Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: MSI GS70 Stealth

Verktyg för yrkesmördare

Om du arbetar seriöst med tunga grafiska uppgifter – till exempel 3D-spel – ska du ha en bärbar dator utöver det vanliga. MSi GS70 Stealth är byggd för att vara kung på LAN-fester.

Av / 2014-04-04 - 06:00
MSI GS70 Stealth
John Hvidlykke

SE gullikon 2014.indd

Wow! Det går en stöt av glädje genom en gammal datornörd när man öppnar den svarta pappkartongen och ser MSi GS70 Stealth för första gången: en liten halvmeters, mattsvart maskin i borstad aluminium – och nästan omöjligt tunn. Ynka 21,8 millimeter gör att den här datorn lägger beslag på titeln världens tunnaste 17-tums gaming-notebook.

För vi befinner oss i gaming-klassen. Varje liten detalj på datorn är designad för att skrika: ”We mean business!” Så att motståndarna vet att de står inför en professionell mördare så fort du plockar upp datorn ur ryggsäcken på LAN-festen. Allt har svarta metallytor med samma cyniska estetik som handeldvapen och osynliga bombflygplan. Åtminstone tills man sätter på strömmen och tangentbordets pulserande RGB-ljus tänds. MSi-logotypen, som är en drake, lyser också rött när datorn är påslagen. Loggan är utan tvekan en ironisk hälsning till Acers PC med Ferrari-logga som hade en tuff design men som var mer ordinär på insidan.

Massor av allt
Men man vinner inget skjutaspel med bara ett snyggt utseende. Processorn i MSi-datorn är – som förväntat – fjärde generationens Intel Core i7 på 2,4 GHz. Processorn är fyrkärnig och har åtta trådar. 16 GB RAM-minne (DDR3) garanterar att den inte tappar andan mitt i när du ägnar dig åt spel eller tung grafik- eller videoredigering. Det finns två diskar för lagring i GS70: en 225 GB SSD-disk till de oftast använda filerna och en 1 TB hårddisk.

Det viktigaste i en speldator är emellertid grafikprocessorn, som här är nVidia GTX 765M. Den är en smula långsammare än sin storebror GTX 770M, men fortfarande våldsamt överdådig i en laptop för ”civilt” bruk. Som jämförelse har världens just nu snabbaste bärbara speldator, Alienware 18, två stycken GTX 770M. Fast då är både prislappen och vikten dubbelt så stor också!

Tangentbordet kommer från danska SteelSeries, som är en av de mest välrenommerade inom speltangentbord. På ljudsidan är det Creative som har levererat utrustningen. Skärmen på 17,3 tum har naturligtvis Full-HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar). Och det är massor av tryck i ljusstyrka och kontrast. Skulle inte det vara nog går det att koppla in upp till tre skärmar samtidigt (två via mini-DisplayPort och en via HDMI), så att man ser en större del av slagfältet – eller kan arbeta med riktiga bildbehandlingsuppgifter, för den delen.

I praktiken gick det inte att få GS70 att gå ner för räkning. Den klarade alla spel och uppgifter vi utmanade den med. Och utan att den behövde sätta fart på den dubbla fläktkylningen. Och spelen kördes i högsta upplösning, med 8x anti-aliasing och alla detaljnivåer satta på max. Datorn tuffade på oförtrutet med omkring 60 bildramar i sekunden.

GS70 Photo_03s

Benchmarks
Uttryckt i jämförbara siffror fick Stealth-datorn 11 400 poäng multi-core och 3025 single-core i Geekbench 3-testet. Det är det näst högsta resultatet vi har mätt när det gäller CPU-kraft, endast överträffat med en hårsmån av Asus N550JV.

När det handlar om grafiska muskler kör GS70 i cirklar runt allt annat. 3DMark Vantage från Futuremark är standardtestet på det här området, och där får MSi:n 14 682. Det är riktigt snyggt med tanke på att vi snackar om en laptop!

Däremot klarar den sig förvånansvärt klent i webbläsartestet Browsermark 2.0: den får 6 477 poäng, vilket är i klass med kontorsdatorer. Vad som sänker resultatet är lite av ett mysterium, men testet är utfört flera gånger och med olika webbläsare, som alla gav liknande värden.

MSi har gjort mycket för att hålla nere vikten och tjockleken, och det är imponerande hur de lyckats pressa in så mycket datorkraft i en så liten och lätt (2,7 kilo) förpackning. På ett par områden har det dock bantats väl mycket. Det är bland annat en överraskning att det inte finns något optiskt drivverk. De skulle ha höjt vikten med ett par hundra gram, men det känns som en stor begränsning att man inte kan installera spel och program direkt på datorn utan måste använda ett externt drivverk om spelen inte kan laddas ner direkt eller från Steam. Och aluminium(utseende) eller ej, när man tar tag i ett hörn av skärmen för att öppna eller stänga datorn så vrider sig skärmen tydligt. Det känns onödigt rangligt på en dator för över 14 000 kronor!

GS70 Photo_07
GS70 Stealth är den hittills tunnaste 17-tums bärbara datorn för spelare. Den är knappt 22 mm tjock och faktiskt lika tunn som en 14-tums ultrabook!

Slutsats
MSi GS70 Stealth är en dator som är byggd för ett enda ändamål: spel. Och om det är vad du behöver så klarar den det bättre än de flesta, och så till den milda grad att den nästan känns billig. Datorn är dock tillräckligt diskret för att du ska kunna försöka övertyga chefen om att du behöver en kraftfull dator för grafik och video – och att du nog ska arbeta hemma varje kväll och på helgerna.

Home tycker

Detta är den starkaste bärbara dator vi någonsin testat när det gäller 3D-grafik. Läckert tangentbord, cool design och förvånansvärt låg vikt. Den perfekta dödsmaskinen i händerna på en spelare. För det här priset – som är högt – skulle man kunna förvänta sig ett inbyggt optisk drivverk och att skärmen var mindre ranglig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Rulla till toppen