TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Acer ConceptD 500

En stilfull dag på kontoret

Acers Mac-dödare har tillräckligt med muskler för det flesta arbetsuppgifter man kan hitta på att ge den.

forfatter
Publicerad 2020-03-18 - 00:00
Karakter
Acer ConceptD 500
L&B tycker
Supersnabb processor och bra proffsgrafik ger en dator som löser alla beräknings- och grafikuppgifter utan tecken på stress.
Grafikkortet är professionellt, men för 3D-grafikjobb är ett gaming-kort snabbare. Kräver gott om plats på skrivbordet.
 • Processor: 3,6 GHz Intel Core i9-9900K (8 kärnor, 16 trådar)
 • Minne: 64 GB
 • Grafik: Nvidia Quadro RTX 4000 med 8 GB VRAM
 • Operativsystem: Windows 10 Pro, 64-bit
 • Hårddisk: 512 GB SSD + 2TB HDD
 • Mått/vikt: 20,4 x 43,9 x 47,6 cm/12 kg
 • Grafikutgångar: 3 x DisplayPort, 1 x USB-C (med Thunderbolt)
 • Anslutning: WiFi 802.11n / Bluetooth 5.0, 1 x USB-C, 3 x USB 3.1, 4 x USB 2, 2 x Ethernet, 3 x 3,5 mm-ljud, kortläsare
 • Webb: acer.com
 • GeekBench 5: 8 105 multi, 1 267 single
 • GeekBench 4: 32 012 multi, 5 720 single
 • PC Mark 10: 6 605
 • 3DMark TimeSpy: 7 365
 • 3DMark Fire Strike: 16 402
 • CineBench R15: 237 fps / 1 812 cb
 • HD Tach: 594 MB/s
Riktpris: 31 000Pr. 2020-03-18 Produktsida

Nästan alla datorer vi testar i Ljud & Bild är bärbara. Bärbara datorer kan vara praktiska, billiga och täcker de allra flestas behov. Men om du ska göra massor av seriös sifferbearbetning så behövs det en riktig stationär dator.

Acer ConceptD 500 är en stationär PC som främst riktar sig till de som gör tunga grafikberäkningar. Det kan till exempel vara professionella grafiker och arkitekter. Men priset är inte mer skräckinjagande än att den kan också vara intressant för fotoentusiaster och videoamatörer.

Den mest krävande uppgiften man kan ge till sin dator är spel. Därför är speldatorer byggda med den starkaste hårdvaran som går att köpa för pengar. Det har grafiska formgivare också börjat inse. Enligt Acer används 15 procent av alla sålda gaming-datorer aldrig någonsin till spel.

Med det som utgångspunkt lanserade Acer sin ConceptD-serie i april förra året. Det handlar om professionell utrustning med kraftfulla processorer och snabb grafik. Men anpassad för ett mer stillsamt liv på kontor. Acer ConceptD 500 är den minsta stationära modellen i serien. Den största, ConceptD 900, ​​bygger på dubbla Intel Xeon-serverprocessorer men i 500-modellen sitter det ”bara” en Intel Core i9-processor.

ConceptD 500 är en rymlig låda i det format som en gång i tiden kallades för ”minitower”. Drygt 40 cm på höjden och nästan en halvmeter på djupet. Med sin creme-färgade låda med rundade hörn är den tillräckligt snygg för att ha stående på skrivbordet, fast är stor nog att klara sig på golvet under.

Med sitt rundade creme-vita skal gör Acer ConceptD sitt bästa för att smälta in i inredningen – och kanske locka några Apple-fans att byta sida. Foto: Acer.

En gång i tiden var alla datorer stationära skrivbordsmaskiner som ConceptD 500: stora och rejäla vilket gjorde det smidigt att komma åt att byta ut och anpassa maskinvaran. Förutom det professionella grafikkortet, som kan uppgraderas på ett par minuter den dagen det behövs, finns det tre lediga expansionsplatser på moderkortet. På det stora finns det massor av bekvämlighet och gott om utrymme. USB-portar finns det till exempel hela åtta stycken av, varav fyra på ovansidan där det också sitter kortläsare, ljudutgång och trådlös Qi-laddning av mobilen. Eftersom fysiska medier är utdöda finns det inga öppningar för drivverk av något slag på fronten. Å andra sidan finns det en hörlurshållare som poppar ut när man trycker på den. Ja, faktiskt!

 

Teknik från översta hyllan

Hjärtat i ConceptD 500 är en Intel Core 3,6 GHz i9-processor med 8 kärnor och 16 trådar. Med andra ord en av de mest kraftfulla ”civila” processorerna från Intel och för övrigt samma som sitter i monster-speldatorn MSi GT76 Titan. ConceptD 500 har – precis som nyss nämnda MSi-laptop – hela 64 GB RAM ombord. För de flesta skulle detta vara ren galenskap, men när det gäller datorer för krävande, professionellt bruk är det vettigt. Det finns nämligen ingenting som kan göra Windows lika långsamt som brist på arbetsminne när det är stora mängder bild- och videodata som ska behandlas. I datorn sitter både en 512 GB SSD-disk och en fysisk hårddisk på 2 TB.

 

Professionell grafik

Det mesta av innanmätet i ConceptD 500 ser precis ut som i en normal superlyxig gaming-PC, men grafikkortet är annorlunda. Det är nämligen hämtat från Nvidias professionella Quadro-serie i stället för gaming-serien GeForce. Quadro RTX 4000-kortet är utrustat med 8 GB video-RAM.

”Professionell” ska dock inte utan vidare översättas med ”bättre och snabbare” än konsumentkorten. Quadro RTX 4000 bygger på samma processor som GeForce RTX 2080, men med färre shader. Det betyder att den har ungefär samma grafiska beräkningskraft som ett GeForce RTX 2070-kort, men är dyrare än lyxmodellen GeForce RTX 2080! Däremot, till skillnad från vad som verkar vara dålig ekonomi, har proffskortet hela fyra skärmutgångar: tre DisplayPort 1.4 och en USB-C med Thunderbolt. Allihop med stöd för 8K-upplösning i 60 Hz. Eller 4K i 120 Hz och HDR-färgdjup.

 

Ovansidan är en trämönstrad hylla där det är enkelt att komma åt anslutningar – och smidig trådlös laddning. Foto: Acer.

Känslan av kraft

Acer ConceptD 500 är startklar bara ett fåtal sekunder efter att man tryckt på strömbrytaren. Här gör den snabba processorn, SSD-disken och det rikliga arbetsminnet nytta. Och om man är van vid det makliga tempot i en Core i7-laptop, som den här artikeln skrivs på, så kan känslan av kraft från den snabba responsen lätt bli beroendeframkallande. Precis som den dåliga vanan att inte stänga ner Photoshop, Audition och Premiere efter användning utan bara minimera dem. Det finns ju tillräckligt med RAM för att det inte ska märkas.

Acer hävdar själva att ConceptD nästan är ljudlös (40 dBA). Mätningen är naturligtvis korrekt, men 40 dB får man bara på en meters håll. När datorn står på skrivbordet är fläktljudet tydligt så fort processorn börjar arbeta. Inte det vinande ljudet från en pytteliten laptop-fläkt, utan det djupa, gemytligt susandet från tre stora ventilatorer. Tower-datorer hör hemma nere på golvet.

 

Benchmarks

Acer ConceptD 500 är utrustad med en av de snabbaste ”normala” processorerna du kan köpa för pengar: Intel Core i9-9990K. Därför är det inte så konstigt att GeekBench-resultaten är bland de bästa vi har uppmätt någonsin – och matchas bara av PC-datorer med samma processor! I GeekBench 5 får den 1 267 poäng singlecore och 8 105 multicore. Ett resultat på 6 605 i PCMark 10 visar också att datorn här är byggd för mer krävande kontorsarbete än testet simulerar. Vilken typ av arbete demonstreras av CineBench-testet: 3D-rendering med 237 bilder i sekunden är nästan dubbelt så mycket som normalt – och då menar vi kraftfulla normala datorer med snabb grafik, märk väl.

Även om det här inte är någon gaming-maskin så bussade vi ändå 3D-testerna TimeSpy och FireStrike på den. Resultaten 7 365 i TimeSpy respektive 16 402 i FireStrike är respektabla – men de överträffas av datorer med GeForce RTX 2080-grafik.

 

Acer ConceptD 500 är en arbetshäst, byggd för tunga beräkningar, antingen på kontoret eller hemma med redigering av foton eller videor. Foto: Acer.

Slutsats

Acer ConceptD 500 skiljer sig från de flesta datorer vi testar. Både genom att vara stationär och genom att rikta sig mot en professionell publik. Och låt mig konstatera att på det som den är gjord för, är den enastående. Även på en nivå där professionella grafiker med fördel kan överväga att titta på något annat än Apple-produkter – där man får betala det dubbla för en Mac Pro med samma antal processorkärnor, 48 GB RAM och det minsta Radeon Pro-grafikkortet.

Ska jag jämföra med andra PC-datorer i samma viktklass så är Acers egen Predator Helios 700 en av de närmaste konkurrenterna. Den är ett par tusenlappar dyrare, men i egenskap av en gaming-dator ingår både tangentbord och skärm i priset. De två maskinerna är lika snabba mätt i ren datorkraft, men den GeForce 2080-baserade Helios 700 är betydligt snabbare på 3D-grafik. Fast utan att kunna hantera riktigt lika många enorma skärmar som ConceptD 500. För en lång dags arbete vid skrivbordet skulle jag välja den stationära. Kunde man bara få den med GeForce 2080-grafikkortet i Helios 700 så skulle det vara det bästa av båda världar.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
Razers tåliga ljusdrivna tangenter Razer DeathStalker V2 har uppdaterats med lägre, lättare tangenter som håller längre.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend