TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Lenovo Yoga Slim 7i Carbon (82U90066MX)

Vägd på en våg och funnen för lätt

Lenovo Yoga Slim 7i Carbon är den lättaste bärbara datorn vi någonsin testat. Tyvärr medför den smala formfaktorn ett par obehagliga kompromisser.

forfatter
Publicerad 2023-01-17 - 11:03
Karakter
Lenovo Yoga Slim 7i Carbon (82U90066MX)
L&B tycker
Supertunn och superlätt. Höga prestanda och bra tangentbord. Sist men inte minst har skärmen bra upplösning och snygg bild.
Nästan inga anslutningsmöjligheter. Skärmen har för svag ljusstyrka. Men men värst av allt är den otroligt dåliga batteritiden som sänker totalbetyget rejält.
 • Processor: 12:e generationen Intel Core i7-1260P
 • Skärm: 13,3-tums IPS WQXGA (2560 x 1600)
 • Minne: 16 GB RAM
 • Lagring: 512 SSD
 • Grafik: Intel Iris Xe Graphics
 • Operativsystem: Windows 11 Home
 • Mått/vikt: 30,1 x 20,6 x 1,48 cm/970 g
 • Batteri: 50 Wh litiumjon
 • Övrigt: 720p HD-webbkamera, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, Thunderbolt 4, USB-C
 • Webb: lenovo.com
 • Geekbench 5: 1 097 singlecore, 7 562 multicore
 • Geekbench 5 Compute: 15 683
 • 3DMark Time Spy: 1 796
 • 3DMark Fire Strike: 4 142
 • Cinebench R23: 8 291 multicore, 1 584 singlecore
 • PC Mark 10: 4 309
 • Basemark Web 3.0: 839,25
 • Batteritest: 2:24 h
Riktpris: 18000Pr. 2023-01-17 Produktsida

Lenovo är världens största PC-tillverkare, det kinesiska företaget har en uppsjö av olika bärbara modeller. Så många att det är omöjligt för oss att testa dem alla.

Genom åren har vi därför framför allt testat många av de så kallade Yoga-modellerna, eftersom det – som namnet antyder – egentligen är hybriddatorer med flexibel formfaktor och många olika användningsområden.

Kanske är det åldern som talar när Lenovo ska gå vidare med Yoga, för nyligen har tillverkaren lanserat en serie Yoga Slim-datorer, som inte i likhet med tidigare modeller går att använda som exempelvis surfplatta. Snarare handlar det om supertunna ultrabooks, som i övrigt håller sig till en helt traditionell formfaktor. Så även Lenovo Yoga Slim 7i Carbon, som däremot antagligen är den lättaste laptop vi någonsin har testat.

Utseende och konstruktion

Den supertunna bärbara datorn väger bara 970 gram och är dessutom 1,48 cm smal på sitt tjockaste ställe, så den är väldigt lätt att ha med sig i väskan. Skönt med en dator som inte orsakar ryggskott och utgifter för massage och kiropraktorbesök.

Lenovo Yoga Slim 7i Carbon
Lenovo Yoga Slim 7i Carbon är nog den lättaste bärbara datorn vi har testat hittills. (Foto: Lenovo)

Lenovo Yoga Slim 7i Carbon är gjord av hårdplast kombinerat med kolfiber (därav namnet Carbon) och materialvalet gör att maskinen är robust och rejäl.

Det bakgrundsbelysta tangentbordet är i full storlek, med bra plats mellan tangenterna och lagom slaglängd (avståndet mellan tangentens viloläge och dess läge när den trycks ner hela vägen), trots datorns ultratunna form.

Man får däremot stå ut med att utbudet av portar är reducerat till ett minimum. En enda USB-C och en Thunderbolt 4 får plats, och om man ansluter den bärbara datorn till ström så görs det via USB-C-porten, men då är man nere på ett enda användbart anslutningsalternativ. Till och med Apples MacBook Air har fler anslutningar – nämligen en 3,5 mm-kontakt – och även om Lenovo Yoga Slim 7i Carbon visserligen kommer med en adapter som lägger till HDMI, USB-A, VGA och en 3,5 mm-kontakt, så är möjligheterna inte direkt överväldigande. Vad ska man med VGA till nu för tiden? Hade det inte varit smart att ha en kortläsare för SD-kort i stället?

Det kan ju bli för minimalistiskt också …

Lenovo Yoga Slim 7i Carbon
Det bakgrundsbelysta tangentbordet är i full storlek, med bra utrymme mellan tangenterna och bra slaglängd. (Foto: Lenovo)

Skärm och ljud

Å andra sidan är det gott om plats på skärmen, trots att den bara är på 13,3 tum. Den kompakta IPS-skärmen stöder nämligen en upplösning på upp till 2560 x 1600 pixlar, vilket ger den smala bärbara datorn mer reell arbetsyta än många smala ultrabooks med större skärm, till exempel Samsung Galaxy Book2 Pro 360, som har en så stor skärm som 15,6 tum men som ändå bara kan få ihop en upplösning på 1920 x 1080 pixlar.

Även om det inte är en OLED-panel så levererar Lenovo-skärmen en skarp bild och bra färger. Men ljusstyrkan (max 400 nits) kunde ha varit bättre.

Ljudet är en relativt tunn historia i de inbyggda stereohögtalarna, men man får massor av fyllighet och tyngd när man använder ett par ordentliga hörlurar.

03_Yoga_Slim_7i_Carbon_Gen7_Tour_Left_Side_Profile_Closed_small 04_Yoga_Slim_7i_Carbon_Gen7_Tour_Right_Side_Profile_Closed_small
<
>
Man får leva med att utbudet av portar är reducerat till ett minimum. En enda USB-C och en Thunderbolt 4 är allt som fått plats. (Foto: Lenovo)

Prestanda och funktioner

Under huven sitter den näst senaste 12:e generationens Intel Core i7-processor samt Intel Iris Xe Graphics-arkitektur, vilket innebär att Galaxy Book2 Pro 360 stöder både Thunderbolt 4 och Wi-Fi 6.

Den fina processorn – i kombination med hela 16 gigabyte RAM – levererar tillfredsställande höga prestanda, vilket även våra benchmark-resultat dokumenterar. Och under tiden utvecklar inte datorn så mycket värme att fläktarna går på högvarv. Lenovo Yoga Slim 7i Carbon kan därför lösa de allra flesta vardagsuppgifter utan att tappa andan, men någon speldator är den inte. På det stora hela är grafiska prestanda inget att skriva hem om.

Lenovo Yoga Slim 7i Carbon
Det finns gott om plats på skärmen, även om den bara är på 13,3 tum. Den kompakta IPS-skärmen stöder nämligen en upplösning på upp till 2560 x 1600 pixlar. (Foto: Lenovo)

Den usla batteritiden är dock helt katastrofal. Visst, när vi benchmark-testar datorn utsätts den för maximal stress utan batterisparande funktioner ända tills den får slut på ström. Men ett resultat på mindre än två och en halv timme är fortfarande i underkant av vad man bör kunna acceptera för det relativt höga priset.

Slutsats

Lenovo Yoga Slim 7i Carbon är en superlätt ultrabok med massor av muskler. Skärmen har hög upplösning och vi uppskattar tangentbordet som både är bakgrundsbelyst och ger en bra taktil användarupplevelse.

Därför är det desto mer frustrerande att den lilla laptopen snubblar på mållinjen. Ljusstyrkan på skärmen är för svag och datorn har nästan inga inbyggda anslutningsmöjligheter – och värst av allt är batteritiden, som är inget mindre än skandalöst dålig.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Spännande 'böcker' från Samsung Samsung Galaxy Book3 kommer i fem versioner, och hårdvaran är helt uppdaterad.
Bättre videokonferenser billigt Logitech Brio 300 är en överkomlig webbkamera som erbjuder bättre kvalitet på Zoom och Teams än datorns inbyggda kamera.
Nya MacBooks och Mac minis med nya, kraftfullare M2-processorer Det blixtsnabba M2-chipet från Apple får två ännu snabbare uppdateringar som hittar in i både Mac mini och MacBook Pro.
lbpluss
En tvättäkta lättviktare Lenovo Yoga Slim 7i Carbon är den lättaste bärbara datorn vi någonsin testat. Tyvärr medför den smala formfaktorn ett par obehagliga kompromisser.
Följ Ljud & Bild