Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Philips Momentum 558M1RY

Gaming-dumburk till vardagsrummet

Om du inte nöjer dig med att spela på en riktigt bra TV så har Philips en lösning som du inte får missa. Tyvärr har de missat ett par viktiga detaljer.

Av / 2021-03-03 - 10:00
Philips Momentum 558M1RY
John Hvidlykke

Spelkonsoler har alltid varit något som man spelat på TV:n. Men mycket har hänt sedan Pong och Space Invaders och i dag utmanar PlayStation5 och Xbox Series X TV:ns gränser med 4K-upplösning och bildhastigheter upp till 120 Hz.

Philips Momentum 558M1RY är en datorskärm med 4K UHD-upplösning (3840 x 2160 pixlar) som är gjord speciellt för konsolspel. Den kan naturligtvis även användas för PC-spel, men storleken innebär att den kommer att användas i vardagsrummet för underhållning i soffan, snarare än på skrivbordet. Den har nämligen ett diagonalt mått på 55 tum!

Philips Momentum 558M1RY tar lika mycket plats som en TV, utan att den har några TV-funktioner alls. (Foto: Philips)

Att installera Philips 558M1RY är ett tvåmansjobb. Det fick jag bekräftat redan när fraktbudet ringde på porttelefonen: ”Öh, du får nog komma ner!” Medan de flesta testexemplar anländer med bud, som tar kliven till andra våningen i snabbt språng, anlände Philips-skärmen i en enorm låda på en europapall som måste baxas upp försiktigt för trapporna, med hjälp av den protesterande speditören.

När bjässen väl står på plats så ser den ganska så diskret ut. LCD VA-panelen omgärdas av en smal svart ram som hålls svävande på en fot av aluminium. En soundbar-högtalare med front av allestädes närvarande Kvadrat-möbeltyg är inbyggd. Den återkommer vi till. På baksidan hittar vi Ambiglow-”stämningsljus”, precis som vi är vana vid från Philips TV-apparater. Om detta är en finess eller en distraktion är en smakfråga, men gaming får gärna vara kul. Annars kan det stängas av.

Precis som Philips TV-apparater har Momentum 558M1RY inbyggt Ambiglow-ljus för stämningens skull. (Foto: Philips)

Inga TV-funktioner

Philips 558M1RY är lika stor som en flatskärms-TV och fungerar bäst på samma ställe i vardagsrummet som en TV. Men någon TV är den inte. Den har ingen inbyggd mottagare – vilket dock går att lösas med en mottagarbox för internetbaserad TV (personligen har jag inte använt mottagardelen i mina TV-apparater sedan 2007). Det finns dock inga smart-funktioner. Philips 558M1RY är en renodlad monitor som bara kan visa signalen som kommer in genom dess tre HDMI-ingångar och DisplayPort. Fjärrkontroll har den dock. Det finns fyra USB-portar och en USB-A, så att monitorn kan fungera som en USB-hubb. Men inga USB-C-portar.

Läs också Ny TV till PS5 och Xbox Series X Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!

Ett annat område som Philips-skärmen skiljer sig från en TV på, fast den här gången på ett positivt sätt, är ljudet. Det är inte tunt, utan förhållandevis fett. En soundbar med ljud från Bowers & Wilkins sitter integrerad i foten. Den är ett 2.1-kanalssystem med 2 x 10 watt till mellanregister och diskant och ett gemensamt 20-watts baselement. Det ger inte samma effekt som en större soundbar – eller en komplett hemmabios med surroundljud, för den delen. Men ljudet går absolut att leva med, även om det inte matchar den överväldigande bilden.

En inbyggd soundbar från Bowers & Wilkins innebär att ljudet är helt OK. (Foto: Philips)

Glöm inte solkräm!

Överväldigande är det enda ordet om räcker till. Dels på grund av känslan när man tittar på Spiderman: Miles Morales i stort format och 4K 60 FPS. Men framför allt på grund av ljusstyrkan. Philips 558M1RY stöder DisplayHDR1000 och kan i HDR-läge vräka på med upp till 1200 nits. Så kom ihåg solkrämen! Responstiden är också som den ska: 4 millisekunder.

Den dåliga nyheten är att Philips 558M1RY bara stöder 120 Hz i uppdateringsfrekvens genom DisplayPort-ingången. HDMI 2.0-ingångarna klarar bara 60 Hz i 4K-upplösning. Här får den tjusiga spelmonitorn stryk på hemmabana av de senaste TV-apparaterna i samma prisklass, som stöder 120 Hz i 4K-upplösning med HDMI 2.1 och alltså är klara att kopplas till PlayStation 5 och Xbox Series X.

En konsolskärm som inte kan användas med konsoler?!

Bilden är skarp och fenomenalt ljusstark. Men bristen på HDMI 2.1 innebär att skärmen inte klarar det som den borde vara bäst på – nämligen konsolspel. (Foto: Philips)

Slutsats

Philips Momentum 558M1RY är en skärm som inte liknar någon annan! Den ser ut som en TV, men är det inte. Med sin 55-tums 4K-upplösning kan den visa konsolspel på ett sätt som blåser mer normala monitorer av banan. Bilden är ljusstark och skarp. Men framför allt är den enorm! Å andra sidan måste du verkligen vilja ha den om du ska spendera så mycket pengar på en skärm som lägger beslag på den bästa platsen i vardagsrummet utan att samtidigt vara en TV. För samma pengar får du en smart-TV som är lika snabb för gaming. Att HDMI 2.1 inte stöds är ytterligare ett problem, eftersom konsolspelare inte kan utnyttja den fina hastigheten och därför får det bättre med en TV av den senaste generationen.

Karakter
Philips Momentum 558M1RY
Premium

Home tycker

Den är stor, den är skarp, den är gigantisk och den är ljusstark. Nämnde vi att den är stor? Stöder inte HDMI 2.1. Inga TV- eller smart-funktioner. Ingen USB-C.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Rulla till toppen