TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Philips 346P1CRH

Datorskärm med surroundbild

Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.

forfatter
Publicerad 2021-02-18 - 08:00
Karakter
Philips 346P1CRH
L&B tycker
Mycket större inlevelse än med en gammaldags platt skärm. Läckra färger och bra ljud.
Ingen G-Sync. 100 Hz räcker precis för gaming. Och för serös användning är upplösningen i minsta laget på den enorma skärmen.
Specifikationer
 • Storlek: 34 tum 21:9 ultrabred
 • Paneltyp: VA LCD
 • Upplösning: WQHD (3440 x 1440)
 • Responstid: 4 ms (grå till grå)
 • Uppdateringshastighet: 100 Hz
 • Kontrast/ljusstyrka: 30 000:1/500 nits
 • Webbkamera: Full HD (1920 x 1080)
 • Synkronisering: Adaptive sync
 • Anslutningar: 2 x HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, USB-C 3.2 Gen 2, ethernet, DisplayPort ut
 • Mått/vikt: 80,7 x 60,1 x 25,0 cm/11,7 kg (med fot)
 • Webb: philips.se
Riktpris: 7 200Pr. 2021-02-18 Produktsida

I TV-sammanhang blev de böjda skärmarna aldrig mer än en gimmick, men i datorvärlden – och i synnerhet inom gaming – är det annorlunda. Det korta avståndet till skärmen innebär att man faktiskt får en känsla av att befinna sig mitt i handlingen. Detta gäller för vanliga böjda skärmar, men framför allt för superbreda böjda skärmar.

Philips 356P1CRH är en 34-tums datorskärm, men skärmformatet är extremt. Med bildförhållandet 21:9 är panelen ungefär lika hög som en vanlig 27-tumsskärm (37 cm), men den böjda panelen är hela 80 centimeter bred!

Philips 346P1CRH är fenomenalt bred. Det betyder att du kan ha långa rader av dokument bredvid varandra. Eller en film i Cinerama-format. (Foto: Philips)

Den böjda skärmytan har två syften. För det första innebär den konkava formen att det är ungefär samma avstånd från ögat till varje punkt på skärmen, så att man inte behöver anstränga sig för att flytta fokus. För det andra fyller skärmen en så stor del av synfältet att det blir lätt att leva sig in i vad som händer på den. Man måste faktiskt vrida på huvudet för att se något annat än skärmen.

Det finns det urval av in- och utgångar som man kan förvänta sig av en modern bildskärm i den bättre änden: två HDMI-ingångar, DisplayPort och USB-C. Och om en gigantisk skärm inte skulle vara tillräckligt så kan man koppla in flera i serie med antingen DisplayPort-utgången eller USB-C.

Upplösningen är UWQHD (3440 x 1440 pixlar) och uppdateringsfrekvensen 100 Hz. Panelen är av VA-typ, som är känd för sitt fina kontrastförhållande, men också för att reagera relativt långsamt. Reaktionstiden på 4 millisekunder är också lite långsammare än vad som skulle vara att föredra för spel.

Philips-skärmen är imponerande, men är varken fågel eller fisk. (Foto: Philips)

Mellan två stolar

Jag är inte riktigt säker på vem Philips vill försöka nå med 346P1CRH. Den snygga böjda skärmen inbjuder till att användas för spel, men både uppdateringsfrekvensen på 100 Hz och responstiden på 4 ms är i lägsta laget för spel. 144 Hz och 1 ms bör vara minimum. Och för samma eller mindre pengar kan man få mycket snabbare skärmar i ett mer normalt format – böjda eller inte.

På sin hemsida fokuserar Philips också mer på att produktiviteten förbättras om man har en stor skärm. Men även här är det lite si och så. Den enorma skärmen kommer att övertrumfa varje ekonomikollega med lätthet. Men för den stora, kreativa överblicken hade jag hellre bytt ut lite av uppdateringshastigheten mot högre upplösning. 3440 pixlar på bredden räcker inte för att pressa in tillräckligt med data på den 80 centimeter stora ytan. Kalkylbladsanvändare föredrar sannolikt också en platt skärm snarare än att vara omgiven av siffror.

Panelen är kontrastrik och ljusstark, men inte riktigt tillräckligt färgäkta för grafisk produktion. I rena siffror visar skärmen 88 % av Adobe RGB och 90 % av DCI-P3-färgrymden. Återigen är detta lägre än vad som krävs för seriösa grafiska uppgifter. Då förväntas skärmen ha 98 % av P3 och 4K-upplösning (i detta fall 2160p vertikalt).

För arbete är en webbkamera ett måste och skärmen har mycket riktigt en inbyggd Full HD-kamera som poppar upp på kommando. Skärmen kan också ladda en ansluten (lätt) bärbar dator via USB-C-porten.

Täcker hela synfältet

Det som rättfärdigar den extremt breda Philips-skärmen är inlevelsen. På normalt 40–50 cm avstånd täcker den stora böjda panelen hela synfältet. Hastigheten är måhända inte tillräckligt bra för rankade 3D-actionspel, men om din uppfattning om underhållning är att tillbringa några timmar inne i Cyberpunk 2077, eller Red Dead Redemption 2 för den delen, så är upplevelsen mycket starkare än på den platta 27-tummaren på skrivbordet.

När man spelar spel känner man sig som en del av handlingen Philips 346P1CRH. Tyvärr är den inte tillräckligt snabb för annat än spel för skojs skull. (Foto: Philips)

Detsamma gäller filmer. Film ska helst ses på bio, eller – som näst bästa alternativ – på en välvuxen TV med surroundljud. Men i en icke-idealisk värld är 34 ultrabreda tum mitt framför näsan nästan lika överväldigande som en stor IMAX-filmduk i en biosalong.

Ljudet befinner sig inte i samma klass, men de två 5-wattshögtalarna gör ett ganska så anständigt jobb som är ett snäpp bättre än vad man brukar utsättas för från de flesta flatskärmar. Man kan faktiskt uthärda att titta på en film så här – och förstå vad som sägs i dialogen.

Slutsats

Philips 346P1CRH är en överväldigande bekantskap som tar över hela skrivbordet på ett sätt som få andra skärmar kan. Det är häftigt att vara omgiven av vad man ägnar sig åt, oavsett om det är spel, filmer eller mer seriöst arbete. Tyvärr är den ultrabreda 34-tumsskärmen varken fågel eller fisk. Det är inte tillräckligt snabb för spel och inte tillräckligt skarpt och färgäkta för kreativt arbete. Om du är en glad amatör som vill syssla med lite av varje så kan den vara ett intressant alternativ. Speciellt eftersom den också är en fenomenal skrivbordsbiograf. Men i praktiken är en mindre och mer specialiserad skärm ett bättre val för de flesta.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
Razers tåliga ljusdrivna tangenter Razer DeathStalker V2 har uppdaterats med lägre, lättare tangenter som håller längre.
Snabbaste MacBook Air hittills Apples ultrabook har fått en ny design och en vitamininjektion som märks. Men priset är därefter.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend