Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Acer Aspire R7-571G

Mångsidig & smidig och den enda i sitt slag

Acer Aspire R7 försöker vara surfplatta, laptop, bordsdator och skärm samtidigt. Och lyckas riktigt bra.

Skrivet av / 2014-03-07 - 06:00
Acer Aspire R7-571G
John Hvidlykke

Aspire R7 är inte vilken laptop som helst. På samma sätt som Lenovos Yoga-surfplatta kan den vridas och vändas åt olika håll och kanter. Skärmen kan alltså ställas som på en helt vanlig bärbar dator. Den kan också vinklas framåt så att den hamnar ovanför tangentbordet. Eller så kan den vridas hela vägen runt och läggas platt ovanpå tangentbordet så att datorn förvandlas till en jättestor och förhållandevis tjock surfplatta. Skärmens stabila gångjärn gör en del motstånd och stannar alltså i vilket läge som helst. Datorn har inbyggda sensorer som registrerar i vilken vinkel skärmen sitter och snurrar på bilden därefter. Skärmen har 10-punkters multi-touch.

Trots böjligheten och pekkänsligheten handlar det inte om någon lättviktsdator med begränsad skärmstorlek och processorkraft, utan om en fullvuxen bärbar PC med 15,6-tums widescreen och muskler av ”desktop replacement”-klass. Du kan använda R7 som surfplatta men det krävs (och ger) bra armmuskler eftersom maskinen väger 2,5 kilo.

Acer R7 är trivsamt tyst. Inte ens när den arbetar med full kraft är fläktljudet dominerande. Och merparten av tiden är datorn så gott som ljudlös.

Innanmätet är en Intel i5 dualcore-processor på 1,8 GHz (3427U) med 5,5 GB DDR3-RAM-minne ombord. Grafiken ritas upp av nVidias GeForce GT750-grafikkort, som är utrustat med 2 GB grafikminne. Det gör den tillräckligt snabb för de flesta 3D-spel så länge man inte väljer den allra högsta detaljinställningen. R7 finns även i en snålversion med integrerad grafikprocessor från Intel och mindre hårddisk. Fast i dagsläget är den dyrare än GeForce-versionen, så här lönar det sig att inte snåla med prestanda!

Acer Aspire R7_Ezel_side

Skärmen är stor och otroligt ljusstark, även om man tittar långt ut från sidan. Och har naturligtvis multi-touch. Upplösningen är Full-HD (1920 x 1080 bildpunkter), precis som det ska vara. Skärmen är faktiskt något av det bästa i hela datorn.

Tangentbordet är utmärkt och lätt att skriva på. Acer har inte fallit för frestelsen att klämma in ett numeriskt tangentbord i det breda aluminiumskalet. Det betyder att det vanliga tangentbordet är av full storlek, med gott om plats mellan knapparna. Tangentbordet har vit bakgrundsbelysning. Pekplattan sitter ovanför tangenterna i stället för under. Det känns lite avigt men gör att man kan dra skärmen närmare så att man kan ha den lutad utan att den täcker tangentbordet. Med touch-skärm och pekplatta är inte behovet av mus särskilt akut. Och det är tur eftersom musen som ingår är lika ful som den är dålig. Å andra sidan har den knappast belastat budgeten nämnvärt.

Ljudkvaliteten är så bra som man rimligtvis kan förvänta sig av en kompakt laptop. Basen är icke-existerande men ljudet som finns är rent och klart. Ska du lyssna på filmljud av samma dignitet som skärmens bildkvalitet får du koppla in ett par ordentliga stereohögtalare. Tyvärr finns det ingen kontakt för surroundhögtalare.

R7_1

Slutsats
Aspire R7 är en kul och charmig dator som inte liknar någon annan. Och det betalar man för. Den har en flexibilitet som du inte hittar någon annanstans. Behöver du en dator som både kan uppföra sig som surfplatta, bärbar dator och videoskärm så är det inte mycket att snacka om. Då har du marknadens bästa superflexibla dator i händerna. Ska du däremot ”bara” ha en rejäl laptop kan du få samma prestanda för mindre pengar på andra håll. Fast då får du inte en 15,6-tumsskärm i full-HD på köpet. Och inte alls samma pålitliga och läckra byggkvalitet.

Home tycker

Superläcker dator med läcker skärm som kan vridas åt alla håll. Förvånansvärt höga prestanda med tanke på vikten och andra funktioner. Grafikkortet är strålande. Den vändbara skärmen har inte varit billig. Och det finns inte plats för optiskt drivverk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Ljud & Bild
Rulla till toppen