Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Creative SXFI Theater

Biograf på huvudet

Creative levererar snyggt surroundljud och innovativa idéer – varav några fungerar.

Publicerad 2020-12-03 - 09:00
Creative SXFI Theater
John Hvidlykke

Creative har mer erfarenhet av datorljud än något annat existerande företag. Det var Creatives Soundblaster-ljudkort som gav alla de första datorerna en röst. I dag, när ljudet finns inbyggt i moderkortet på alla datorer, satsar Creative på tillbehör som soundbar-högtalare och hörlurar.

Creative har flera decenniers erfarenhet av ljudprocessorer. Vilket också syns på det oblyga namnet på detta headset: Super X-Fi.

Creative SX-Fi Theater är ett trådlöst headset i dämpad (och naturligtvis fullkomligt svart) design. Öronkåporna är stora och ovala och öronkuddarna är tjocka och mjuka. En smal cirkel av RGB-ljus omgärdar varje öronkåpa. Nästan allt är gjort av plast, men det känns riktigt solitt och stabilt.

SX-Fi Theater kan användas trådlöst med den medföljande adaptern, med kabel via analog minijack eller med Bluetooth. När det gäller det senare måste man beväpna sig med tålamod! Massor av försök att para ihop setet med olika mobiler slutade utan framgång.

Det innebar också att det inte var möjligt att skapa en specialprofil för headsetet, så jag var tvungen att använda grundinställningen. Tanken med profilen är att anpassa 3D-ljudet efter användarens huvudform och öron. Det hade kanske kunnat ge en bättre 3D-lokalisering

Bra surround – ansträngande ljud

Det första man märker i ljudet är att detaljerna markeras, särskilt i diskanten. Det ger musik en lite hård och vass karaktär, men fungerar OK i spel. Även om det även där kan verka tröttande i längden. Observera att detta är med styrprogramvarans EQ-inställningar i läget ”Flat”.

Själva ljudkvaliteten är utmärkt och ren, men är alltså inte lika distinkt som i exempelvis Asus ROG Strix Go 2.4.

Enligt Creative ska SXFi-funktionen ge en känsla av att lyssna på högtalare snarare än att ha få stereoperspektivet inuti huvudet. Något som många hörlurstillverkare har lovat men som bara ett fåtal, bland annat Audeze Mobius och HyperX Cloud Orbit S, har åstadkommit i praktiken. SXFI levererar ett ljud som definitivt är mer rumsligt och utanför huvudet, men upplevelsen är mer intressant än övertygande.

Med ett namn som ”Theater” är filmljudet i fokus. Creative-headsetet levererar bland det bästa virtuella surroundljudet jag hart hört i en överkomlig prisklass. Vilket man naturligtvis också tjänar på när man befinner sig på 3D-slagfältet.

Slutsats

Creative SX-Fi Theatre är ett riktigt läckert headset med bra komfort och ett par intressanta funktioner. Det detaljfokuserade ljudet är till stor hjälp när man spelar. Detsamma gäller det riktigt fina surroundljudet. Om man planerar att använda headsetet med Bluetooth rekommenderar jag att man ser till att man har returrätt om det inte skulle lyckas.

Karakter
Creative SXFI Theater
Premium

Ljud & Bild tycker

Bra komfort. Upplöst ljud. Krånglig programvara. Ljudet är en aning skarpt. Bluetooth-pakopplingen är verkligen inte enkel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen