Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL Quantum One

Allt du kan begära – och lite till

JBL debuterar på gaming-scenen och lägger beslag på förstaplatsen direkt.

Publicerad 2020-12-03 - 09:00
JBL Quantum One
John Hvidlykke

De senaste åren har Harman Group återuppfunnit högtalarmärket JBL som tillverkare av hörlurar. Och nu har de kastat sig över gaming-headset. Och vilken debut! JBL Quantum One är toppmodellen i gaming-serien, så antalet funktioner är omfattande.

 

Sci-fi-fest

JBL har uppenbarligen studerat gaming-marknaden länge. Rent designmässigt pekar åtminstone Quantum One flera år tillbaka i tiden, det vilar inget dämpat eller vuxet över headsetet. Men däremot massor av attityd. Speciellt när ljuseffekterna sätter igång. Det finns hela tre separata ljuszoner på varje öronkåpa, som kan lysas upp oberoende av varandra.

JBL Quantum One är ett trådbundet headset och mitt på den extremt styva kabeln sitter en kontrolldosa med ett vridreglage där man kan justera balansen mellan spelljud och chatt.

En ovanlig detalj är att JBL har valt att klä in minnesskum-öronkuddarna med äkta skinn i stället för konstläder. Dåliga nyheter för djurälskare – och goda nyheter för komforten.

Precis som Audeze Mobius kan JBL Quantum One åstadkomma illusionen av att man lyssnar på högtalare. Tack vare positionssensorn i headsetet (och en betydande mängd beräkningar) stannar ljudbilden vid skärmen även när man vrider på huvudet.

För att fintrimma ljudet helt exakt ingår också en kalibreringsmikrofon som ska placeras i hörselgången för att ställa in ljudet individuellt.

 Brusreduceringen tar hem priset

Quantum One har ett extra ess i ärmen i form av ANC (automatisk brusreducering). Det här är första gången jag har varit med om ANC i att gaming-headset, men det finns helt klart en poäng med att kunna undvika oväsen från omgivningen när man ska koncentrera sig på att vinna matchen.

Alla de tekniska finesserna skulle vara ointressanta om ljudet var dåligt, men lyckligtvis låter JBL Quantum One helt lysande. Det finns tryck i basen, renhet i mellanregistret och upplösning i diskanten i minst lika hög grad som i de bästa i samma prisklass.

Förutom kabeln, som är styv som okokt pasta, är det enda minuset styrprogramvaran. Den är visserligen omfattande och funktionerna – inklusive avkodning av surroundljud – är utmärkta. Men trots över en timmes felsökning lyckades jag aldrig installera den på min vanliga testdator. Som tur var gick det på reservdatorn, men detta tyder på att andra kommer att kunna råka ut för problem.

Slutsats

JBL Quantum One ger allt man kan förvänta sig av ett gaming-headset på en gång – och ännu mer i form av ANC. Ljudet är förstklassigt, 3D-surroundfunktionen fungerar faktiskt, det finns ett ymnighetshorn av funktioner och inställningar, plus hela tre RGB-ljuszoner att roa sig med. Att allt detta går att få för de här pengarna är sannerligen imponerande. Det enda som inte fungerar är den infernaliskt styva USB-kabeln – och den kan tämjas med rikliga längder silvertejp.

 

 

Karakter
JBL Quantum One
Premium

Ljud & Bild tycker

Allt är i toppklass: ljudkvaliteten, 3D-simuleringen, ljuset, antalet funktioner. Och den automatiska brusreduceringen är en vinnare. Installationen kan vara besvärlig. USB-kabeln är ofattbart stel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen