Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: MSi PRO MP271QP

Inga krusiduller – men har allt

MSi:s 27-tums kontorsskärm saknar pråligheter. Däremot har den allt en bra arbetspartner behöver.

Av / 2021-08-15 - 07:00
MSi PRO MP271QP
John Hvidlykke

MSi känner vi som experter på gaming-utrustning, framför allt bärbara speldatorer i tungviktsklassen där de är en av de största. Men hur är det med den tiden på dygnet när man inte kan ägna sig åt att få highscore? Den där tiden när man måste jobba …

Vi har redan tittat närmare på både bärbara arbetsdatorer från MSi och allt-i-ett-maskiner från samma märke. Nu har turen kommit till en skärm för arbete: MSi PRO MP271QP.

Som man nätt och jämnt kan utläsa ur den långa harangen av bokstäver och siffror som utgör beteckningen (varför ska produktnamn alltid vara omöjliga att memorera?!), är detta en 27-tums skärm för professionellt bruk. ”Professionellt” i andemeningen kontorsarbete, vill säga. Och då speciellt hemmakontor. Professionella grafiska formgivare och fotografer behöver exakt färgåtergivning, vilket kräver mycket dyrare skärmar.

 

Ramen är ultratunn, faktiskt bara en och en halv millimeter. (Foto: MSi)

Ramens tjocklek är slagmarken för svåra bataljer i datorbranschen. Med en ram på bara en och en halv millimeter går MSi definitivt segrande ur den striden. Även om själva bildytan börjar först en halv centimeter in på panelen.

WQHD-upplösning

Upplösningen är WQHD (2560 x 1440 pixlar). Det är en acceptabel upplösning – och mycket bättre än Full HD. Men det känns lite grovt och utrymmet på Windows-skrivbordet är lite trångt när jag är van att arbeta på en 4K-skärm av samma storlek. I praktiken uppfattas skillnaden som något mindre, eftersom ikoner och teckensnitt visas med en mindre förstoring.

Det kostar dock bara lite mer att få 4K -upplösning, till exempel på Philips 288E2A.

Skärmen har de inställningar av ljusstyrka, kontrast och begränsning av blått ljus som man kan förvänta sig, och kontrollerna är ganska så logiska. Det finns två HDMI-ingångar och en DisplayPort.

Bara för Windows-pling

Eftersom HDMI-enheter fungerar som externa ljudkort på datorn sitter det naturligtvis inbyggda högtalare i skärmen. Jag har definitivt hört sämre ljudkvalitet än från dem. Men inte mycket sämre. Ljudet verkar instängt och svagt, om du vill lyssna på något annat än Windows varningsljud behövs externa högtalare.

 

MSi PRO MP271QP är gjord speciellt för att användas på hemmakontoret. Där är det en stor fördel att den kan ställas in och vinklas åt alla möjliga håll. (Foto: MSi)

Hittar alltid en arbetsställning

På ett enda område skiljer sig MSi PRO MP271QP från normen i prisklassen: skärmen kan justeras och vridas längs alla tänkbara axlar, vilket gör det lättare att hitta en bra arbetsställning på hemmakontoret. Skärmen kan lyftas och sänkas vertikalt, lutas bakåt, roteras runt sin egen axel – och som pricken över i kan den snurras 90 grader till stående format. Tyvärr roterar inte skärmbilden då automatiskt till stående format. Det måste man göra själv i skärminställningarna. Helst innan man vrider på skärmen.

Skärmen kan ställas på högkant. Men då roteras inte bilden automatiskt. (Foto: MSi)

Slutsats

MSi PRO MP271QP är en 27-tums arbetsskärm för hemmakontoret som är bekväm och oproblematisk både när det gäller design, pris och anpassningar. Den vinner inga utmärkelser för skyhög upplösning, hög hastighet eller avancerad anslutningar. Men den ser behaglig ut, och eftersom den kan lutas och vridas åt alla tänkbara sätt, är du nästan garanterad att kunna hitta en bra arbetsställning. 4K-upplösning hade varit ett plus, men så länge du inte jobbar med ultrahögupplöst video är det inget reellt problem.

MSi PRO MP271QP eye
MSi PRO MP271QP har inga avancerade funktioner, men är förhållandevis billig och har allt som behövs. (Foto: MSi)

Karakter
MSi PRO MP271QP
Basic

Home tycker

Kan lutas och vinklas åt alla håll – och snurras. Ramen är supersmal. Inte 4K-upplösning. Ljudet är uselt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ljud & Bild
Rulla till toppen