I TV-sammanhang blev de böjda skärmarna aldrig mer än en gimmick, men i datorvärlden – och i synnerhet inom gaming – är det annorlunda. Det korta avståndet till skärmen innebär att man faktiskt får en känsla av att befinna sig mitt i handlingen. Detta gäller för vanliga böjda skärmar, men framför allt för superbreda böjda skärmar.
Philips 356P1CRH är en 34-tums datorskärm, men skärmformatet är extremt. Med bildförhållandet 21:9 är panelen ungefär lika hög som en vanlig 27-tumsskärm (37 cm), men den böjda panelen är hela 80 centimeter bred!
Den böjda skärmytan har två syften. För det första innebär den konkava formen att det är ungefär samma avstånd från ögat till varje punkt på skärmen, så att man inte behöver anstränga sig för att flytta fokus. För det andra fyller skärmen en så stor del av synfältet att det blir lätt att leva sig in i vad som händer på den. Man måste faktiskt vrida på huvudet för att se något annat än skärmen.
Det finns det urval av in- och utgångar som man kan förvänta sig av en modern bildskärm i den bättre änden: två HDMI-ingångar, DisplayPort och USB-C. Och om en gigantisk skärm inte skulle vara tillräckligt så kan man koppla in flera i serie med antingen DisplayPort-utgången eller USB-C.
Upplösningen är UWQHD (3440 x 1440 pixlar) och uppdateringsfrekvensen 100 Hz. Panelen är av VA-typ, som är känd för sitt fina kontrastförhållande, men också för att reagera relativt långsamt. Reaktionstiden på 4 millisekunder är också lite långsammare än vad som skulle vara att föredra för spel.
Mellan två stolar
Jag är inte riktigt säker på vem Philips vill försöka nå med 346P1CRH. Den snygga böjda skärmen inbjuder till att användas för spel, men både uppdateringsfrekvensen på 100 Hz och responstiden på 4 ms är i lägsta laget för spel. 144 Hz och 1 ms bör vara minimum. Och för samma eller mindre pengar kan man få mycket snabbare skärmar i ett mer normalt format – böjda eller inte.
På sin hemsida fokuserar Philips också mer på att produktiviteten förbättras om man har en stor skärm. Men även här är det lite si och så. Den enorma skärmen kommer att övertrumfa varje ekonomikollega med lätthet. Men för den stora, kreativa överblicken hade jag hellre bytt ut lite av uppdateringshastigheten mot högre upplösning. 3440 pixlar på bredden räcker inte för att pressa in tillräckligt med data på den 80 centimeter stora ytan. Kalkylbladsanvändare föredrar sannolikt också en platt skärm snarare än att vara omgiven av siffror.
Panelen är kontrastrik och ljusstark, men inte riktigt tillräckligt färgäkta för grafisk produktion. I rena siffror visar skärmen 88 % av Adobe RGB och 90 % av DCI-P3-färgrymden. Återigen är detta lägre än vad som krävs för seriösa grafiska uppgifter. Då förväntas skärmen ha 98 % av P3 och 4K-upplösning (i detta fall 2160p vertikalt).
För arbete är en webbkamera ett måste och skärmen har mycket riktigt en inbyggd Full HD-kamera som poppar upp på kommando. Skärmen kan också ladda en ansluten (lätt) bärbar dator via USB-C-porten.
Täcker hela synfältet
Det som rättfärdigar den extremt breda Philips-skärmen är inlevelsen. På normalt 40–50 cm avstånd täcker den stora böjda panelen hela synfältet. Hastigheten är måhända inte tillräckligt bra för rankade 3D-actionspel, men om din uppfattning om underhållning är att tillbringa några timmar inne i Cyberpunk 2077, eller Red Dead Redemption 2 för den delen, så är upplevelsen mycket starkare än på den platta 27-tummaren på skrivbordet.
Detsamma gäller filmer. Film ska helst ses på bio, eller – som näst bästa alternativ – på en välvuxen TV med surroundljud. Men i en icke-idealisk värld är 34 ultrabreda tum mitt framför näsan nästan lika överväldigande som en stor IMAX-filmduk i en biosalong.
Ljudet befinner sig inte i samma klass, men de två 5-wattshögtalarna gör ett ganska så anständigt jobb som är ett snäpp bättre än vad man brukar utsättas för från de flesta flatskärmar. Man kan faktiskt uthärda att titta på en film så här – och förstå vad som sägs i dialogen.
Slutsats
Philips 346P1CRH är en överväldigande bekantskap som tar över hela skrivbordet på ett sätt som få andra skärmar kan. Det är häftigt att vara omgiven av vad man ägnar sig åt, oavsett om det är spel, filmer eller mer seriöst arbete. Tyvärr är den ultrabreda 34-tumsskärmen varken fågel eller fisk. Det är inte tillräckligt snabb för spel och inte tillräckligt skarpt och färgäkta för kreativt arbete. Om du är en glad amatör som vill syssla med lite av varje så kan den vara ett intressant alternativ. Speciellt eftersom den också är en fenomenal skrivbordsbiograf. Men i praktiken är en mindre och mer specialiserad skärm ett bättre val för de flesta.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser