Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Philips 346P1CRH

Datorskärm med surroundbild

Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.

Skrivet av / 2021-02-18 - 08:00
Philips 346P1CRH
John Hvidlykke

I TV-sammanhang blev de böjda skärmarna aldrig mer än en gimmick, men i datorvärlden – och i synnerhet inom gaming – är det annorlunda. Det korta avståndet till skärmen innebär att man faktiskt får en känsla av att befinna sig mitt i handlingen. Detta gäller för vanliga böjda skärmar, men framför allt för superbreda böjda skärmar.

Philips 356P1CRH är en 34-tums datorskärm, men skärmformatet är extremt. Med bildförhållandet 21:9 är panelen ungefär lika hög som en vanlig 27-tumsskärm (37 cm), men den böjda panelen är hela 80 centimeter bred!

Philips 346P1CRH är fenomenalt bred. Det betyder att du kan ha långa rader av dokument bredvid varandra. Eller en film i Cinerama-format. (Foto: Philips)

Den böjda skärmytan har två syften. För det första innebär den konkava formen att det är ungefär samma avstånd från ögat till varje punkt på skärmen, så att man inte behöver anstränga sig för att flytta fokus. För det andra fyller skärmen en så stor del av synfältet att det blir lätt att leva sig in i vad som händer på den. Man måste faktiskt vrida på huvudet för att se något annat än skärmen.

Det finns det urval av in- och utgångar som man kan förvänta sig av en modern bildskärm i den bättre änden: två HDMI-ingångar, DisplayPort och USB-C. Och om en gigantisk skärm inte skulle vara tillräckligt så kan man koppla in flera i serie med antingen DisplayPort-utgången eller USB-C.

Upplösningen är UWQHD (3440 x 1440 pixlar) och uppdateringsfrekvensen 100 Hz. Panelen är av VA-typ, som är känd för sitt fina kontrastförhållande, men också för att reagera relativt långsamt. Reaktionstiden på 4 millisekunder är också lite långsammare än vad som skulle vara att föredra för spel.

Philips-skärmen är imponerande, men är varken fågel eller fisk. (Foto: Philips)

Mellan två stolar

Jag är inte riktigt säker på vem Philips vill försöka nå med 346P1CRH. Den snygga böjda skärmen inbjuder till att användas för spel, men både uppdateringsfrekvensen på 100 Hz och responstiden på 4 ms är i lägsta laget för spel. 144 Hz och 1 ms bör vara minimum. Och för samma eller mindre pengar kan man få mycket snabbare skärmar i ett mer normalt format – böjda eller inte.

På sin hemsida fokuserar Philips också mer på att produktiviteten förbättras om man har en stor skärm. Men även här är det lite si och så. Den enorma skärmen kommer att övertrumfa varje ekonomikollega med lätthet. Men för den stora, kreativa överblicken hade jag hellre bytt ut lite av uppdateringshastigheten mot högre upplösning. 3440 pixlar på bredden räcker inte för att pressa in tillräckligt med data på den 80 centimeter stora ytan. Kalkylbladsanvändare föredrar sannolikt också en platt skärm snarare än att vara omgiven av siffror.

Panelen är kontrastrik och ljusstark, men inte riktigt tillräckligt färgäkta för grafisk produktion. I rena siffror visar skärmen 88 % av Adobe RGB och 90 % av DCI-P3-färgrymden. Återigen är detta lägre än vad som krävs för seriösa grafiska uppgifter. Då förväntas skärmen ha 98 % av P3 och 4K-upplösning (i detta fall 2160p vertikalt).

För arbete är en webbkamera ett måste och skärmen har mycket riktigt en inbyggd Full HD-kamera som poppar upp på kommando. Skärmen kan också ladda en ansluten (lätt) bärbar dator via USB-C-porten.

Täcker hela synfältet

Det som rättfärdigar den extremt breda Philips-skärmen är inlevelsen. På normalt 40–50 cm avstånd täcker den stora böjda panelen hela synfältet. Hastigheten är måhända inte tillräckligt bra för rankade 3D-actionspel, men om din uppfattning om underhållning är att tillbringa några timmar inne i Cyberpunk 2077, eller Red Dead Redemption 2 för den delen, så är upplevelsen mycket starkare än på den platta 27-tummaren på skrivbordet.

När man spelar spel känner man sig som en del av handlingen Philips 346P1CRH. Tyvärr är den inte tillräckligt snabb för annat än spel för skojs skull. (Foto: Philips)

Detsamma gäller filmer. Film ska helst ses på bio, eller – som näst bästa alternativ – på en välvuxen TV med surroundljud. Men i en icke-idealisk värld är 34 ultrabreda tum mitt framför näsan nästan lika överväldigande som en stor IMAX-filmduk i en biosalong.

Ljudet befinner sig inte i samma klass, men de två 5-wattshögtalarna gör ett ganska så anständigt jobb som är ett snäpp bättre än vad man brukar utsättas för från de flesta flatskärmar. Man kan faktiskt uthärda att titta på en film så här – och förstå vad som sägs i dialogen.

Slutsats

Philips 346P1CRH är en överväldigande bekantskap som tar över hela skrivbordet på ett sätt som få andra skärmar kan. Det är häftigt att vara omgiven av vad man ägnar sig åt, oavsett om det är spel, filmer eller mer seriöst arbete. Tyvärr är den ultrabreda 34-tumsskärmen varken fågel eller fisk. Det är inte tillräckligt snabb för spel och inte tillräckligt skarpt och färgäkta för kreativt arbete. Om du är en glad amatör som vill syssla med lite av varje så kan den vara ett intressant alternativ. Speciellt eftersom den också är en fenomenal skrivbordsbiograf. Men i praktiken är en mindre och mer specialiserad skärm ett bättre val för de flesta.

Karakter
Philips 346P1CRH
Premium

Home tycker

Mycket större inlevelse än med en gammaldags platt skärm. Läckra färger och bra ljud. Ingen G-Sync. 100 Hz räcker precis för gaming. Och för serös användning är upplösningen i minsta laget på den enorma skärmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Ljud & Bild
Rulla till toppen