Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Asus ROG G501 JW

Lätt och tyst laptop

Asus lättvikts-spelmaskin är lika kompakt som en ultrabook, men låt dig inte luras av det diskreta utseendet. Den kan mer än du tror.

Skrivet av / 2015-09-22 - 06:00
Asus ROG G501 JW
John Hvidlykke

Om det ska se coolt ut så ska det helst vara svart. Speldatorernas färgschema har alltid hållit sig inom nyanser av helt svart. Ur det perspektivet är Asus ROG G501 förhållandevis färgskimrande eftersom den har en tunn röd gummikant som löper runt skärmen och texten på tangenterna är också röd. Resten av datorn är kolsvart. Kabinettet, mig veterligen det smalaste på någon speldator hittills, är av svarteloxerad aluminium och ovansidan är av lika svart plast.

Tangenterna lyser rött och A, S, W och D samt det numeriska tangenterna är extra ljusa så att det är lätt att pricka rätt i LAN-festens dunkla belysning. Den orgie i valfria, pulserande RGB-färger som många andra speldatorer pryds av finns dock inte.

Under det svarta locket hittar man en 2,6 GHz Intel Core i7-processor med fyra kärnor och åtta trådar. Grafikkortet är ett Nvidia GeForce GTX 960M (med 4 GB RAM), som utlovar fullt tillräckliga 3D-egenskaper av bättre slag. Åtminstone så länge man håller sig inom 15-tumsskärmens Full HD-upplösning.

G501_Front Side

Det finns 16 GB internminne ombord och två diskar: En 128 GB SSD för Windows och en 1 TB till spelens alla stora filer. Ljudet levereras av B&O-ägda ICEpower!

Asus G501 är ingen prålig dator, men den är behaglig att arbeta med. Trots all kraft blir inte skalet varmt. Och det finns skönt med plats runt tangenterna. För att komma från en kompakt bärbar är ljudet utmärkt.

G501_lighting_02

 

Prestanda

G501 är en riktigt snabb dator. Tack vare rikligt med RAM och processorkraft till förfogande är det inte kalkylark eller fotomanipulering som får den att tappa andan på allvar. I multiplattformstestet Geekbench 3 skrapar den ihop 3329 poäng singlecore och 12229 multicore. Det är strax under den blixtsnabba iMac Retina 5K. Browsermark-resultatet är också snyggt: 6432.

GeekBench 3: 12 229 (multi), 3 239 (single)
Browsermark: 6 462
3DMark 11: 5 219
CineBench R15: 98,58 fps

Men det som verkligen räknas är grafik. I 3DMark 11-testet får G501 en poäng på 5219. Det är snabbt och matchar till exempel Aspire V Nitro. Men det är bara hälften så mycket som Asus egen monster-laptop G751 klarar. Å andra sidan får G501 plats i en vanlig väska.

Vid normal användning är batteritiden godkänd. Men vrider man upp effekten till max och stänger av alla strömspararfunktioner så räcker batteriet bara i en och en halv timme.

G501_lighting_03

 

Slutsats

Asus ROG G501 JW är en elegant kompromiss mellan spelmuskler och bärbarhet. Den är tillräckligt lätt och diskret för att kunna användas som en ”vanlig” laptop för arbete och studier. Men samtidigt har den tillräckligt med muskler för att man ska kunna leka med den på fritiden. Sådana möjligheter kostar, och det finns flera bra alternativ där ute. Förutom inomhusspelarna kan G501 vara intressant för dem som är trötta på lätta men sega ultrabooks. Den är bara lite dyrare och tyngre, men mycket starkare.

Home tycker

Gaming-laptop i ultrabook-storlek. Tyst fläkt och effektiv kylning gör den behaglig att arbeta med. Priset är högt och prestanda är – trots allt – aningen lägre med 3D-grafik än tyngre modeller. Bara röd belysning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Ljud & Bild
Rulla till toppen