Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Acer Aspire S7

Läckert i glas och aluminium

Lättvikts-ultrabook med snygg, högupplöst pekskärm ger stilpoäng på affärsresan.

Av / 2015-10-05 - 06:00
Acer Aspire S7
John Hvidlykke

Innehållsförteckning

Acer är en av de största tillverkarna av laptopar i världen och Aspire-serien består av maskiner från den mest överkomliga ekonomiklassen ända upp till renodlade lyxmodeller. S7 tillhör helt klart den sistnämnda kategorin.

Det yttre skalet är snövitt och högglansblankt i ett material som påminner om plast men som visar sig vara Gorilla-glas. Det gör den inte stötsäker (vilket miljontals ägare av smartmobiler kan intyga!) men däremot så gott som immun mot repor. Det inre skalet är gjort av aluminium.

Med en storlek bara en smula större än ett A4-block, en tjocklek på 1,3 centimeter och en vikt på ynka 1,3 kilo är Aspire S7 helt klart bagagevänlig. Den är gjord för att stoppas ner i en portfölj eller i handbagaget på affärsresan.

Processorn är en 2,4 GHz Intel Core i7 med två kärnor och fyra trådar. Grafikkortet är Intels integrerade HD Graphics 5500. Det finns 8 GB RAM och en 256 GB SSD-disk som ser till att uppstarten och programmen körs blixtsnabbt.

Det mest intressanta med S7 är dock skärmen. Den är inte bara synnerligen högupplöst för en 13,3-tummare (2560 x 1440 pixlar) utan har 10-punkters multitouch.

Efter att ha tampats med flottiga fingeravtryck under alla mina år som PC-användare så strider det starkt mot instinkten att pilla med fem fingrar på skärmen. Men med pekfunktion får Metro-gränssnittet i Windows 8.1 äntligen mening. Och även när man arbetar i ”riktiga” Windows-program är det bekvämt att kunna trycka direkt på knappar och ikoner på skärmen i stället för att fumla med styrplattan för att flytta markören. Allra mest valuta för pengarna får man dock när man zoomar i Google Maps eller bildprogram.

Aspire S7

 

Benchmarks

För att hålla batteriförbrukning och värmeutveckling i schack har S7 en Intel Core i7-5500CU dualcore-processor. De flesta bärbara i samma prisklass som S7 är utrustade med en processor som är dubbelt så snabb. Det syns naturligtvis i våra benchmark-mätningar.

Vi har dock inte kunnat mäta med vårt vanliga multiplattformsprogram Geekbench 3. Det vägrade helt enkelt att köra.

Med Cinebench R15 hade S7 en hastighet av 30,92 fps. Det är helt acceptabelt, fast inte på något sätt snabbt. 3DMark 11 demonstrerade med 1187 poäng att 3D-grafik åtminstone inte är vad S7 är byggd för. Däremot gav Browsermark-testet helt respektabla 5780 poäng.

Sammantaget visade testprogrammen att Acer Aspire S7 är snabb nog för ordbehandling, surfning och vanliga kontorsprogram, men inte för grafikkrävande uppgifter som spel.

S7 har en angiven batteritid på åtta timmar under normala förhållanden. Stänger man av alla snålfunktioner och kör för fullt så blir batteritiden motsvarande kortare. Batteritestet Peacekeeper tömde batteriet på två timmar och åtta minuter.

 

Mätningar

GeekBench 3: –
Browsermark: 5 780
3DMark 11: 1 187
CineBench R15: 30,92 fps
Peacekeeper: 2 tim 8 min

Aspire S7_393-01

 

Slutsats

Acer Aspire är en läcker bit affärs-leksak för dem som har råd. Om du behöver en dator som väger lika lite som den tar plats och som har toppgrafik, är den ett intressant – och kostsamt – alternativ. Designen och framför allt den knivskarpa 10-punkters pekskärmen lägger förmodligen till 5 000–6 000 kronor på priset. Så S7 är och förblir en direktörsleksak. Behöver du inte pekskärmen så är Apples nya 12-tums MacBook ett billigare alternativ.

Home tycker

Ultraelegant lättviktsdator med snygg och högupplöst multitouch-pekskärm. Lock och baksida av Gorilla Glass gör att datorfodral är överflödigt. Den kompakta designen och den läckra pekskärmen väger tungt i priset. Köp den om andra betalar fakturan. Men inte för dess prestanda.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Ljud & Bild
Rulla till toppen