TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Acer Chromebook R11 CB5132T

Lyxig enkelhet

Chromebooks brukar vara billiga och basala. Den här är ingetdera.

forfatter
Publicerad 2016-04-19 - 06:00
L&B tycker
Superkompakt och elegant dator med läcker pekskärm och en batteritid som räcker tills solen går ner.
Den är dyr, gjord av plast – och fortfarande bara en chromebook.
Specifikationer
  • Processor: 1,6 GHz Intel Celeron N3150 (quad-core)
  • Skärm: 11,6-tums Active TFT, 1366 x 768
  • Minne: 4 GB DDR3 RAM, 32 GB + microSD-kort
  • Grafik: Intel HD Graphics
  • Operativsystem: ChromeOS
  • Webbkamera: Ja
  • Trådlöst: Wi-Fi (802.11n), Bluetooth
  • Mått/vikt: 218 x 127 x 8,7 mm/0,35 kg
Riktpris: 4200Pr. 2016-04-19 Produktsida

Acer är en av världens största PC-tillverkare. En del av datorerna är läckra, kostsamma supermodeller som ultrabooken Aspire S7 och spelserien Predator. Men Acer är framför allt världsbäst på förnuftiga datorer med rimliga prislappar.

Nyligen testade vi Aspire One Cloudbook 11, en superbillig Windows 10-dator som trots en hel del kompromisser är allt de allra flesta behöver ha med sig i väskan. Chromebook R11 är precis lika stor som Cloudbooken men kör, precis som namnet antyder, Googles Chrome-operativsystem. Den är rakt igenom gjord av snövit plast och utsidan har en grov yta som påminner om jeanstyg.

De flesta chromebook-datorer är superenkla och föråldrade rent tekniskt. R11 är måhända inte byggd med den allra mest överdådiga maskinvaran, men med sin fyrkärniga 1,6 GHz Intel Celeron-processor och 4 GB RAM är den fortfarande dubbelt så kraftfull som Windows-datorn Cloudbook 11. Lagringsutrymmet är bara 32 GB, men å andra sidan ska det inte installeras lika många program på den som på en traditionell dator, lagringen sker företrädesvis ute i ”molnet”.

Kan användas som surfplatta

Skärmen är utmärkt utan att vara överdriven. En upplösning på 1366 x 768 bildpunkter är tillräckligt för storleken på 11,6 tum och den är tillräckligt klar och ljusstark, fast inte så mycket att man behöver solglasögon. Det mest intressanta är dock att skärmen är multitouch och att 360-graders gångjärn gör det möjligt att fälla in tangentbordet mot baksidan och sedan använda datorn som en surfplatta.

Det innebär att R11 är perfekt för soffasurfning och som nöjesmaskin. Och med en batteritid som bara kör och kör så kan du titta på flera filmer innan stickkontakten kallar.

Att använda en Chromebook kan vara en både fascinerande och frustrerande upplevelse. De flesta av de program och appar som du är van vid finns inte och sättet på vilket du använder och lagrar dokument är annorlunda – och starkt begränsat.

(Foto: Acer)
(Foto: Acer)

Allt du behöver

När du har vant dig vid skötseln är en chromebook däremot både effektiv och charmig. Eftersom dokumenten lagras på internet är de alltid tillgängliga. Åtminstone så långt som det trådlösa nätverket räcker. Och man upptäcker snabbt hur få vardagliga datoraktiviteter som kräver något annat än en webbläsare och en nätuppkoppling. Även Word, Excel och PowerPoint finns i webbversioner, som till och med är gratis. Den största svårigheten är faktiskt att hitta ett bra mailprogram i Googles Chrome-nätbutik.

Acer Chromebook 11 är den tekniskt mest avancerade chromebook vi har testat, men också den dyraste. Den läckra multitouch-skärmen och möjligheten att använda datorn som en surfplatta kostar extra. Klarar du dig utan pekfunktion kan du med fördel titta närmare på exempelvis Toshiba Chromebook 2 – eller dess föregångare CB30 om du kan få tag i den. Acers egen Cloudbook 11 är också värd att överväga på allvar, då får du tillgång till en uppsjö av Windows-program.

 

Prestanda

Eftersom bara ett fåtal av våra testprogram kan köras i ChromeOS är antalet mätningar begränsat. Browsermark-testet visar dock att en 1,6 GHz Celeron-processor ligger i den lägre änden rent prestandamässigt. Även om operativsystemet är mindre krävande än Windows. En poäng på 2204 är på nivå med de minsta PC-datorerna – eller bättre surfplattor. Det är faktiskt väldigt nära Acers egen Cloudboook One och Predator 8-surfplattan.

(Foto: Acer)
(Foto: Acer)

Chromebooks används ofta som skol- eller studentdatorer, så batteritiden är en viktig parameter. Och R11 är ingen besvikelse. I Peacekeeper-batteritestet orkar den imponerande 6 timmar och 44 minuter innan skärmen slocknar. Eftersom det utförs med alla sparfunktioner avstängda motsvarar resultatet i praktiken en hel arbetsdag. Acer anger själva en batteritid på 10–11 timmar.

Slutsats

Med sin 360-graders pekskärm är Acer R11 en icke-typisk chromebook. Skärmen ger den ett mer mångsidigt användningsområde, där den konkurrerar med hybridsurfplattor. Dessvärre är den ganska så dyr också. Ska du bara använda en bärbar dator för skola eller studier så kan du hitta något som passar för mycket mindre pengar. Vill du däremot ha en jätte-surfplatta med fantastiskt lång batteritid på köpet så hamnar saken i ett annat och mer positivt läge.

Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Koppla in allt med en enda kontakt En Thunderbolt 4 USB-docka ger din bärbara dator nya alternativ och skapar ordning och reda på skrivbordet.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
Följ Ljud & Bild