudkort från till exempel Røde och Zoom. Och där kan man enkelt få 8, 12 eller fler kanaler. Till ett pris som börjar ungefär kring en och en halv gånger Razers. Å andra sidan saknas den avgörande integrationen med här-och-nu-ljudet från själva PC:n.

KV Layout 9 Razer Mixer
Razer Audio Mixer är perfekt för de som vill göra en egen streamingkanal för exempelvis gaming. (Foto: Razer)

Slutsats

Razer Audio Mixer är en specialiserad produkt genom att integrera en analog/digital mixer med PC:ns olika interna ljudkanaler. Detta gör det till ett utmärkt verktyg för streamare som framför allt vill göra gaming-sändningar. Alltså precis Razers kärnpublik. Att den dessutom kan piffas upp med ljuseffekter gör allting roligare. Installationen blir nödvändigtvis lite komplicerad när man ska följa och förstå vilka signaler som går vart. Och om man är van vid att använda en ”riktig” mixer med flera ljudkanaler och in- och utgångar i en hemmastudio så kan Razer-mixern verka begränsad. Men för sitt speciella syfte är den mitt i prick.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Uppdaterad Asus-laptop klar för Norden Den nya 14-tumsdatorn finns i två versioner med Intel- respektive AMD-processor.
Spela i 3D utan glasögon Acer Predator Helios 300 ger djup till dina spel.
Det bästa är skärmen HP:s lyxmodell har en snygg UHD+-skärm som grafiska designers kommer att uppskatta. Men musklerna står inte i proportion till priset.
Broadcast-studio på skrivbordet Bor det en youtuber, twitcher eller poddcaster i dig så kan Razers hybrid-ljudmixer samla ihop trådarna.
Philips lovar superfärger med sin första OLED-datorskärm Philips Momentum 8000 är en 27" 4K-monitor med OLED-panel och perfekt svärta – och det utlovas exceptionella färger.
Slimmade sjuor från Lenovo Lenovo Yoga 7 finns i så många versioner att det nästan att finns en för allt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend